Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy dla działki rolnej

kielecki

Recommended Posts

sSiwy12 jesteś wielki!!!!!!!!!! Serdeczne dzięki!!!!!!!!!

A w gminie nam powiedzieli po raz kolejny że łąki: absolutnie nie! Tyle czasu się martwiliśmy! Teraz im pokażę ustawę! :)

Przecież możemy np: produkować siano i je sprzedawać? A ze 4 kozy kupimy dla pewności. Jesteśmy oboje z żoną po administracji, mgr, to wystarczy by być rolnikiem, czy trzeba mieć szkołę rolniczą?

• 1 month później...
dołączę się do tematu :)

Jeśli chodzi o wykształcenie, to "rolnicze" dotyczy tylko osób "do" zawodówki. Natomiast osoby z jakimkolwiek średnim lub jakimkolwiek wyższym wykształceniem spełniają warunek kwalifikacji rolniczych.

Czytam sobie i czytam i wychodzi na to że moge zostać rolnikiem.

Zastanawiałem sie nad zakupem ziemi rolnej od 1 do 10 hektarów. Podobno warto jeśli cena dobra. Namierzyłem w swoim rejonie kilka takich działeczek ze nie duże pieniądze do 100 tyś zł i teraz szukam informacji jak można się na tym pobudować. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Jeśłi spełnię warunki:

1. Wykształcenie (mam wyższe)

2. Odpowiednią wielkosć ziemi

3. zameldowanie w gminie ( czy to konieczne zawsze?)

to moge zobie wybudowac siedlisko np. dom plus oborę lub stodołę?

Oczywiście nie bardz zamierzem uprawiać tą ziemię a raczej myślę ojakiejs agroturystyce lub pokojach na wynajem ale najpierw musze coś wybudować.

Czy spełniajac powyższe warunki będe mógł zbudować siedlisko prowadzić działalnosć w zasadzie nie rolniczą tylko usługową?

• 10 months później...

Prośba o pomoc ... 15 lat temu kupiłem 1,1ha ziemi rolnej w gminie pod Poznaniem. Takich jak ja było kilkadziesiąt osób - większość z zamiarem budowania domów ekologicznych. Wówczas nie było planu zagospodarowania. Po złożeniu wniosku o ustalenie warunków zabudowy dostałem decyzję stwierdzającą , że do czasu uchwalenia planu wszelkie działania są zawieszone ... Ponieważ mówiąc pokrótce ówczesne władze gmin były jak się okazało w sporze ze spółdzielnią sprzedającą działki po kilku latach okazało się , ze w nowym planie władze Gminy uchwaliły cały ten obszar obszarem chronionym krajobrazowo bez możliwości zabudowy.

Pytanie :

- czy taki plan może być zmieniony i w jaki sposób najlepiej o to walczyć ?

(we wcześniejszym planie były tam nawet działki rekreacyjne )

- czy wydzielenie takiego obszaru gmina może ustanowić samodzielnie czy jednak powinno być to zgodne z bardziej ogólnym planowaniu na szczeblu wojewódzkim ?

- czy wnioski większości właścicieli tych działek o zmianę przeznaczenia gruntów mają jakikolwiek sens ?

Art. 23 ustawy o ochronie przyrody:

Obszar chronionego krajobrazu obejmuje tereny chronione ze względu na wyróżniający się krajobraz o zróżnicowanych ekosystemach, wartościowe ze względu na możliwość zaspokajania potrzeb związanych z turystyką i wypoczynkiem lub pełnioną funkcją korytarzy ekologicznych.

Wyznaczenie obszaru chronionego krajobrazu następuje w drodze rozporządzenia wojewody, które określa jego nazwę, położenie, obszar, sprawującego nadzór, ustalenia dotyczące czynnej ochrony ekosystemów oraz zakazy właściwe dla danego obszaru chronionego krajobrazu lub jego części wybrane spośród zakazów wymienionych w art. 24 ust. 1, wynikające z potrzeb jego ochrony.

Obszar chronionego krajobrazu może być wyznaczony również przez radę gminy w drodze uchwały.

eryk68_2005 w OCHAK-u można się budować na zasadach jak w temacie alaas http://forum.muratordom.pl/post3374518.htm?highlight

zainteresowani mogą składać wnioski do gminy o zmianę planu, ale gmina nic nie musi, niestety,

żeby zmienić plan gmina pewnie musi też zmienić studium,

warto sprawdzić jakie są teraz ustalenia w studium, bo może są tam lakoniczne zapisy na temat dopuszczalności wprowadzenia zabudowy,

generalnie musi być zgodność planu ze studium

no cóż, atakujcie wójta i radnych

ew. roszczenia art. 36 ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w zależności co było w starym planie, trzeba uważać żeby nie przepadł termin

o roszczeniach tu http://forum.muratordom.pl/post2365994.htm?highlight

• 9 months później...
Witam dostałem od wujka działkę rolną R1 ziemi III i IV klasy o powierzchni 23 arów gdzie 9% jest budowlane na tej linii znajdują się inne domy, posiadam wykształcenie średnie, 80 arów w dzierżawie na 10 lat łącznie ponad 1ha, czy to wystarczy aby uzyskać pozwolenie na budowę domu wraz z domkiem gospodarczym

• 1 year później...

Witam,

czy wszystko to co jest napisane w tym wątku odnośnie wydania WZ dla budowy zagrodowej w przypadku kiedy brak jest dobrego sąsiedztwa i dojazd jest tylko drogą polną nadal że tak powiem obowiązuje czy coś się zmieniło? Ja właśnie mam okazję kupić działkę rolną o powierzchni 2500 m2. Działka jest położona za zabudowaniami które są usytuowane przy głównej drodze we wsi. Jest to tak jakby druga linia działek od strony głównej, utwardzonej drogi. Do działki dochodzi droga polna. Klasa ziemi IVa. W gminie gdzie jest położona działka nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. W studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego działka znajduje się na terenie nie zaliczonym do żadnej ze stref określonych w studium, w związku z czym jest to użytek rolny bez specjalnego przeznaczenia. Chciałabym kupić tą działkę, nie mam na razie zamiaru budować się na tej działce ale może kiedyś w przyszłości przydałaby się ona np. mojemu dziecku:) Jeśli przekształcenie w działkę budowlaną nie będzie możliwe może mogłabym wystąpić o WZ dla zabudowy zagrodowej. Zdaje się ze warunki "rolnicze" mogłabym spełnić:) Niestety mam mało czasu na podjęcie decyzji kupuje czy nie kupuje ponieważ osoba zbywająca pole przyjechała do PL z zagranicy i chce wszystko załatwić szybko i wracać. Proszę o radę! Karolina