Gość miziera 15.09.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 zastanawiam się nad kupnem pokrycia myślę o ONDULINIE MOIM ZDANIEM-luks materiał , czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.09.2003 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Rzecz gustu.Jak dla mnie przypomina typowy eternit kolor tylko inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Wojciech Zachary 16.09.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Ja tam mam dach z onduliny - czy super? Tego nie wiem wyjdzie za 15 lat. Na podstawie jakiś tam wyliczeń wyszło mi, że dosyć tani. A dachu i tak nie widzę z przed telewizora więc jeśli nie masz zamiaru nabijać kasy bankom - zastanów się nad tym rozwiązaniem. Widziałem domy w "bogatych" krajach kryte eternitem - i tam nikt sie tym nie przejmował a u nas zawsze trzeba wyjść przed sąsiada - taki kraj Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.09.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Jak mówiłem to rzecz gustu, to że mnie się nie podoba nie jest wyznacznikiem dla Ciebie. Ja biorąc pod uwagę wybór pokrycia też kieruję się czynnikami finasowymi i zakładam tardycyjną blachodachówkę a nie np. miedzianą, ale nie znaczy to, że jest to jedyne kryterium, bo chcę, aby dom mi się też podobał w końcu spędzę w nim trochę życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.09.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Kwestia gustu - mnie się nie podoba i dlatego jej nie kładę na dach. A innym się podoba więc ją kładą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 16.09.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Leży u mnie juz 3 lata i nie zielenieje ani nic złego z nim sie innego nie wyprawia. Co lepsze od blachy to to , że śnieg z dość stromego dachu nie zsuwa sie i nie trzeba montować śmiesznych płotków czy innych wynalazków przeciwsniegowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.09.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Moj kolega ma dach z onduliny dom jak nie był przykryty tym szajsem wyglądał ładnie, natomiast jak połozył ta onduline sam sie załamał wyglada okropnie, przebrzydle...w tym roku zamierza to zedrzec z dachu... ale fakt rzecz gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 16.09.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 to jest dobre pokrycie na bud. gospodarcze, garaże, bo tanie i na łeb kurze nie leci. ale z estetyka nie ma nic wspólnego, zwłaszcza te śrubki z widocznymi zaślepkami. to już ładniejsze - dla mnie - są zwykłe papy z posypka mineralną - ale nie wiem co jest tańsze. a co ładniejsze - rzecz gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 16.09.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Ja również mam zamiar pokryć dach płytą falistą Onduline, głównie ze względów finansowych. Wybrałam kolor zielony. Poza tym przypuszczam, że koszt pokrycia płytą jest porównywalny z położeniem papy z deskowaniem (nie sprawdzałam dokładnie kosztów). Docelowo mam w planie dachówkę ceramiczną, którą mogę później położyć na płytę i nie martwić się, że przy kącie nachylenia dachu 25 stopni dachówka będzie nieszczelna. Blachodachówkę odrzuciłam na etapie projektu, obecnie mieszkam w domu z takim dachem i latem temperatura na poddaszu pozostawia wiele do życzenia.rml2 napisz czy masz folię wysokoparoprzepuszczlną pod płytą? Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 16.09.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Mam wysokoprzepuszczalną folie pod tym pokryciem- dodatkowo jak fachowcy robili dach to tak rozmieścili łaty i kontrłaty aby w przyszłości po zerwaniu Onduliny ( jak mi sie znudzi i bede miał więcej kasy ) bez żadnych przeróbek połozyc blachę . Na wstępie może trochę więcej materiału i robocizny pójdzie na zrobienie łat ale w rozliczeniu końcowym sie na pewno opłaci . Zdrówko dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 dzięki zostanę przy ondulinie-kolor zielony.Czy daliście kontrłaty pod łaty aby łaty nie stykały się z folią i nie zamakały podczas spływania wilgoci z przestrzeni między onduliną a folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 16.09.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Kontrłaty lecą wzdłuz krokwi- przyciskaja folie a dopiero na to łaty - czyli woda bez problemu grzeje w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 16.09.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Ondulina- no nie wiem???.Mam dwa przykłady dachów krytych tym materiałem, wyglądają nieciekawie. I nie chodzi o wygląd samego materiału, tylko o odbarwienia koloru. Po kilku latach płyty odbarwiły się nierówno- inaczej środek, a inaczej krawędzie. Pewnie to sprawa jakości materiału, ten najtańszy- z supermarketów ok. 22-24PLN pewnie jest kiepski. Na składzie 45-60PLN, powinien być lepszy!!!.Przypuszczam, że nikt nie da gwarancji na kolor!!!.Ja wybrałem dachówkę bitumiczną, w cenie porównywalnej do tej droższej onduliny, tylko deskowanie musi być pełne.Jak się robi dach, to nie po to by go za parę lat poprawiać!!!.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 16.09.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Witam. Pisałem juz o tym wielokrotnie w kilku watkach ale co tam...Moi Rodzice 10 lat temu pokryli dach oryginalnym Onduline (brązowe). Było wtedy bardzo drogie...Leży 10 lat i jedyny mankament to odbarwienie. Dosyć mocno wyblakło i jak już ktoś pisał, nierównomiernie. Aha, od północnej strony jest zazielenione, mimo, iz w pobliżu nie ma żadnych drzew.Generalnie w tej chwili na pewno nie zdecydowałbym się, bo cenowo wychodzi podobnie jak blachodachówka, a estetyka dużo gorsza. Co do trwalości można by polemizować, ale wygląda na to, że podobna do blachodachówki. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Wojciech Zachary 17.09.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Z domem jest jak z samochodem nieważne jak wygląda - ważne jak funkcjomuje No chyba, że ktoś ma auto po to by do kościoła jeździć i pokazywać sąsiadom swój niewątpliwie "wysoki" status materialny, a że na kredyt - no cóż taka tradycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 17.09.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Ondulina źle się kojarzy, bo łata się nią zwykle rozpadające się chałupki z powyginanymi krokwiami, ale dzięki temu jest jeszcze jedna zaleta takiego dachu. Zmniejszasz prawdopodobieństwo, że Cię okradną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 17.09.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Witam ponownie. Z domem jest jak z samochodem nieważne jak wygląda - ważne jak funkcjomuje No chyba, że ktoś ma auto po to by do kościoła jeździć i pokazywać sąsiadom swój niewątpliwie "wysoki" status materialny, a że na kredyt - no cóż taka tradycja Racja. Tylko po co kupować drożej, słabszy lub równie dobry ale brzydzy samochód? Chyba, że ktoś ma taki kaprys i lubi brzydkie rzeczy. Nie chciałbym rozpętac dyskusji na temat który materiał lepszy. To nie ma sensu. Faktem jednak jest, że Onduline do najładniejszych, najtrwalszych i najtańszych nie należy. Jako takie, idealnie nadaje się do przykrycia szopy lub domu. To tylko kwestia gustu, o którym sie nie dyskutuje. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Witam ponownie. Z domem jest jak z samochodem nieważne jak wygląda - ważne jak funkcjomuje No chyba, że ktoś ma auto po to by do kościoła jeździć i pokazywać sąsiadom swój niewątpliwie "wysoki" status materialny, a że na kredyt - no cóż taka tradycja Racja. Tylko po co kupować drożej, słabszy lub równie dobry ale brzydzy samochód? Chyba, że ktoś ma taki kaprys i lubi brzydkie rzeczy. Nie chciałbym rozpętac dyskusji na temat który materiał lepszy. To nie ma sensu. Faktem jednak jest, że Onduline do najładniejszych, najtrwalszych i najtańszych nie należy. Jako takie, idealnie nadaje się do przykrycia szopy lub domu. To tylko kwestia gustu, o którym sie nie dyskutuje. Sebastian Może i masz rację ale w takim razie oświeć mnie co jest tym najładniejszym, natrwalszym i najtańszym materiałem może następnym razem zmienię decyzję A co do gustów masz CAŁKOWITĄ rację gdyby były jednakowe kogo byśmy krytykowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 18.09.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Nie ma takiego materiału. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_Katowice 04.07.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Fatalny , Bardzo nietrwały max 15 lat i konieczna wymianaTo jest impregnowana tektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts