avzi 15.09.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Moi Bobowie Budowniczy popełnili niezmiernie bolesny, ale bardzo oryginalny błąd. Otóż źle wytyczyli wewnętrzny słup nośny, następnie zalali stopy (w złym miejscu oczywiście), wyprowadzili zbrojenie powyżej poziomu podłogi i to wszystko zalali betonem B20. Dziś musieli wycinać w płycie betonowej kwadrat ok. 1x1m, aby dostać się do stopy i na niej wylać coś w rodzaju drugiej stopy z przesuniętym odpowiednio zbrojeniem. Nie to mnie jednak martwi. Martwi mnie to, co będzie, gdy w miejsce brakującego wyciętego kwadratu wleją beton. Czy nie będzie to później pracować w innym kierunku niż reszta płyty? Wprawdzie przed zalaniem chcą się wwiercić w płytę i połączyć ją prętami z "dolewką", ale trochę mi to pachnie fuszerką. Poradźcie mi co mam z tym zrobić. Pomysł z tą dolewką pochodzi od mojego inspektora. Dodam, że na płytę pójdzie styropian 10 cm, potem 4 cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 15.09.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 nie wiem czy dobrze rozumiem twoją sytuację, ale jeśli w tym otworze 1 x 1 metr ma stać słup nośny, to jego zadaniem jest przenoszenie całego ciężaru na stopę a nie na sąsiadujacą z nim płytę. Gdyby obciążenie miało być przenoszone na płytę, to w płycie przy słupie byłoby połączone z nim zbrojenie, co nie? Jeśli w projekcie tego zbrojenia nie ma, to znaczy że obciążenie ze słupa miało być po prostu przenoszone na stopę. W takim wypadku, wydaje mi się (bo nie jestem konstruktorem), że możesz całkiem sobie odpuścić to zbrojenie, a nawet zostawić słup zdylatowany względem płyty. Wtedy nic się nie będzie kruszyć. Z tego co się zorientowałem, najlepiej w takim wypadku skontaktować się z konstruktorem / autorem projektu. Powinni wiedzieć więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 15.09.2003 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Nie chodzi mi oczywiście o obciążenia elementów nośnych. Płyta betonowa jest i będzie oddylatowana od słupa. Chodzi mi o obciążenia użytkowe na płytę betonową na gruncie w sytuacji, gdy jej niewielki skrawek (ok. 1m2) zostanie dolany do reszty płyty. Na mój chłopski rozum taka "dolewka" może powodować pęknięcia drugiej wylewki, którą w przyszłości położę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 15.09.2003 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Do powyższego dodam jeszcze, że cały ten pomysł z wycięciem 1m2 betonu wynika z potrzeby dokopania się do ławy fundamentowej. Do tego potrzebne było dojście dużo szersze niż przekrój słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 15.09.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 to ja nic nie kumam...może jakiś rysuneczek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 15.09.2003 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 To ja jeszcze spróbuję opisowo. Były sobie fundamenty. Robotnicy zalali ławy, stopy, wymurowali ściany z bloczka, zazbroili słupy, zagęścili piasek pod podłogę na gruncie, a następnie wylali beton B20 jako warstwę podłogi na gruncie (do poziomu ścian fund.). Czyli mamy tzw. stan zero. Teraz okazało się, że jeden ze słupów został ustawiony w złym miejscu, więc trzeba było skuć płytę podłogi na gruncie wokół niego, aby można było się z powrotem dokopać do stopy fundamentowej tegoż słupa. Kiedy przesuną już cały ten cholerny słup i zagęszczą piasek w naruszonym miejscu, będą wlewać beton w ten wycięty kwadrat w podłodze. I tu mam właśnie wątpliwość: czy tak dolany kwadracik nie spowoduje w przyszłości pęknięć w kolejnych warstwach podłogi. Mam nadzieję, że tym razem wszystko wyjaśniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 15.09.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 ahaCzyli ten kwadracik 1 x 1 m ma w sobie dziurkę na słup powiedzmy 25 x 25 cm Czyli dodajesz po jakieś 35 cm betonu między krawędzią dziury, a słupem. Beton wylany na beton związany nie połączy się z nim. A już na pewno nie w twoim przypadku, w którym obciążenie na wylany kawałek będzie miało tendencję do odrywania go od reszty podłogi.Pytanie jest takie, co będzie stało na podłodze w okolicy słupa? Jeśli coś ciężkiego, to klops. Jeśli tam będzie tylko podłoga z powiedzmy donicą, to wersja ze zbrojeniem łączącym zaproponowana przez Twoich speców jest w porządku. Jeśliciężka szafa, to po prostu to zbrojenie będzie musiało być większe.A jeśli nic tam nie będzie stało, to zalej teraz jak leci, a wylewając kolejną warstwę podłogi zatop w niej siatkę metalową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 16.09.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Nie powinno być problemu, jeśli tylko piasek będzie odpowiednio zagęszczony, bo to on odpowiada za przenoszenie obciazeń, a nie płyta (płyta tylko przekazuje obciązenia na piasek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 16.09.2003 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Po obu stronach słupa będzie się rozciągać ściana działowa (właśnie - z czego ją wykonać w związku z tym? Do tej pory zamierzałem z ceramiki). Ściana ta będzie oddzielać pokój od korytarza i nie planuję ustawiać żadnych ciężkich mebli w okolicach tego słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts