Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu

Orynnowanie mam z firmy Rukki- PCV. Za cały komplet wyszło około 5000 zł z robocizną - netto. Za same uchwyty ocynkowane wyszła kwota 1250 zł netto.

Wachaliśmy się czy brać PCV, ale w zasadzie większość naszych znajomych takie ma i jak twiedzą nie zmieniają tak koloru od słońca jak inne. A niektórzy już mieszkają kilka lat i sobie je po prostu chwalą.

Życie pokaże czy wybór był dobry. :)

Gratuluje świetnego Dziennika ! :D

Nareszcie trafiłam na kogos kto buduje ten piekny domek. My czekamy na pozwolenie na budowe i niedługo ruszamy z budową Retro ... tez w odbiciu lustrzanym. Będe śledzić nowe wpisy w twoim dzienniku.

Pozdrawiam

:D

hej Reniu :D

zaglądam sobie do Twojego dzienniczka bo u Ciebie coś się dzieje. Rekompensuje sobie zastój u mnie :wink: . Wkurzające jest to że musimy się godzić na takie przestoje, bo Pan robotnik się obrazi i pójdzie na inną budowę :evil: a fachowców jak na lekarstwo.

Dzisiaj u mnie ma być nasza ekipa. Zobaczymy :wink: .

Zycze dużo cierpliwości (nam wszystkim)

gośka

Wiesz Małgosiu, ja niby to wiem i prawie rozumiem, że jak się ma 3 ekipy i buduje się 8 domów to się nie da aby na wszystkich budowach coś się działo. Tyle, że na dobrą sprawę to od zalania stropu- czyli od 21 kwietnia - pomijając budowę ścianek działowych w 3 dni - to u mnie nic sie nie dzieje. A to już prawie 2 miesiące. I tak mnie nosi. Bo lato juz prawie. A poza tym nie chce płacic odsetek od kredytu tylko szybko wybudować i spłacać raty wraz z odsetkami aby coś ubywało.

No i jeszcze jedno. Planuję sprzedać jedno mieszkanie. W 2009 roku.

Ale wchodzi od nowego roku ustawa o certyfikatach energetycznych i obawiam się że ceny wtedy polecą w dół bo nikt prawie nie spełnia norm i wymagań aby taki certyfikat dostać. I zaczną się nerwy. Bo mieszkania mamy połączone wewnętrznie i dopóki nie będzie widoków na przeprowadzkę to ciężko będzie sprzedać. Z opcja zamieszkania niemal za rok.

Zobaczymy.

Reniu

a myślałam o wynajęciu mieszkania zamiast sprzedaży?. My wcześniej również byliśmy zdecydowani na sprzdaż mieszkania ale teraz wolimy wziąć większy kredyt i mieć to mieszkanie. Za wynajem mogłabyś płacić raty odsetkowe. Odejdzie przynajmniej stres związany z szybkim (i korzystnym finansowo) zbyciem mieszkania.

Co do naszej budowy to jest szansa że coś zaczną robić w poniedziałek. Pożyjemy zobaczymy.

pozdrawiam ciepło

gośka

Tak właśnie planujemy Małgosiu.

Jedno mieszkanie sprzedać, a drugie - wynająć. Tylko jakoś to dobrze musimy poplanować bo teraz mieszkamy w obu - połączonych przedpokojami.

To są mieszkania obok siebie. Teraz - po połączeniu ich - w jednym nie ma kuchni, a w drugim łazienki. :lol: :roll:

Hej

Aniu mam nadzieję, że dziś zaczną z impregnacją, a od jutra na całego z moim dachem. Gadałam juz (?) z panem od kanalizacji i wody oraz od c.o. i podłogówki. Ocieplenie dachu pewnie zrobi mi obecna firma. Nie mam jeszcze prądu ale mam nadzieję że w połowie lipca wreszcie to się zmieni.

Gaz w środku mam obgadywać jutro. Mam już projekt.

No a potem to pewnie tynki.

Zupełnie nie mam pomysłu na wygląd kominka. Szperam i szukam i nic mi nie wpadło w oko.

No i muszę wreszcie zamówić okna.

Acha ... i na urlop pojechać. :lol: :lol:

hej Reniu :D

u mnie na budowie coś sie ruszyło. Mielismy rozmowę z majstrem. Zobaczymy jak będzie dalej. Na razie korygują błędy. Teraz dopiero dowiedzielismy sie ile rzeczy za przeproszeniem spieprzył wcześniejszy kierownik. Nie dośc że był najwyraźniej niedouczony to jeszcze jakiś frustrat z wybujałym ego.

Rada dla budujących - bierzcie sprawdzonych kierowników budów na tym nie ma co oszczędzać.

Reniu czy w tym roku zakładasz okna?

Do jakiego etapu w tym roku ciągniesz budowę?

pozdrawiam goska

cześć Gosiu

Okna zakładam jak tylko skończą dach. Wogóle chcę budowę skończyć tak szybko jak się da z uwagi na - kredyt. No oczywiście bez przesady. Spokojnie dam np. tynkom wyschnąć.

Narazie rozmyślam nad tym, czy dalsze etapy po stanie surowym zamkniętym ma mi robić obecna firma czy szukać po kolei ekip do każdej pracy.

Po prostu nie mają ekpi od wszystkiego i szukają podwykonwaców, a to też kosztuje. Ale z kolei miałabym spokój. :roll:

Małgosiu- jak już wstawię okna i zrobię tynki to resztę mogą robić w zimie.

Przeprowadzkę i tak planuję za rok w wakacje.

Reniu ja jak na dzień dzisiejszy myśle o kominku z cegły recznie formowanej. Kominek byłby bardzo prosty - po prostu prostopadłościan :wink:

Nareszczie ekipa skończyła ocieplac fundament. Zasypujemy w czwartek. Musimy zamówić szalunki systemowe (jedna ścisana jest lana) a na nie się włąśnie czeka do czwartku- mają dużo zamówień :cry: .

Wydaje mi się że pobiłam rekord w budowaniu stanu "O". Trzy miesiące :o :o :wink: .

pozdrawiam gośka

Małgosiu

W związku z ociepleniem fundamentu mam pytanie.

Chodzi mi o wysokość na jaką masz styropian. U mnie jest on prawie do wieńca fundamentów, czyli jakieś 30 cm nad grunt.

Myślę od którego miejsca robić cokół budynku. Czy nadsypywać ziemią do wysokości właśnie styropianu fundamentowego czy na ten styropian dać linkier i potraktować go jako cokół a nad nim będzie już styropian właściwy na ścianach budynku, dołączony do tego ekstrudowanego.

Myslałaś może o tym ? :wink: