kielecki 25.05.2008 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 sSiwy12 jesteś wielki!!!!!!!!!! Serdeczne dzięki!!!!!!!!! A w gminie nam powiedzieli po raz kolejny że łąki: absolutnie nie! Tyle czasu się martwiliśmy! Teraz im pokażę ustawę! Przecież możemy np: produkować siano i je sprzedawać? A ze 4 kozy kupimy dla pewności. Jesteśmy oboje z żoną po administracji, mgr, to wystarczy by być rolnikiem, czy trzeba mieć szkołę rolniczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.05.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 To wolny kraj i nic nie musisz produkowac Wystarczy, ze spełniasz warunki. mgr to aż nadtto aby mieć wykształcenie rolnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielecki 25.05.2008 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Dzięki! Wolny kraj a człowiek o tym zapomina... ale teraz już będę o tym pamiętać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 25.05.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 dołączę się do tematu Jeśli chodzi o wykształcenie, to "rolnicze" dotyczy tylko osób "do" zawodówki. Natomiast osoby z jakimkolwiek średnim lub jakimkolwiek wyższym wykształceniem spełniają warunek kwalifikacji rolniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.05.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Dopowiem Mówi o tym Art.6.3.1 cytowany wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielecki 25.05.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Poradźcie jeszcze jedno, jak na głębokości 6 kręgów betonowych stoi woda to czy opłaca się tam stawiać dom? Chyba ta woda jest za płytko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 06.07.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 dołączę się do tematu Jeśli chodzi o wykształcenie, to "rolnicze" dotyczy tylko osób "do" zawodówki. Natomiast osoby z jakimkolwiek średnim lub jakimkolwiek wyższym wykształceniem spełniają warunek kwalifikacji rolniczych. Czytam sobie i czytam i wychodzi na to że moge zostać rolnikiem. Zastanawiałem sie nad zakupem ziemi rolnej od 1 do 10 hektarów. Podobno warto jeśli cena dobra. Namierzyłem w swoim rejonie kilka takich działeczek ze nie duże pieniądze do 100 tyś zł i teraz szukam informacji jak można się na tym pobudować. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśłi spełnię warunki: 1. Wykształcenie (mam wyższe) 2. Odpowiednią wielkosć ziemi 3. zameldowanie w gminie ( czy to konieczne zawsze?) to moge zobie wybudowac siedlisko np. dom plus oborę lub stodołę? Oczywiście nie bardz zamierzem uprawiać tą ziemię a raczej myślę ojakiejs agroturystyce lub pokojach na wynajem ale najpierw musze coś wybudować. Czy spełniajac powyższe warunki będe mógł zbudować siedlisko prowadzić działalnosć w zasadzie nie rolniczą tylko usługową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk68_2005 29.05.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Prośba o pomoc ... 15 lat temu kupiłem 1,1ha ziemi rolnej w gminie pod Poznaniem. Takich jak ja było kilkadziesiąt osób - większość z zamiarem budowania domów ekologicznych. Wówczas nie było planu zagospodarowania. Po złożeniu wniosku o ustalenie warunków zabudowy dostałem decyzję stwierdzającą , że do czasu uchwalenia planu wszelkie działania są zawieszone ... Ponieważ mówiąc pokrótce ówczesne władze gmin były jak się okazało w sporze ze spółdzielnią sprzedającą działki po kilku latach okazało się , ze w nowym planie władze Gminy uchwaliły cały ten obszar obszarem chronionym krajobrazowo bez możliwości zabudowy.Pytanie :- czy taki plan może być zmieniony i w jaki sposób najlepiej o to walczyć ?(we wcześniejszym planie były tam nawet działki rekreacyjne )- czy wydzielenie takiego obszaru gmina może ustanowić samodzielnie czy jednak powinno być to zgodne z bardziej ogólnym planowaniu na szczeblu wojewódzkim ?- czy wnioski większości właścicieli tych działek o zmianę przeznaczenia gruntów mają jakikolwiek sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.05.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Art. 23 ustawy o ochronie przyrody: Obszar chronionego krajobrazu obejmuje tereny chronione ze względu na wyróżniający się krajobraz o zróżnicowanych ekosystemach, wartościowe ze względu na możliwość zaspokajania potrzeb związanych z turystyką i wypoczynkiem lub pełnioną funkcją korytarzy ekologicznych. Wyznaczenie obszaru chronionego krajobrazu następuje w drodze rozporządzenia wojewody, które określa jego nazwę, położenie, obszar, sprawującego nadzór, ustalenia dotyczące czynnej ochrony ekosystemów oraz zakazy właściwe dla danego obszaru chronionego krajobrazu lub jego części wybrane spośród zakazów wymienionych w art. 24 ust. 1, wynikające z potrzeb jego ochrony. Obszar chronionego krajobrazu może być wyznaczony również przez radę gminy w drodze uchwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 01.06.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 eryk68_2005 w OCHAK-u można się budować na zasadach jak w temacie alaas http://forum.muratordom.pl/post3374518.htm?highlight zainteresowani mogą składać wnioski do gminy o zmianę planu, ale gmina nic nie musi, niestety, żeby zmienić plan gmina pewnie musi też zmienić studium, warto sprawdzić jakie są teraz ustalenia w studium, bo może są tam lakoniczne zapisy na temat dopuszczalności wprowadzenia zabudowy, generalnie musi być zgodność planu ze studiumno cóż, atakujcie wójta i radnychew. roszczenia art. 36 ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w zależności co było w starym planie, trzeba uważać żeby nie przepadł termino roszczeniach tu http://forum.muratordom.pl/post2365994.htm?highlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukao3 01.03.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam dostałem od wujka działkę rolną R1 ziemi III i IV klasy o powierzchni 23 arów gdzie 9% jest budowlane na tej linii znajdują się inne domy, posiadam wykształcenie średnie, 80 arów w dzierżawie na 10 lat łącznie ponad 1ha, czy to wystarczy aby uzyskać pozwolenie na budowę domu wraz z domkiem gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comosa 20.10.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam, czy wszystko to co jest napisane w tym wątku odnośnie wydania WZ dla budowy zagrodowej w przypadku kiedy brak jest dobrego sąsiedztwa i dojazd jest tylko drogą polną nadal że tak powiem obowiązuje czy coś się zmieniło? Ja właśnie mam okazję kupić działkę rolną o powierzchni 2500 m2. Działka jest położona za zabudowaniami które są usytuowane przy głównej drodze we wsi. Jest to tak jakby druga linia działek od strony głównej, utwardzonej drogi. Do działki dochodzi droga polna. Klasa ziemi IVa. W gminie gdzie jest położona działka nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. W studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego działka znajduje się na terenie nie zaliczonym do żadnej ze stref określonych w studium, w związku z czym jest to użytek rolny bez specjalnego przeznaczenia. Chciałabym kupić tą działkę, nie mam na razie zamiaru budować się na tej działce ale może kiedyś w przyszłości przydałaby się ona np. mojemu dziecku:) Jeśli przekształcenie w działkę budowlaną nie będzie możliwe może mogłabym wystąpić o WZ dla zabudowy zagrodowej. Zdaje się ze warunki "rolnicze" mogłabym spełnić Niestety mam mało czasu na podjęcie decyzji kupuje czy nie kupuje ponieważ osoba zbywająca pole przyjechała do PL z zagranicy i chce wszystko załatwić szybko i wracać. Proszę o radę! Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts