Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam jestem na etapie wyboru pieca CO ,instalację mam zrobioną pod piec węglowy w układzie otwartym

i tu mam pytanie jaki piec doradzicie wybrać na węgiel myślałem o piecu na ekogroszek

firmy Pleszew z podajnikiem ślimakowym,lecz mam jeszcze obawy czy on się sprawdzi

podobno paląc nim idzie około 1 tony ekogroszka/na miesiąc(koszt około 600zł)

to jest wcale niemało moim zdaniem,czy też wybrać zwykły piec tylko jaki?obawy są też moje odnośnie braku prądu

w mieszkaniu wtedy piec zgaśnie i poco pchać się w podajnik chyba że zastosuje się tak zwany UPS

podtrzymujący pracę pompy lecz niewiem czy są takie UPS które podtrzymają silnik w

podajniku i jak długo,patrzyłem taki silnik posiada moc 1350 Wat,dodam że kotłownię mam na równo

z mieszkaniem także nie wchodzi w grę ogrzewanie grawitacyjne musi być wymuszone .

Jeszcze jedno moje pytanie instalację mam zrobioną na wyjściu w miedzi póżniej w plastiku vawin

co może się stać jeśli przykładowo wyjdę do pracy piec będzie się palił i wyłączą prąd wtedy temp moim zdaniem

wzrośnie i zagotuje się woda w instalacji czy nie trafi mi szlak tak zrobionej instalacji jak się mam zabezpieczyć?

Jak to mam zrobić i na co zwrócić uwagę ?

Z góry dzięki i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/102140-piec-w%C4%99glowy-m%C4%99tlik-w-g%C5%82owie-o-jejku/

Kumatego instalatora, pakę fajek i flachę!

Konferencja - bo "biez połlitra nie razbieriosz"

Kilka problemów jednocześnie do rozwiązania.

Piszesz:

podobno paląc nim idzie około 1 tony ekogroszka/na miesiąc(koszt około 600zł)

Masz na myśli, że taka jest wydajność podajnika i "zdolność przerobowa" komory paleniskowej?!

Jak złapiesz całość jakąkolwiek w miarę sensowną automatyką, to spali tyle ile automatyka każe! A automatyka sprawdza potrzeby. Jak będą duże to dużo spalisz. Jak otulisz chałupę jaką watą czy styropianem to spalisz sporo mniej.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/102140-piec-w%C4%99glowy-m%C4%99tlik-w-g%C5%82owie-o-jejku/#findComment-2473216

nie ma co rozczulać sie nad brakiem prądu i UPSami, powiedz ile dni czy godzin nie miałeś prądu w przeciągu ostatniego powiedzmy półrocza? czy naprawdę będzie tragedia jak ci zabraknie prądu, piec zgaśnie bo podajnik i dmuchawa nie będą działały? zamarzniesz wciągu tej godziny czy dwóch kiedy brak będzie prądu?

a co do obiegu wymuszonego to działa on niezaleznie od tego czy masz piec z podajnikiem czy bez, jeśli chcesz się zabezpieczyć to upsa postaw na pompce obiegowej a podajnik i dmuchawę zostaw w spokoju, zabraknie 220 to ci pompka na upsie rozgoni temperature pieca, piec nie dostanie paliwa i zgaśnie i żadnego niebezpieczeństwa nie widzę

https://forum.murator.pl/topic/102140-piec-w%C4%99glowy-m%C4%99tlik-w-g%C5%82owie-o-jejku/#findComment-2473273