Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do RETRO.... czyli przygoda życia ?!

Recommended Posts

Reniu

Dziękuję za pozdrowionka i miłe słowa.

Wiesz, ale takie tempo jak Ty i Anulkaa, to chyba nikt nie ma;)

My teraz jesteśmy na etapie elektryki-musieliśmy troszkę poprzestawiać kolejność robót, bo niestety jak to z "fachowcami" jeden nie będzie czekał na drugiego, więc musieliśmy tak zrobić. Niestety taka rzeczywistość - brak rąk do pracy - dobrych rąk w sensie ;) Tak więc w środku stoimy, bo zawalił elektryk, więc nie możemy wpuszczać tynkarzy, jak nie ma wylewek , to do pomiarów Ci nikt nie przyjdzie.....masakra!!!

Ale za to mamy ocieplony domek z zewnątrz, położony grunt, ale z położeniem tynku ostatecznie czekamy do wiosny ;). Mam nadzieję, że do Świąt będziemy mieli elektrykę zrobioną, wodę już mamy tzn doprowadzoną, bo jak wiesz oprócz tego musieliśmy sobie pozałatwiać wszystkie media praktycznie sami.

Nowe zdjęcia wrzucam na fotosik, bo nie pamiętam jak się wklejało, a nie mam za bardzo na to czasu ;)

Reniu, śliczny domek i rewelacyjny postęp robót, już też bym chciała tak daleko, ale powoli zbieram materiały do wykończeniówki i powiem Ci nie jest to łatwe. Wiem na pewno, że wannę (na górze) bierzemy z Poolspy prawdopodobnie 180x180 (zdjęcie na fotosiku), ceramikę z Koła.

Jak możesz , to prześlij mi proszę mniej więcej układ Waszej łazienki na górze ok!

Pozdrawiam Ciebie i Twoją Rodzinkę serdecznie-mam nadzieję, że będziemy mieli okazję, żeby się spotkać.

Zdzwonimy się na Święta.Ściskam Sabina

• Odpowiedzi 371
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[wpisy przeniesione z "dziennika"]

Witam serdecznie wszystkich zapracowanych Retro-wiczów ;)

U nas po wielu perypetiach i ciągłym zwlekaniu elektryka (zaśpiewał sobie 10 tyś. za samą robociznę :0 ooooooooooo...CHYBA OSZALAŁ!!! i zaczął nas zwodzić , albo najpierw nas zwodził , a później OSZALAŁ , juz nawet nie wiem ;)) wzięliśmy inną ekipę dwóch chłopaczków, którzy sensownie zabrali się do sprawy, chociażby cena za robociznę 4 tyś, a nie 10!!!! i w przyszłym tygodniu jeszcze przed Świętami zaczną działać- bardzo mnie to cieszy, bo jakoś cały środek stanął przez tego pożal się Boże fachowca.

To narazie tyle na dzisiaj, w końcu trzeba się zabrać za jakieś porządki świąteczne.

Życzę wszystkim zapracowanym Mróweczkom duuuuuuuuuuuuuuuuużo siły i cierpliwości.

Pozdrawiam

Aniołek77

Rzeczywiście Reniu bardzo przestronnie ;)

Pięknie, pięknie - och... kiedy ja tak będę miała ?

Pozdowionka

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik73251.htm

hej Reniu

prawie wpisałam Ci się w dzienniku ale na szczęście w porę wykasowałam się :wink: .

Teraz Reniu to juz prawdziwy dom. Mozna mieszkać. Wnętrza przestronne, jasniutko, czysciutko. Pozazdroscić.

Życze Wam spokojnych rodzinnych Świąt i pomyslności w Nowym Roku

Małgosia

Cześć,

gratuluję zdrowego podejścia i pięknego domu.

Mam kilka pytań:

- jakiej firmy gazobeton kupiłaś (jaka szerokość - 24 czy 36 cm?) ?

- czy podnosiłaś parter? Miałaś 265cm w standardzie ?

- Ile metrów jest na dole nie wliczając kotłowni i garażu ?

- Jaki był koszt stanu surowego zamkniętego bez ogrzewania, elektryki i hydrauliki ?

Będę wdzięczny za info.

Cześć Pazurek

Dzięki za odwiedziny. :)

Już pędzę z odpowiedzią.

pyt.1

Bloczki były z firmy H+H na ściany nośne i Solbet na działówki.

W projekcie była ściana jednowarstwowa 36 cm.

Zmieniłam na 24 plus 12 cm styropianu.

pyt.2

Nie podnosiłam parteru z założenia, wyszło to w "praniu", gdyż nie chciałam aby ekipa ścinała ostatnią partię bloczka przez pół. Dali więc cały bloczek czyli jest wyżej o ok. 12 cm z czego się cieszę (ponad 275 cm)

pyt. 3

Niech policzę:

wiatrołap : 4,8 m; hall: 14,5 m; salon: 38 m; kuchnia; 12,7 m; pokoje: 12 i 14,3 m, łazienka: 7,5 m i spiżarnia: 3,7 m

razem: 107,5 metra

pyt 4.

stan surowy otwarty (bez działki i papierów, z oknami dachowymi) 202 tys., surowy zamknięty : z oknami,bramą i drzwiami zewn.: 225 tys.

Też mieliśmy (chyba zeszłej zimy albo jeszcze poprzedniej) problem z zamarzającą rurą. Wynikł on z czegoś innego, ale był to poważny kłopot. Kupiliśmy wtedy taki specjalny kabel, który owija się wokół rury i podłącza do prądu. Kabel nie grzeje jeśli jest dodatnia temperatura a im bardziej temperatura spada tym bardziej on grzeje. Muszę powiedzieć, że po zainstalowaniu tego cuda i opatuleniu rury pianką zupełnie zapomnieliśmy o problemie. Polecam przynajmniej na czas póki nie usuniecie przyczyny kłopotów.

Witaj JoShi

Bardzo dziękuję za odwiedziny i za poradę.

Dziś mielismy szybka akcję ocieplania dachu w garażu i opatulania rur wodnych wełną. Mam nadzieję, że jakoś tę zimę przetrzymamy.

Teraz żałujemy, że nie zdecydowaliśmy się na ociepleniu domu z zewątrz. Problem by nie istniał.

W samym domku ustawiliśmy temperaturę 8 stopni i taka jest.

I odgrodziliśmu się od przejścia do garażu 2 płytami GK, wełną 15 cm , oraz 2 starymi narzutami . :wink:

Witam!

Od czasu do czasu wpadam poczytać jak idą postępy w Twoim Retro.

Ja również stawiam ten domek. Rozpoczęłam w lipcu, domek już stoi i teraz czekam na okna.

Mam pytanie: W którym miejscu zaplanowałaś TV ???

Na zdjęciu widzę że stawiasz juz kominek, jest on prawie na środku sciany. Czy obok zmieścisz sprzęt RTV?? Jak to sie ma do ciepła wydobywającego sie z kominka?

Ja swój kominek (bardziej komin) przesunęłam w lewo. Więc jest duzo miejsca, a ewentualnie umieszczę TV na jakiejś naroznej zabudowie .... zobacze jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Aga

Witaj agni aga.

Cieszę się że do mnie zaglądasz. A jeszcze bardziej, że też budujesz ten domek. Mówisz, że przesunęłaś komin w lewo. A jak wtedy z kominem ? Nie wyszedł w kalenicy ? A jak wtedy z pokojem środkowych na dole ? Tam komi wychodzi w rogu .

Co do miejsca na tv to mam kilka wariantów i tak przygotowane przez elektryka, że może stać w samym rogu na ścianie kominkowej, może tam też wisieć albo będzie po drugiej stronie okna tarasowego. Podjeścia pod tv mam w sumie 3 ale na dziś nie wiem gdzie go postawię lub powieszę.

Zdecyduję po montazu kominka. Zobaczę jak i co. Ale facet który mi robi kominek ma tv bliżej niż to wychodzi u nas i nic się z nim od wielu lat nie dzieje.

Reniu

Ta część kominka prezentuje się całkiem obiecująco, już wyobrażam sobie efekt końcowy. Oh jak fajnie Ci zazdrościć takiego etapu - u nas to jakoś się strasznie przeciąga, chociaż dzisiaj panowie weszli do tynków, ale ile zachodu (dmuchawy, farelki, żeby utrzymać dodatnią temperaturę) i oczywiście wiążące się z tym dodatkowe koszty.

Pozdrawiam serdecznie i tak trzymaj ;)

Sabina