aniołek77 13.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Reniu Dziękuję za pozdrowionka i miłe słowa. Wiesz, ale takie tempo jak Ty i Anulkaa, to chyba nikt nie ma;) My teraz jesteśmy na etapie elektryki-musieliśmy troszkę poprzestawiać kolejność robót, bo niestety jak to z "fachowcami" jeden nie będzie czekał na drugiego, więc musieliśmy tak zrobić. Niestety taka rzeczywistość - brak rąk do pracy - dobrych rąk w sensie Tak więc w środku stoimy, bo zawalił elektryk, więc nie możemy wpuszczać tynkarzy, jak nie ma wylewek , to do pomiarów Ci nikt nie przyjdzie.....masakra!!! Ale za to mamy ocieplony domek z zewnątrz, położony grunt, ale z położeniem tynku ostatecznie czekamy do wiosny . Mam nadzieję, że do Świąt będziemy mieli elektrykę zrobioną, wodę już mamy tzn doprowadzoną, bo jak wiesz oprócz tego musieliśmy sobie pozałatwiać wszystkie media praktycznie sami. Nowe zdjęcia wrzucam na fotosik, bo nie pamiętam jak się wklejało, a nie mam za bardzo na to czasu Reniu, śliczny domek i rewelacyjny postęp robót, już też bym chciała tak daleko, ale powoli zbieram materiały do wykończeniówki i powiem Ci nie jest to łatwe. Wiem na pewno, że wannę (na górze) bierzemy z Poolspy prawdopodobnie 180x180 (zdjęcie na fotosiku), ceramikę z Koła. Jak możesz , to prześlij mi proszę mniej więcej układ Waszej łazienki na górze ok! Pozdrawiam Ciebie i Twoją Rodzinkę serdecznie-mam nadzieję, że będziemy mieli okazję, żeby się spotkać. Zdzwonimy się na Święta.Ściskam Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 15.12.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 [wpisy przeniesione z "dziennika"] Witam serdecznie wszystkich zapracowanych Retro-wiczów U nas po wielu perypetiach i ciągłym zwlekaniu elektryka (zaśpiewał sobie 10 tyś. za samą robociznę :0 ooooooooooo...CHYBA OSZALAŁ!!! i zaczął nas zwodzić , albo najpierw nas zwodził , a później OSZALAŁ , juz nawet nie wiem ) wzięliśmy inną ekipę dwóch chłopaczków, którzy sensownie zabrali się do sprawy, chociażby cena za robociznę 4 tyś, a nie 10!!!! i w przyszłym tygodniu jeszcze przed Świętami zaczną działać- bardzo mnie to cieszy, bo jakoś cały środek stanął przez tego pożal się Boże fachowca. To narazie tyle na dzisiaj, w końcu trzeba się zabrać za jakieś porządki świąteczne. Życzę wszystkim zapracowanym Mróweczkom duuuuuuuuuuuuuuuuużo siły i cierpliwości. Pozdrawiam Aniołek77 Rzeczywiście Reniu bardzo przestronnie Pięknie, pięknie - och... kiedy ja tak będę miała ? Pozdowionka http://forum.muratordom.pl/uzytkownik73251.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 19.12.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 19.12.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 AniuCieszy mnie to, że pasują kolorystycznie do okien. Niemal idealnie.Zapewne uroku doda im też mosiężna klamka, ale narazie będą takie. A jak tam Twój dach i inne tematy ??U nas dziś zaczęła się zima na całego. A tak 2 miesiace były super i bez opadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 19.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 23.12.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 hej Reniu prawie wpisałam Ci się w dzienniku ale na szczęście w porę wykasowałam się . Teraz Reniu to juz prawdziwy dom. Mozna mieszkać. Wnętrza przestronne, jasniutko, czysciutko. Pozazdroscić. Życze Wam spokojnych rodzinnych Świąt i pomyslności w Nowym Roku Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobek1 30.12.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Reniu wnętrza Twojego domku rzeczywiście wydają się teraz bardzo przestronne- Ślicznie!!! Życzę w Nowym Roku dalszych postępówych i dobrych pomysłów na wykończenie tego pięknego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 31.12.2008 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Sobek1 - dzięki - za wizytę i życzenia. Tobie i Twoim bliskim także życzę pomyślności na Nowy Rok, sił do budowy i codziennych zmagań oraz samych dobrych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pazurek 02.01.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Cześć, gratuluję zdrowego podejścia i pięknego domu. Mam kilka pytań:- jakiej firmy gazobeton kupiłaś (jaka szerokość - 24 czy 36 cm?) ?- czy podnosiłaś parter? Miałaś 265cm w standardzie ?- Ile metrów jest na dole nie wliczając kotłowni i garażu ?- Jaki był koszt stanu surowego zamkniętego bez ogrzewania, elektryki i hydrauliki ? Będę wdzięczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 02.01.2009 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Cześć Pazurek Dzięki za odwiedziny. Już pędzę z odpowiedzią. pyt.1 Bloczki były z firmy H+H na ściany nośne i Solbet na działówki. W projekcie była ściana jednowarstwowa 36 cm. Zmieniłam na 24 plus 12 cm styropianu. pyt.2 Nie podnosiłam parteru z założenia, wyszło to w "praniu", gdyż nie chciałam aby ekipa ścinała ostatnią partię bloczka przez pół. Dali więc cały bloczek czyli jest wyżej o ok. 12 cm z czego się cieszę (ponad 275 cm) pyt. 3 Niech policzę: wiatrołap : 4,8 m; hall: 14,5 m; salon: 38 m; kuchnia; 12,7 m; pokoje: 12 i 14,3 m, łazienka: 7,5 m i spiżarnia: 3,7 m razem: 107,5 metra pyt 4. stan surowy otwarty (bez działki i papierów, z oknami dachowymi) 202 tys., surowy zamknięty : z oknami,bramą i drzwiami zewn.: 225 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.01.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Też mieliśmy (chyba zeszłej zimy albo jeszcze poprzedniej) problem z zamarzającą rurą. Wynikł on z czegoś innego, ale był to poważny kłopot. Kupiliśmy wtedy taki specjalny kabel, który owija się wokół rury i podłącza do prądu. Kabel nie grzeje jeśli jest dodatnia temperatura a im bardziej temperatura spada tym bardziej on grzeje. Muszę powiedzieć, że po zainstalowaniu tego cuda i opatuleniu rury pianką zupełnie zapomnieliśmy o problemie. Polecam przynajmniej na czas póki nie usuniecie przyczyny kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.01.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witaj JoShi Bardzo dziękuję za odwiedziny i za poradę. Dziś mielismy szybka akcję ocieplania dachu w garażu i opatulania rur wodnych wełną. Mam nadzieję, że jakoś tę zimę przetrzymamy. Teraz żałujemy, że nie zdecydowaliśmy się na ociepleniu domu z zewątrz. Problem by nie istniał. W samym domku ustawiliśmy temperaturę 8 stopni i taka jest. I odgrodziliśmu się od przejścia do garażu 2 płytami GK, wełną 15 cm , oraz 2 starymi narzutami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Życzę, żeby już wszystko było dobrze. W razie co to pamiętaj o takiej możliwości. To naprawdę nie kosztuje wiele a daje święty spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 04.01.2009 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 JoShiPodziwiam Wasze zdolności przy wykończeniówce. Chylę czoła, bo ani ja ani moja druga Połowa nawet nie próbujemy się za takie rzeczy brać.A niestety robocizna kosztuje i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.01.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dziękuję za miłe słowa. Na początku byliśmy zmuszeni do podjęcia takich działań. A teraz to tak trochę z rozpędu a trochę dla oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni_aga 11.01.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Witam! Od czasu do czasu wpadam poczytać jak idą postępy w Twoim Retro.Ja również stawiam ten domek. Rozpoczęłam w lipcu, domek już stoi i teraz czekam na okna.Mam pytanie: W którym miejscu zaplanowałaś TV ???Na zdjęciu widzę że stawiasz juz kominek, jest on prawie na środku sciany. Czy obok zmieścisz sprzęt RTV?? Jak to sie ma do ciepła wydobywającego sie z kominka?Ja swój kominek (bardziej komin) przesunęłam w lewo. Więc jest duzo miejsca, a ewentualnie umieszczę TV na jakiejś naroznej zabudowie .... zobacze jak to wyjdzie.PozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 11.01.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Witaj agni aga.Cieszę się że do mnie zaglądasz. A jeszcze bardziej, że też budujesz ten domek. Mówisz, że przesunęłaś komin w lewo. A jak wtedy z kominem ? Nie wyszedł w kalenicy ? A jak wtedy z pokojem środkowych na dole ? Tam komi wychodzi w rogu .Co do miejsca na tv to mam kilka wariantów i tak przygotowane przez elektryka, że może stać w samym rogu na ścianie kominkowej, może tam też wisieć albo będzie po drugiej stronie okna tarasowego. Podjeścia pod tv mam w sumie 3 ale na dziś nie wiem gdzie go postawię lub powieszę.Zdecyduję po montazu kominka. Zobaczę jak i co. Ale facet który mi robi kominek ma tv bliżej niż to wychodzi u nas i nic się z nim od wielu lat nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agni_aga 11.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 zapraszam na mojego bloga budowlanego http://www.aga-retro.mojabudowa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołek77 12.01.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Reniu Ta część kominka prezentuje się całkiem obiecująco, już wyobrażam sobie efekt końcowy. Oh jak fajnie Ci zazdrościć takiego etapu - u nas to jakoś się strasznie przeciąga, chociaż dzisiaj panowie weszli do tynków, ale ile zachodu (dmuchawy, farelki, żeby utrzymać dodatnią temperaturę) i oczywiście wiążące się z tym dodatkowe koszty. Pozdrawiam serdecznie i tak trzymaj Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 13.01.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Cześć Sabinka. Strasznie zaganiana ostatnio jestem. Dzięki za wizytację domku. Kominek cały czas zmienia wygląd. Mam nadzieję, że na końcu będzie ok. Trzymaj kciuki, bo synio dziś obraził się na nas jak go zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts