Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ondulina na dach czy to tobry pomysł

Gość miziera

Recommended Posts

Gość Wojciech Zachary

Ja tam mam dach z onduliny - czy super? Tego nie wiem wyjdzie za 15 lat. Na podstawie jakiś tam wyliczeń wyszło mi, że dosyć tani. A dachu i tak nie widzę z przed telewizora więc jeśli nie masz zamiaru nabijać kasy bankom - zastanów się nad tym rozwiązaniem.

Widziałem domy w "bogatych" krajach kryte eternitem - i tam nikt sie tym nie przejmował a u nas zawsze trzeba wyjść przed sąsiada - taki kraj :)

Pozdrawiam

Wojtek

Jak mówiłem to rzecz gustu, to że mnie się nie podoba nie jest wyznacznikiem dla Ciebie. Ja biorąc pod uwagę wybór pokrycia też kieruję się czynnikami finasowymi i zakładam tardycyjną blachodachówkę a nie np. miedzianą, ale nie znaczy to, że jest to jedyne kryterium, bo chcę, aby dom mi się też podobał w końcu spędzę w nim trochę życia.

to jest dobre pokrycie na bud. gospodarcze, garaże, bo tanie i na łeb kurze nie leci. ale z estetyka nie ma nic wspólnego, zwłaszcza te śrubki z widocznymi zaślepkami. to już ładniejsze - dla mnie - są zwykłe papy z posypka mineralną - ale nie wiem co jest tańsze. a co ładniejsze - rzecz gustu. :wink:

Ja również mam zamiar pokryć dach płytą falistą Onduline, głównie ze względów finansowych. Wybrałam kolor zielony. Poza tym przypuszczam, że koszt pokrycia płytą jest porównywalny z położeniem papy z deskowaniem (nie sprawdzałam dokładnie kosztów). Docelowo mam w planie dachówkę ceramiczną, którą mogę później położyć na płytę i nie martwić się, że przy kącie nachylenia dachu 25 stopni dachówka będzie nieszczelna.

Blachodachówkę odrzuciłam na etapie projektu, obecnie mieszkam w domu z takim dachem i latem temperatura na poddaszu pozostawia wiele do życzenia.

rml2 napisz czy masz folię wysokoparoprzepuszczlną pod płytą?

Agnieszka

Mam wysokoprzepuszczalną folie pod tym pokryciem- dodatkowo jak fachowcy robili dach to tak rozmieścili łaty i kontrłaty aby w przyszłości po zerwaniu Onduliny ( jak mi sie znudzi i bede miał więcej kasy ) bez żadnych przeróbek połozyc blachę . Na wstępie może trochę więcej materiału i robocizny pójdzie na zrobienie łat ale w rozliczeniu końcowym sie na pewno opłaci .

Zdrówko dla wszystkich. :D

Ondulina- no nie wiem???.

Mam dwa przykłady dachów krytych tym materiałem, wyglądają nieciekawie. I nie chodzi o wygląd samego materiału, tylko o odbarwienia koloru. Po kilku latach płyty odbarwiły się nierówno- inaczej środek, a inaczej krawędzie. Pewnie to sprawa jakości materiału, ten najtańszy- z supermarketów ok. 22-24PLN pewnie jest kiepski. Na składzie 45-60PLN, powinien być lepszy!!!.

Przypuszczam, że nikt nie da gwarancji na kolor!!!.

Ja wybrałem dachówkę bitumiczną, w cenie porównywalnej do tej droższej onduliny, tylko deskowanie musi być pełne.

Jak się robi dach, to nie po to by go za parę lat poprawiać!!!.

Marek.

Witam.

Pisałem juz o tym wielokrotnie w kilku watkach ale co tam...

Moi Rodzice 10 lat temu pokryli dach oryginalnym Onduline (brązowe). Było wtedy bardzo drogie...

Leży 10 lat i jedyny mankament to odbarwienie. Dosyć mocno wyblakło i jak już ktoś pisał, nierównomiernie. Aha, od północnej strony jest zazielenione, mimo, iz w pobliżu nie ma żadnych drzew.

Generalnie w tej chwili na pewno nie zdecydowałbym się, bo cenowo wychodzi podobnie jak blachodachówka, a estetyka dużo gorsza. Co do trwalości można by polemizować, ale wygląda na to, że podobna do blachodachówki.

Sebastian

Gość Wojciech Zachary

Z domem jest jak z samochodem :) nieważne jak wygląda - ważne jak funkcjomuje :)

No chyba, że ktoś ma auto po to by do kościoła jeździć i pokazywać sąsiadom swój niewątpliwie "wysoki" status materialny, a że na kredyt - no cóż taka tradycja :)

Witam ponownie.

Z domem jest jak z samochodem :) nieważne jak wygląda - ważne jak funkcjomuje :)

No chyba, że ktoś ma auto po to by do kościoła jeździć i pokazywać sąsiadom swój niewątpliwie "wysoki" status materialny, a że na kredyt - no cóż taka tradycja :)

Racja. Tylko po co kupować drożej, słabszy lub równie dobry ale brzydzy samochód? Chyba, że ktoś ma taki kaprys i lubi brzydkie rzeczy.

Nie chciałbym rozpętac dyskusji na temat który materiał lepszy. To nie ma sensu. Faktem jednak jest, że Onduline do najładniejszych, najtrwalszych i najtańszych nie należy. Jako takie, idealnie nadaje się do przykrycia szopy lub domu. To tylko kwestia gustu, o którym sie nie dyskutuje.

Sebastian

Witam ponownie.

Racja. Tylko po co kupować drożej, słabszy lub równie dobry ale brzydzy samochód? Chyba, że ktoś ma taki kaprys i lubi brzydkie rzeczy.

Nie chciałbym rozpętac dyskusji na temat który materiał lepszy. To nie ma sensu. Faktem jednak jest, że Onduline do najładniejszych, najtrwalszych i najtańszych nie należy. Jako takie, idealnie nadaje się do przykrycia szopy lub domu. To tylko kwestia gustu, o którym sie nie dyskutuje.

Sebastian

Może i masz rację ale w takim razie oświeć mnie co jest tym najładniejszym, natrwalszym i najtańszym materiałem :) może następnym razem zmienię decyzję :)

A co do gustów masz CAŁKOWITĄ rację gdyby były jednakowe kogo byśmy krytykowali :D

• 13 years później...