Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDOWA DOMU - CZY MOGę COś ODLICZYć OD PODATKU?

piotr Sussex

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Zaczynam budowę domu za 1 miesiąc,może dwa.

Mam pytanie,może jest ktoś kto orientuje się w temacie.

Czy są jakieś ulgi dla budujących domy.Może warto zbierac jakieś faktury?

na dzień dzisiejszy,szukam jak najtańszych materiałow,spotykam się z pytaniem....

czy potrzebuje pan fakturę???

odpowiadam że nie...bo na razie kredyt z banku mi nie potrzebny,czy to oznacza że chcą mi sprzedać materiał z pominięciem fiskusa?????

pozdrawiam

Piotr Sussex :lol: [/b]

Od samego podatku już nie odliczysz. Ulgi się skończyły. NIe pamiętam również, czy jeszcze jest kredyt z dofinansowaniem. Wtedy państwo dorzuca się do odsetek.

Ale pytają się o faktury, bo możesz się starać o zwrot różnicy VAT na materiały którym podskoczyło z 7 na 22%. więcej info o tym znajdziesz na forum i na sieci.

cóż co do braku faktur - pomijasz jak rozumiem temat zgodności z przepisami?

jak weźmiesz towar bez faktury to będzie taniej. bo nawet kupując materiały, co do których przysługuje zwrot podatku , to zwrotowi podlega tylko częśc VAT (dokładnie 15 z 22%), no i płacąć VAT zamrażasz kasę bo na zwrot moższ czekać i 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku. jest tu w tym dziale odpowiedni wątek (kilkanaście stron, dobre kilka godzin czytania :)) w którym możesz dowiedzieć się więcej na temat sposobu odliczania i listy materiałów.

ja polecam rozliczanie z fakturami z kilku powodów:

1) niektore banki do rozliczania transz kredytu wymagają faktur

2) tak czy siak przy wielu materiałach warto dopłacić bo faktura jest podstawą do ewentualnych roszczeń w ramach gwarancji... np oszczędzisz pare tysięcy na dachówce/blachodachówce a po roku wyjdzie jakaś wada ukryta, i co wtedy bez faktury?

3) masz czyste sumienie :)

cóż co do braku faktur - pomijasz jak rozumiem temat zgodności z przepisami?

jak weźmiesz towar bez faktury to będzie taniej. bo nawet kupując materiały, co do których przysługuje zwrot podatku , to zwrotowi podlega tylko częśc VAT (dokładnie 15 z 22%), no i płacąć VAT zamrażasz kasę bo na zwrot moższ czekać i 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku. jest tu w tym dziale odpowiedni wątek (kilkanaście stron, dobre kilka godzin czytania :)) w którym możesz dowiedzieć się więcej na temat sposobu odliczania i listy materiałów.

natomiast tak czy siak przy wielu materiałach warto dopłacić bo faktura jest podstawą do ewentualnych roszczeń w ramach gwarancji... np oszczędzisz pare tysięcy na dachówce/blachodachówce a po roku wyjdzie jakaś wada ukryta, i co wtedy bez faktury?

i wtedy jest lament na Forum... :wink: