Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA PRZYŁĄCZE GAZOWE I INSTALACJE W DOMU ?

Recommended Posts

Witam,

Ponieważ w przyszłym tygodniu beda mi zakładali gaz koszty u mnie przedstawiają się następująco :

- opłata w gazowni ok. 2120 pln

- instalacja przez tą samą firmę wraz z projektem i całą dokumentacją ok. 4100 pln netto + 7% Vat jeśli potrzebuje fakturę.

Czyli w sumie ok. 6300 pln

Rozbicie :

za punkt w domu biorą 500 pln ( 2 punkty: piec i kuchenka)

za mapkę i projekt 940 pln

skrzynka w ulicy 740 pln

skrzynka od domu bedzie ok. 10 m ,może krócej.

Zostają materiały , rurki, złącza i robocizna,geodeta ok. 1400pln.

Pani - zreszta bardzo mila z tej firmy powiedziała ,że jakbym miał gazownika to dodatkowo by musiał zapłacic za geodetę i projekt bo oni robią projekt wg. gazowni - jakoś tak. Generalnie chyba pójdę w to ,żeby cała ta firma zrobiła mi przyłącze. są niedaleko , w razie czego dzownie i przyjeżdzają. Szukać teraz kogoś, mapy,geodetów i inne pierdoły żeby zaoszczedzic 500 pln to nie ma sensu.a i na paliwo i telefony wydam więc to też koszt.

Co o tym myślicie lub jak było w waszym przypadku ?

Pozdrawiam,

Adam

• 2 weeks później...

Mi Gaz Media oddział Wołomin wykonanie instalacji gazowej tez na dwa punkty: jeden w kuchni drugi w kotłowni do pieca wycenił na 5.500 brutto. Wchodzi w to: skrzynka w ulicy, wykonanie instalacji od skrzynki do domu (łącznie jakieś 45m) z materiałami i robocizna, odbior geodety.

Projekt wykonania instalacji gazowej kosztował mnie w gaz media tez 940 zł.

Jesli chodzi o zalatwianie spraw samemu, to da sie podobno zejsc z kosztow nawet o 1 tyś. Tylko w tym wariancie trzeba samemu jezdzic z całą dokumentacja do różnych urzędów, czekać na decyzję, pozniej dostarczac ja do innych organow i tak w kółko. Szczescie spotaka tego, kto w urzędzie nie będzie musiał się przy okazji uzerać

I taka moja uwaga na marginesie... najlepiej jak instalacje wykonaja ludzie, ktorzy sie znaja z tymi z gazowni.... pozniej przynajmniej nie ma problemów i zbędnego przedłużania odbioru

Mi Gaz Media oddział Wołomin wykonanie instalacji gazowej tez na dwa punkty: jeden w kuchni drugi w kotłowni do pieca wycenił na 5.500 brutto. Wchodzi w to: skrzynka w ulicy, wykonanie instalacji od skrzynki do domu (łącznie jakieś 45m) z materiałami i robocizna, odbior geodety.

Projekt wykonania instalacji gazowej kosztował mnie w gaz media tez 940 zł.

Jesli chodzi o zalatwianie spraw samemu, to da sie podobno zejsc z kosztow nawet o 1 tyś. Tylko w tym wariancie trzeba samemu jezdzic z całą dokumentacja do różnych urzędów, czekać na decyzję, pozniej dostarczac ja do innych organow i tak w kółko. Szczescie spotaka tego, kto w urzędzie nie będzie musiał się przy okazji uzerać

I taka moja uwaga na marginesie... najlepiej jak instalacje wykonaja ludzie, ktorzy sie znaja z tymi z gazowni.... pozniej przynajmniej nie ma problemów i zbędnego przedłużania odbioru

Witam,

Już mam założoną instalację gazową. Kosztowało mnie to 6300 pln z szafką , instalacją do domu, dwa punkty, dwa odcięcia, dwa trójniki, dwie szafki (jeszcze ich nie ma),geodeta, odbiór i próba szczelności, projekt. Rur miałem ok.51m.

Ludzie z ramienia gazowni oczywiście.

Pozdrawiam,