Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie fundamentu - styropian na klej ...

Recommended Posts

Z tego co wiem do XPS są specjalne dedykowane zaprawy klejowe inne niż do EPS. Są także XPS o strukturze plaster miodu - wtedy klej lepiej trzyma. No i do tego stosuje się dodatkowe łączniki.

O o o właśnie - ja tego się teraz spodziewam :wink: Dlatego dopuszczam fakt, że "zwykły" klej Webera do styro "zwykłego", XPS-u nie trzyma :-?

Dlatego pójdę w ten Izohan, czy coś tam - przynajmniej znalazłem sporo info, że na to sie klei.

pozdrawiam, majki

• 2 years później...
jeżeli zwykły klej do styropianu nie trzyma się izolowanej ściany to spróbujcie takiego który łapie nawet do szkła i metalu poliuretanowego kleju CT84 firmy Ceresit. Ja już dawno go wypróbowałem i na ścianach smarowanych dysperbitem i na pustakach szklanych gdzie nie można użyć łączników mechaniczych.Kleiłem też nim styropian na metalowy szb windowy i też jakos już 5 lat się trzyma

• 2 weeks później...

To ja się podepnę z pytaniami, bo właśnie szykuję się do izolacji fundamentów.

Fundamenty zasypuję i zostawiam na zimę bez chudziaka. Rozprowadzenie rur od instalacji chcę zrobić po zimie. I tu moje pytanie - czy mogę tylko pomalować ściany fundamentowe dysperbitem i zostawić tak do wiosny? Zasypać i zagęścić w środku, a z zewnątrz nie? Chodzi mi o to, że łatwiej będzie później dostać się do bloczków przy rozkładaniu rur - tylko czy można na zimę zostawić nie obsypany z zewnątrz fundament, bez styropianu, tylko pokryty dysperbitem?

I jeszcze jedno - czy styropian (powiedzmy, taki EPS 100 czy 200) można kleić dysperbitem?

Fundamenty zasypuję i zostawiam na zimę bez chudziaka. Rozprowadzenie rur od instalacji chcę zrobić po zimie. I tu moje pytanie - czy mogę tylko pomalować ściany fundamentowe dysperbitem i zostawić tak do wiosny? Zasypać i zagęścić w środku, a z zewnątrz nie? Chodzi mi o to, że łatwiej będzie później dostać się do bloczków przy rozkładaniu rur - tylko czy można na zimę zostawić nie obsypany z zewnątrz fundament, bez styropianu, tylko pokryty dysperbitem?

I jeszcze jedno - czy styropian (powiedzmy, taki EPS 100 czy 200) można kleić dysperbitem?

Fachowcem nie jestem i mój wykonawca kazał zasypać fundament czego później żałowałem bo zasypał mi przed przyklejeniem izolacji - fachofiec :-). ale dwóch sąsiadów zostawiło bez zasypania - jeden fundament zimuje już drugi sezon i nic się tam nie dzieje, na drugim stoi już drugi sezon budynek i też nic (ten nawet nie jest zachlapany dysperbitem, ale jak jest prawidłowo nie mam pojęcia ...

Ja mogę polecić klej TYTAN w formie pianki taki niby specjalnie do XPS - szybko robota idzie, człowiek się nie zmęczy :-) i jak jest nierówna powierzchnia to płyty można ładnie wyregulować bo pianka deko pręży.

Forsa, a jak kleiłeś - całą powierzchnię, czy na placki, czy jeszcze inaczej? Drogi ten klej? Na forum polecają kleje do mas bitumicznych, np. izobud wl, a to dwa razy droższe od dysperbitu - jak ten tytan wychodzi cenowo?

może się nie rozejdą

co najwyżej lekko się uniosą

ale niemartw się;powrócą

najpierw wróci część południowa a na końcu część północna

A dlaczego się uniosą? A jak obsypię z zewnątrz także, to się nie uniosą?

Forsa, a jak kleiłeś - całą powierzchnię, czy na placki, czy jeszcze inaczej? Drogi ten klej? Na forum polecają kleje do mas bitumicznych, np. izobud wl, a to dwa razy droższe od dysperbitu - jak ten tytan wychodzi cenowo?

Co prawda pytanie nie do mnie ale odpowiem ;)

Klejone u mnie na placki, styro XPS Ursa do ściany posmarowanej dysperbitem na Izohan Izobud WK ( WL ).

pozdrawiam, majki

Ja kleiłem tak jak na opakowaniu napisali - kilka linii z pianki w poprzek płyty odkładałem na kilka minut, żeby pianka zaczęła podsychać i na mur, deską dociśnięte co by nie spadło i po 2 godzinach nie do oderwania. Zużyłem 2 puszki z pianką na 1,5 m3 XPS (grubość 4 cm). Aha zapomniałbym najpierw tak jak styropian przed klejeniem trzeba porysować taką packą/tarką. Pianka na allegro po 23-24 pln w hurtowniach czy marketach 29-30 pln.

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.

Sami będziemy chcieli przykleić styropian (lub może styrodur, żeby nie dawać już siatki i kleju) - czy płyty mają się opierać na ławie? Jak będą docięcia, to połączenia czymś się wypełnia?

U nas styrodur nie opierał się na ławie tylko "wisiał w powietrzu", ale tak dlatego, że od wewnątrz mamy styropian - taki patent naszego wykonawcy, czy się to sprawdzi zobaczymy. Wisi go około 60 cm czyli szerokość płyty, z czego 30-35 wystaje nad ziemię, reszta schowana w ziemi/przysypana. Łączenia są niemal niewidoczne bo styrodur z frezem, połączenia na krawędziach dodatkowo uzupełnialiśmy i sklejaliśmy tym klejem w piance. Na całość poszła folia kubełkowa (ta część, która jest w ziemi), a reszta przykryta będzie/jest siatką z klejem i tynkiem mozaikowym.

Hm.. a na dysperbit tym klejem przyklejałeś? Szukam zamiennika dla kleju w rodzaju Izobudu wl - drogie pierońsko a skoro na placki się klei to nawet specjalnie dodatkowej warstwy przeciwwilgociowej to nie będzie stanowić...

I chyba kupię swisspor hydro, bo cena ok, a syroduru nie ma, długo się czeka i drogo :roll:

• 2 weeks później...
Hm.. a na dysperbit tym klejem przyklejałeś? Szukam zamiennika dla kleju w rodzaju Izobudu wl - drogie pierońsko a skoro na placki się klei to nawet specjalnie dodatkowej warstwy przeciwwilgociowej to nie będzie stanowić...

I chyba kupię swisspor hydro, bo cena ok, a syroduru nie ma, długo się czeka i drogo :roll:

Tak na dysperbit, nie wiem jak będzie trzymać gdybym chciał jakieś płytki przylepiać czy coś bo u nas tylko tynk mozaikowy, ale póki co wicher zerwał mi kilka ładnych metrów folii kubełkowej (nie zdążyłem zasypać) i chyba ze 100 gwoździ powyrywało kawałki XPS, ale płyty nie odpadły więc trzyma chyba nie najgożej.

Kleiliśmy swisspor hydro na ten Tytan Eos do styro , fajnie się robiło (znaczy mąż :cool:) - sprawnie i wygodnie, trzyma chyba dobrze, szpary też powypełniał tym klejem. Folii nie dawaliśmy, obsypane piaskiem dookoła, w środku zagęszczone. Tym samym stan zero zamknięty, tylko chudziak na wiosnę wylejemy.

Docelowo ma być całość pod gruntem, nawet jeszcze wyżej, z kawałkiem ściany, bo chcemy podłogę na poziomie gruntu, więc cokołu ani płytek nie biorę pod uwagę. Jedynie zastanawiam się nad styrodurem lub hydro na pierwszą warstwę ocieplenia ścian, skoro ma schodzić poniżej poziomu gruntu.