Jacek1204 21.05.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Czy można zrezygnować z wypłaty ostatniej transzy kredytu hipotecznego, gdy okaże się, że jest niepotrzeba, bo wystarczą na ukończenie trasze dotychczasowe ? Czy jest to gdzieś zapisane w umowie ? Jeszcze nie podpisaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazena66 21.05.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Ja mam kredyt w banku MILLENIUM i zrezygnowałam z ostatniej transzy bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.05.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Pewnie trzeba by zrobić mały aneks do umowy, w którym zmniejszysz całościową kwotę kredytu. Wszsytko pewnie zależy od banku. Ale swoją drogą - szczęściarze jesteście, że wam starczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 21.05.2008 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Nie to nie tak jak myslisz. Złożyliśmy dopiero wniosek kredytowy. Mamy stan surowy, reszte chcemy kończyć za pozyczone pieniądze. Planujemy 3 transze, mozliwe że wystarczy tylko dwie ( domek mały, prosty do bólu, fachowcyznajomi). Pytam więc na forum, czy można podziekowac bankowi 3 transzy, nie uruchamiać jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.05.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Nie to nie tak jak myslisz. Złożyliśmy dopiero wniosek kredytowy. Mamy stan surowy, reszte chcemy kończyć za pozyczone pieniądze. Planujemy 3 transze, mozliwe że wystarczy tylko dwie ( domek mały, prosty do bólu, fachowcy znajomi). Pytam więc na forum, czy można podziekowac bankowi 3 transzy, nie uruchamiać jej. No to jesteście w lepszej sytuacji. Po prostu może w umowie z bankiem zawrzyjcie odpowiednią klauzulę, żeby ewentualnie nie płacić za późniejsze zmiany w kwotach kredytu. A sytuacja pewnie wygląda inaczej w każdym banku i w zależności od klienta. Dla ciekawości dodam, ze ja pieniądze na swoją budowę dostałem od razu całość. Teraz leżą sobie na koncie oszczędnościowym i zarabiają na siebie Więc zamiast na forum - popytaj w swoim banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 25.05.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 witajcie Trociu a w jakim banku ten kredyt że dali od razu całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 witajcie Trociu a w jakim banku ten kredyt że dali od razu całość PKO BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 witajcie Trociu a w jakim banku ten kredyt że dali od razu całość PKO BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 28.05.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Nie to nie tak jak myslisz. Złożyliśmy dopiero wniosek kredytowy. Mamy stan surowy, reszte chcemy kończyć za pozyczone pieniądze. Planujemy 3 transze, mozliwe że wystarczy tylko dwie ( domek mały, prosty do bólu, fachowcy znajomi). Pytam więc na forum, czy można podziekowac bankowi 3 transzy, nie uruchamiać jej. No to jesteście w lepszej sytuacji. Po prostu może w umowie z bankiem zawrzyjcie odpowiednią klauzulę, żeby ewentualnie nie płacić za późniejsze zmiany w kwotach kredytu. A sytuacja pewnie wygląda inaczej w każdym banku i w zależności od klienta. Dla ciekawości dodam, ze ja pieniądze na swoją budowę dostałem od razu całość. Teraz leżą sobie na koncie oszczędnościowym i zarabiają na siebie Więc zamiast na forum - popytaj w swoim banku. Z tym zarabianiem to kolega przesadził troszkę. Gwarantuję, że odsetki od kredytu są większe niż oprocentowanie lokaty Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Z tym zarabianiem to kolega przesadził troszkę. Gwarantuję, że odsetki od kredytu są większe niż oprocentowanie lokaty Pozdrawiam ! Oprocentowanie kredytu - jakieś 3,75 chyba - oprocentowanie rachunku oszczędnościowego - jak ostatnio sprawdzałem 4,75 - więc różnicy 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Z tym zarabianiem to kolega przesadził troszkę. Gwarantuję, że odsetki od kredytu są większe niż oprocentowanie lokaty Pozdrawiam ! Oprocentowanie kredytu - jakieś 3,75 chyba - oprocentowanie rachunku oszczędnościowego - jak ostatnio sprawdzałem 4,75 - więc różnicy 1% Dodatkowo pieniadze masz u siebie na koncie i korzystasz z nich kiedy chcesz a nie musisz czekać na bank, aż Ci transzę przeleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 28.05.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 we frankach czy złotówkach, bo coś mi za nisko obojętnie na jaka walutę. Ale co racja to racja, pieniądze dostępne w każdej chwili. Też tak będę się starał. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.05.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Z tym zarabianiem to kolega przesadził troszkę. Gwarantuję, że odsetki od kredytu są większe niż oprocentowanie lokaty Pozdrawiam ! Oprocentowanie kredytu - jakieś 3,75 chyba - oprocentowanie rachunku oszczędnościowego - jak ostatnio sprawdzałem 4,75 - więc różnicy 1% A to nie jest tak, że na lokatę nie wpłacamy franków ( bo jak rozumiem porównujemy z kredytem CHF , bo w PLN raczej nie ma 3,75 %) tylko ich równowartość w pln ? Więc nie da sie porównać kredytu w CHF i lokaty w pln - czy jako humanistka mam na to tylko za małą wyobraźnię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A to nie jest tak, że na lokatę nie wpłacamy franków ( bo jak rozumiem porównujemy z kredytem CHF , bo w PLN raczej nie ma 3,75 %) tylko ich równowartość w pln ? Więc nie da sie porównać kredytu w CHF i lokaty w pln - czy jako humanistka mam na to tylko za małą wyobraźnię ? Da się porównać. Trzeba tylko trochę bardziej skomplikowane obliczenia uruchomić. Wypłata była zrobiona w momencie, gdy frank był wyżej niż teraz. Czyli de facto dostaliśmy więcej plnów za tą samą ilość franka co byśmy dostawali teraz. Te plny poszły na konto, które jest wyżej oprocentowane aniżeli kredyt. I teraz na koncie rośnie a rata maleje, bo maleje frank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.05.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A to nie jest tak, że na lokatę nie wpłacamy franków ( bo jak rozumiem porównujemy z kredytem CHF , bo w PLN raczej nie ma 3,75 %) tylko ich równowartość w pln ? Więc nie da sie porównać kredytu w CHF i lokaty w pln - czy jako humanistka mam na to tylko za małą wyobraźnię ? Da się porównać. Trzeba tylko trochę bardziej skomplikowane obliczenia uruchomić. Wypłata była zrobiona w momencie, gdy frank był wyżej niż teraz. Czyli de facto dostaliśmy więcej plnów za tą samą ilość franka co byśmy dostawali teraz. Te plny poszły na konto, które jest wyżej oprocentowane aniżeli kredyt. I teraz na koncie rośnie a rata maleje, bo maleje frank. Ale to nadal nie jest ta różnica : Oprocentowanie kredytu - jakieś 3,75 chyba - oprocentowanie rachunku oszczędnościowego - jak ostatnio sprawdzałem 4,75 - więc różnicy 1% Różnica polega na niższej "cenie" za CHF ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts