Agata i Łukasz 24.10.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Śliczny domek Wam urósł...Mam pare pytan...ile macie cm okapu?jaki macie wymiar okien tych co sa dzielone na pol?ile macie cm od gornego poziomu okna do podbitki dachu? Pozdrawiam i zycze powodzenia w wykonczeniowce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.10.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Agatko i Łukaszu Skoro padło pytanie o okap to jak sądzę pewnie macie dylemat co do jego długości. Okap mam dość nisko, bo: 1. tak jest w projekcie 2. tak i mnie i mężowi się podoba 3. budynek ma taką przysadzistą bryłę i to stanowi o jego uroku Zerknęłam do Waszego wątku. Macie śliczny projekt i co do wyglądu z zewnatrz też dość nisko wg projektu ma być okap do okien. Zdanie sąsiada pomińcie. No chyba, że uważacie że jednak ma rację i sami chciecie coś zmienić. Ale u Was też wg projektu linia dachu pokrywa się niemal z linią okien. I tak trzymać. Co do wymiarów okien to nie pamiętam. Zerknę wieczorkiem do projektu. Coś mi się kojarzy 180x90 ale nie chcę pomieszać. Okap mam długi tak na około metr. I tak mam wyliczoną podbitkę. Długi okap ma swoje plusy - deszcz nawet jak zacina to nie chlapie po oknach i budynku, można obejść dom wokół i nie zmoknąć, daje trochę przytulności , bo nieco zacienia okna (kuchenne mam od zachodu-uff, a sypialnie od wschodu). Mam znajomych co przegięli z długością okapu i mają cień w domu, ale - to zależy od projektu (parterówka czy nie, wielkość okien) i napewno od usytuowania domku względem stron świata. U mnie jest super i my się dobrze z tym czujemy - a przecież to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 29.10.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Mysle ze u nas tez bedzie fajnie jak wszystko bedzie wykonczone masz racje ze zalezy to od stron swiata, u nas salon i sypialnia bedzie od poludniowego zachodu tak wiec nie martwie sie ze bedzie malo swiatla bo wtedy slonce jest juz nisko i zawsze wpadnie troche promieni, za to 2 pokoje i kuchnie mamy od wschodu i tu moze byc problem bo praktycznie calu dzien nie bedzie slonca ale trzeba bedzie zrobic jakies jasne kolory scian to napewno troche pomoze. Pozdrawiam cie serdecznie i juz teraz czekam na Wasze dalsze postepy ciekawa jestem jak sobie wszystko urzadzicie napewno bede Was odwiedzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 21.11.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 witaj Reniu oj dawno u Ciebie nic nie skrobnęłam , ale zagladałam do dziennika - jak Ci tam idzie. Aż miło popatrzec prace posuwaja się do przodu . My (przynajmniej na razie, albo i nawet docelowo) nie będziemy kłaśc płytek w garażu. Jak masz tynki ładne to po co mnozyc koszty. W pom. gospodarczym tak- ale to będzie moje "pole eksperymentalne"- sama spróbuje je połozyć-może się naucze . pozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 22.11.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Witaj MałgosiuZdecydowaliśmy, że też nie będziemy kłaść płytek w kotłowni na ścianie. Tylko na małym odcinku gdzie będzie umywalka gospodarcza, czyli około metr na metr.W tym drugim pomieszczeniu natomiast położymy tylko na ścianie nośnej -zewnętrznej domu, na której będzie odkurzacz i jego wyrzut oraz jest przyłącz wodny.Co do kotłowni to planujemy patrząc od wejścia z domu - po prawej stronie pralkę. Za nią jakieś wiszące półki na środki chemiczne , potem jest już kocioł, a pod nim może też jakaś półka, bo jest sporo miejsca.Z lewej strony będzie umywalka gospodarcza, za nią duży grzejnik łazienkowy służący głównie jako suszarka w zimie no i potem jest już wejście do pom. gosp.Dziś postaram się zrobić zdjęcia tego miejsca. Gorzej rzecz się ma z innymi pomieszczeniami co do koncepcji ustawień i wogóle. Po wylewkach będzie około miesiąc czasu na ich wysychanie. Może wtedy coś mi się "wykluje".W zasadzie to najgorzej jest z kolorami. Kombinuję jak dobrać podłogę do płytek oraz jaki kolor drzwi wewnętrznych aby jakoś to zagrało z oknami. Mam też dylemat z łazienka dolna a dokładniej z natryskiem. Nie moge się zdecydować czy dawać super płaski brodzik (ach ta cena) czy taki zwykły 20 cm razem z kabiną. Drzwi napewno chcemy jednoskrzydłowe, uchylne, szklane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 23.11.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Reniu co do prysznica to my na dole mamy go mieć tuż za wejściem do łazienki po prawej stronie (specjalnie z tego co pamiętam była wydłużona ścianka). Ja z takiej kabiny prysznicowej (ne murowanej tylko "gotowej" na pewno rezygnuje. Teraz mam taką i w nagłebszych zakamarkach przy drzwiach suwanych zostaje brud trudny do usunięcia, pozatym widze, że lekko te uszczelki popuszczały. Moim zdaniem najlepsze będą drzwi szklane (na zamówienie) zamykane na zawiasach i kabina z płytek czyli wymurowana. Reniu powiedz jakie są koszty odkurzacza centralnego?. W I etapie-same rurki pod styropian i II etap centralne urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 24.11.2008 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Małgosiu2005 Co do kosztów odkurzacza to etap 1 czyli same rurki pod wylewką plus prąd od niego i 4 wejścia to koszt 450 zł. Kolejny etap - jednostka centralna plus szufelka w kuchni i wąż 9m - około 1500 zł (tego narazie nie biorę aby nie zniszczyć, bo fachowcy lubią sobie życie ułatwiać i sprzątać nim po sobie ). Co do kabiny to zdecydowałam się na kabinę polskiej formy Atrium z jednoskrzydłowymi drzwiami uchylnymi i super płaskim brodzikiem (4,5 cm)- nie takim jak na zdjęciu. http://www.elazienki.com/images/kabiny/big/AF%209E.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 25.11.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam Cię Reniu serdecznie. Jak widzę idziecie jak burza - rewelacja, bo u nas to chwilowo stanęło. Czekamy na napięcie prAdu do skrzynki koło domu, a jak wiesz za bardzo się nikt nie spieszy i jeszcze teraz zima strasznie uciążliwe to czekanie. Jestem ciekawa jak rozwiązałaś łazienki - szczególnie na górze, bo u nas nie wiem, czy ostatnio wspomniałam, że w środku łazienki mamy komin - niezły miałam zgryz i nawet p. architekt się przestraszyła, bo zaczęła mi przestawiać łaz. na drugą stronę-koszmar, ale jednak sama do tego doszłam jak to zrobić. Ale fakt faktem ,że narazie stoimy czekamy na elektryka i chyba będziemy ocieplać budynek jak się uda Bardzo mnie cieszy postęp o Was i też chcę tak... Pozdrawiam Was serdecznie życzę dalszych postępów i trzymam kciuki. Trzymaj się cieplutko Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 25.11.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 P.S. Śledze Twoje fotki na bieżąco, tylko nie mam teraz niestety czasu na pisanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.11.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Kabina fajna, prosta i elegancka. A jaka kolorystykę wybrałaś w łazienkach?. U mnie na górze te pomieszczenia wyszły spore, a miejsce nad garażem dodatkowo powiekszyły łazienkę. jak tylko wymienie kabelek do aparatu (bo chyba on sie popsuł a nie sam aparat fot to powklejam ten taras, ganek i "góre" domku. Mam nadzieje (tfu, tfu... żeby nie zapeszyć, że do 5.12. br już będzie koniec prac w tym roku). Dekarz teraz kładzie dachówki. Tak pytam o cenę odkurzacza bo jestem na etapie oszczędzania gdzie sie da . Reniu rozumiem że to kwoty z robocizną ?. Jeśli tak to może się skuszę, nie jest to jakaś zaporowa kwota. A wiesz zapędziłam się w Twoje rejony -podkarpackie, i może będe miała fachowca od schodów. Muszę przesłać projekt, wymiary i pan którego znalazłam przez internet zrobi wycenę.Wstępnie powiedział 8-8,5 tys zł. W Łodzi ceny z księzyca 12-15 tys zł . pozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 26.11.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 26.11.2008 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Aniołek77, Małgosia2005, Anulka Cieszę się, że zaglądacie do mnie. Przynajmniej mam nadzieję, że jak będę potrzebowła rady to się odezwiecie. Aniołek77 - łazienkę górną mam na zdjęciach więc jak wkleję to postaram się opisać, ale już coś chyba skrobałam. Jeśli chodzi o kolor to napewno żywy- zieleń lub pomarańcz. małgosia2005 - no nie daruję Ci że byłaś w tych rejonach i nie spotkałyśmy się. Gdybyś jeszcze bywała to zapraszam. Co do odkurzacza to cenę znam za materiały i ogólną za calą robociznę, więc nie umiem powiedzieć ile razem wyjdzie R+M. Kwota nie jest duża- chyba. A co do oszczędzania to coś o tym wiem. Mamy dylematy czy robić ogrodzenie czy może tynki zewnętrzne. A może poczekać z jednym i drugim i po prostu wykończeniówkę w środku. Anulka Kabinę daję od razu przy drzwiach - naprzeciw umywalki. Za kabiną grzejnik łazienkowy i potem wanna narożna. Co do kominka to mieliśmy swoje typy projektów - bardziej nowoczene, ale skończyło się na innym wariancie. Trochę z uwagi na koszty, a po części nie bardzo chciał się podjąć tego co pokazaliśmy. Jest specjalistą i artystą (po akademii sztuk plastycznych) w piaskowcu. Ale myślę że wyjdzie ok. Może dziś mi da projekt to pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 26.11.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 26.11.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Reniu widze że niejasno napisałam . Zapędziłam sie "wirualnie" (znalazłam fachowca od schodów przez internet). Bardzo dziekuje za zaproszenie, jak bede "ciałem i duchem" w Twoich rejonach to dam znać. Ja ciebie równiez zapraszam do nas (jak będziesz w okolicach Łodzi) pozostałych również . pozdrawiam Małgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 28.11.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 28.11.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 AniuNie mam niestety projektu do wklejenia. Jest on w jakimś francuskim katalogu mojego wykonawcy i nie chce się z nim rozstać bo dużo kominków realizuje właśnie z niego.Może poszperam w internecie i coś zbliżonego wkleję.Kamień też wybraliśmy. Chcemy aby był kontrastem dla piaskowca i wyróżniał się i taki właśnie będzie - brązowy ciemny - pasujący do okien i podłogi, odznaczający się od bryły kominka.Podstawa będzie o szer. 180 cm. Czopuch około 80 cm.Ścianę kominkową planuję w kolorze delikatnego brązu - takie cappuccino, aby jasny kominek był widoczny. Jest to najlepiej oświetlona ściana - poludniowo -zachodnia, więć mam nadzieję, że wyjdzie ok.Pozostałe ściany salonu pewnie delikatna wanilia, może beż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 07.12.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 08.12.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 09.12.2008 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Aniu Teraz niestety nie mogę wejść na górę aby zmierzyć - drabinę można wstawić gdzieś koło piątku. Mam okna Velux - z otwarciem u góry i mimo, że nie było wylewki bez problemu otwierałam. Na górze ostatecznie mamy 6 cm styropianu i 5 wylewki. Jak był ułożony styropian w sobotę i wyglądałam przez okno to było fajnie. Tak akurat. Bez problemu się wygląda przez okno. Liczone było tak aby dolna krawędź okna - po wylewce była na wysokości około 1 metra. Ja mam tylko 2 okna dachowe obrotowo-uchylne. A pozostałe tylko obrotowe więc to one decydowały o wysokości umieszczeniu wszystkich. W tych obrotowych oś jest na środku i jak będzie za nisko to aby wyjrzeć przez okno trzebaby by sie schylać. Aniu - to ja Tobie zazdroszczę. Masz już ogrodzenie i ocieplony domek. No i piękny taras i ganek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 10.12.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts