Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Reniu,

od kilku tygodni regularnie zaglądam do Twojego dziennika. Wiernie Wam kibicuję w budowie i trzymam kciuki za jak najszybsze jej ukończenie. Kupiliśmy z mężem działkę i mamy zamiar jeszcze tej jesieni rozpocząć budowę. Bardzo się nam spodobał projekt domu Retro i za każdym razem gdy oglądamy zdjęcia "Twojego dzieła" jesteśmy pewni w 100%, że taki dom chcemy wybudować.

Zdaję sobie sprawe, że już zapewne niejednokrotnie odpowiadałaś na pytania dotyczące kosztów ale czy mogłabyś zdradzić ile kosztowały Cię materiały? Nie pytam o koszty robocizny bo większość prac zamierzamy wykonać we własnym zakresie.

Będę wdzięczna za każdą informację.

Mój e-mail [email protected]

Dziękuję i pozdrawiam.

ania_m

Witaj aniu m

Cieszę się, że do mnie zaglądasz i że jesteś także fanką projektu retro.

Co do kosztów materiałów to prześlę Ci je po południu na skrzynkę ale pewnie i tak trochę się miną ze stanem obecnym, np.

pustaki kupowaliśmy w marcu kiedy ich nie było i braliśmy po takiej cenie jaką sprzedawcy krzyczeli. Poza tym wszystkie materiały kupował mój wykonawca współpracujący na stałe z hurtowaniami. Płacę za nie vat 7%.

Może Wam uda się wytargować upusty ?

W międzyczasie były też 2 podwyżki cen betonu i drewna. Obniżek to raczej nie było. :-?

Aniu_m

Co do kosztów budowy domu (bez fundamentów) które były robione w 2007 r. a kończone na wiosnę, to pozostałe koszty materiałów

wyniosą mnie do stanu surowego otwartego coś około 115 tys. netto +7 % vat.

Pewnie już niedługo będzie ten stan więc podsumuję wszystko i napiszę co i jak.

Reniu oglądając Twoje ostanie zdjęcia utwierdziłam się że dom baaardzo dobrze się prezentuje. Przede wszystkim ma swietne proporcje. Chodzi mi zwłaszcza o ten duzy dach. W niektórych projektach dachy są jak gdyby ciut za małe a po podniesieniu ścianki kolankowej wyglądaja dziwnie.

gośka

Małgosiu

Ja też jestem tego zdania że domek wygląda bardzo dobrze. To głównie zasługa długiego okapu dachu.

Dach w zasadzie kończy się tam gdzie zaczynają się okna. Mnie się to podoba.

I jest sporo miejsca pod zadaszeniem tarasu. A u mnie wychodzi od od strony południowo - zachodniej więc cień się przyda.

czekam na Twoje zdjęcia. :)

hej Reniu

moj małż zrobił zdjęcie ale tylko jedno bo się aparat rozładował :-? . Zdjęcie takie sobie, niewiele widać. Chyba będe musiała sama.

Mam Reniu pytanie czy wybrałaś już kominek tj wkład. Nasz kierbud nakazał nam w ciągu tygodnia wybrać kominek zeby potem nie było problemów przy murowaniu komina ( chodzi o to na jakiej wysokości będzie np. trójnik).

i czy Twoj kominek jest z DGP (rozprowadzeniem ciepłego powietrz po domu)?

Małgosiu

Wybór kominka jest dopiero przedemną. Mam spotkanie w piątek z panem od kominków. Właśnie chcę aby określił czy dziura którą zrobili w ścianie w salonie jest na dobrej wysokości i rura idzie pod dobrym kątem.

Myślę o rozprowadzaniu powietrza zwykłym nawiewem w pokoju za salonem i przy schodach na poddasze. Pogadam o tym w piątek. Na DGP raczej się nie zdecyduję bo kominek u nas będzie rekreacyjny i nie wiem czy będziemy palić w nim raz na tydzień czy codziennie. Zobaczymy. My blokowi jesteśmy. Może się nam to spodoba.

Dla nas Reniu to DGP to takie wyjscie awaryjne na wypadek drastycznych podwyżek gazu. Drewno jest znacznie tańsze.

Wczoraj poczytałam troche n.t wkładów kominkowych. Oczywiscie mam metlik, bo każdy poleca inny produkt. Myśłałam jednak o tarnawie 15 KW za troche powyżej 3 tysiączków. Mysle że to dobra cena, jeszcze dzisiaj troche poszukam.

Reniu może ty pamiętasz ile wylałaś betonu na strop + wieńce. Wiem że miałaś wylewany a nie teriwe ale nasz kierbud na oko podał 25m3 betonu. bardzo sie zdziwiłam bo liczyłam że pow. domu pomnoże razy 3 cm grubosci betonu i juz ale kierbud twierdzi że sie tego tak nie liczy. Gdyby sie okazało że miałas niewiele wiecej to nasz mistrz cos czaruje.

Aha, co bedzie u Ciebie robił spec od wykonczeniówki ze ścianka kolankową i ze stropem drewnianym?. Tą wykonczeniówke to robisz w przyszłym roku?

pozdrawiam Gośka

Małgosiu - co do stropu to z tego co pamiętam to były 3 "gruchy" i jeszcze trochę, ale nie mam pojęcia ile wchodzi do gruchy.

Mój wykonawca twierdził, że przy terivie wchodzi równie dużo betonu jak przy lanym a sama konstrukcja jest sporo droższa.

Co do wykończeniówki to drewniany strop muszę zrobić w garażu tam gdzie nie mam wylanego stropu czyli od wejścia do garażu około 3 metry w głąb garażu.

W projekcie była taka dziura i ja też ją (teraz już widzę, że niestety) zostawiłam.

Muszę dać jakieś belki w tą dziurę sięgającą połaci dachu bo nie mam do czego przytwierdzić silnika do bramy garażowej.

Może pokażę jak to wygląda z góry, ale zdjęcie nie pokazuje dokładnie tego.

http://foto1.m.onet.pl/_m/49210c7e28a6a6097e80dfd55dee6251,10,19,0.jpg

Co do ścianek kolankowych to chodzi mi o te pod oknami dachowymi .

Nie zostawiam tak jak w projekcie skosów aż do ziemi, tylko robię z dołu okna dachowego ściankę. pewnie wyjdzie na wysokości około 1 metra.

Tylko na krótkich odcinkach w pokojach na poddaszu zostawiam takie głębokie wnęki i planuję zasłonić je drzwiczkami robionymi przez stolarza. Takie mini garderoby z półeczkami.

Reniu dziękuje za poglądowe zdjęcia :wink: :D twojej góry. nasz kierbud powiedział, ze jego zdaniem niestety nie można wylewać tego otworu nad garażem.

Z tym rozwiązaniem na górze (mini garderoba- bardzo fajnie wymysliłas). Zawsze to dodatkowe miejsce na ciuszki.

Mam jeszcze pytanie dot. kominów. W projekcie mamy dwa kominy. Jeden w salonie (do kominka i do wentylacji ).

Drugi w pom gospodarczym (połaczony z piecem np. gazowym i do wentylacji). Ile u Ciebie w kominie(salon) jest otworów wentylacyjnych a ile w pom. gospodarczym.

pzdr gosia

Małgosiu - w salonie komin kominkowy ma 1 otwór dymowy i 1 wentylacyjny.

Komin w kotłowni ma 1 otwór spalinowy i 4 wentylacyjne (dokładnie to jest potrójny wentylacyjny i 1 razem ze spalinowym).

Gratuluję postępów.

Aniu- ja nic nie kupiłam jeszcze do domu. Narazie to robię zakupy wirtualne.

Dobija mnie to moje małe miasto w którym nic nie ma. Musze sobie wszystko wybrać w komputerze a potem pojechać na duuuże zakupy do dużego miasta. :roll:

cześć Monika

Cieszę się że do mnie zajrzałaś. Zapraszam częściej. Nie stresuj się budową tylko podchodź z dystansem. :D Nie taki diabeł straszny jak go malują.

Ja mam 2 dzieci w wieku szkolnym, pracuję zawodowo do późna, budowę mam 6 km od obecnego miejsca zamieszkania i daję radę. Ty też dasz.

No chyba że będziecie budować sami. Bo to zupełnie inna bajka. Chyba gorsza, bo obserwuję obok swojej budowy budowę sąsiada.

Jak będziesz miała jakieś pytania to zapraszam jeśli tylko im podołam.

Reniu, mam podobną sytuację jak u Ciebie, też mam 2 dzieci, działkę też 5-6 km od miejsca zamieszkania, różnica jest taka ,że ja nie pracuję- czyli mam sporo czasu na załatwianie wszelkich formalności. Dom budować nam będzie ekipa, która wykona wszystkie prace łącznie z ogrodzeniem i kostką, także myślę, że to duży plus! mieliśmy jednak nadzieję, że chociaż fundamenty zrobią na jesieni, ale nie ma szans :( mogą zacząć dopiero na wiosne. Słyszałam,że dobrze jest żeby fundamenty przezimowały!? nie wiem ile jest w tym prawdy!?