piotr Sussex 21.05.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam wszystkich forumowiczów! Zaczynam budowę domu za 1 miesiąc,może dwa. Mam pytanie,może jest ktoś kto orientuje się w temacie. Czy są jakieś ulgi dla budujących domy.Może warto zbierac jakieś faktury? na dzień dzisiejszy,szukam jak najtańszych materiałow,spotykam się z pytaniem.... czy potrzebuje pan fakturę??? odpowiadam że nie...bo na razie kredyt z banku mi nie potrzebny,czy to oznacza że chcą mi sprzedać materiał z pominięciem fiskusa????? pozdrawiam Piotr Sussex [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.05.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Od samego podatku już nie odliczysz. Ulgi się skończyły. NIe pamiętam również, czy jeszcze jest kredyt z dofinansowaniem. Wtedy państwo dorzuca się do odsetek. Ale pytają się o faktury, bo możesz się starać o zwrot różnicy VAT na materiały którym podskoczyło z 7 na 22%. więcej info o tym znajdziesz na forum i na sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 21.05.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 cóż co do braku faktur - pomijasz jak rozumiem temat zgodności z przepisami? jak weźmiesz towar bez faktury to będzie taniej. bo nawet kupując materiały, co do których przysługuje zwrot podatku , to zwrotowi podlega tylko częśc VAT (dokładnie 15 z 22%), no i płacąć VAT zamrażasz kasę bo na zwrot moższ czekać i 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku. jest tu w tym dziale odpowiedni wątek (kilkanaście stron, dobre kilka godzin czytania ) w którym możesz dowiedzieć się więcej na temat sposobu odliczania i listy materiałów. ja polecam rozliczanie z fakturami z kilku powodów: 1) niektore banki do rozliczania transz kredytu wymagają faktur 2) tak czy siak przy wielu materiałach warto dopłacić bo faktura jest podstawą do ewentualnych roszczeń w ramach gwarancji... np oszczędzisz pare tysięcy na dachówce/blachodachówce a po roku wyjdzie jakaś wada ukryta, i co wtedy bez faktury? 3) masz czyste sumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 21.05.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 cóż co do braku faktur - pomijasz jak rozumiem temat zgodności z przepisami? jak weźmiesz towar bez faktury to będzie taniej. bo nawet kupując materiały, co do których przysługuje zwrot podatku , to zwrotowi podlega tylko częśc VAT (dokładnie 15 z 22%), no i płacąć VAT zamrażasz kasę bo na zwrot moższ czekać i 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku. jest tu w tym dziale odpowiedni wątek (kilkanaście stron, dobre kilka godzin czytania ) w którym możesz dowiedzieć się więcej na temat sposobu odliczania i listy materiałów. natomiast tak czy siak przy wielu materiałach warto dopłacić bo faktura jest podstawą do ewentualnych roszczeń w ramach gwarancji... np oszczędzisz pare tysięcy na dachówce/blachodachówce a po roku wyjdzie jakaś wada ukryta, i co wtedy bez faktury? i wtedy jest lament na Forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr Sussex 21.05.2008 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Minęło zaledwie kilka godzin,a już mam odpowiedź na zadane pytanie. Za odpowiedzi serdecznie dziękuję i życzę miłego spędzenia tzw.dłuższego weekendu. Pozdrawiam Piotr S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts