wray 21.05.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam, w tym roku planuje ocieplić dach mojej kostki zastanawiam się nad metodą.1) ocieplić od środka wełną mineralną 10 cm .2) ocieplić od zewnatrz styropianem też 10 cm. Za pierwszym rozwiązanem przemawia cena - po moich obliczenaich wychodzi taniej, pozatym papa na dachu przyklejana była chyba na jakiś lepik lub cos podobnego, latem non stop kapie to cos z dachu więc się obawaim czy nie będzie to miało wpływu na właściwośc styropianu.Z kolei słyszałem że lepszym rozwiązanie jest ocieplenie od zewnątrz ( będzie cieplej) .Czy ktoś może mi doradzic które rozwiązanie jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.05.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam, w tym roku planuje ocieplić dach mojej kostki zastanawiam się nad metodą. 1) ocieplić od środka wełną mineralną 10 cm . 2) ocieplić od zewnatrz styropianem też 10 cm. Za pierwszym rozwiązanem przemawia cena - po moich obliczenaich wychodzi taniej, pozatym papa na dachu przyklejana była chyba na jakiś lepik lub cos podobnego, latem non stop kapie to cos z dachu więc się obawaim czy nie będzie to miało wpływu na właściwośc styropianu. Z kolei słyszałem że lepszym rozwiązanie jest ocieplenie od zewnątrz ( będzie cieplej) . Czy ktoś może mi doradzic które rozwiązanie jest lepsze. A jak chcesz wykończyć ocieplenie od zewnątrz (które moim zdaniem jest lepsze)? Przykryjesz blachą, czy papa? Kapanie z dachu po zaizolowaniu zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wray 21.05.2008 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Na styropian papa , na blachę chyba jest za płaski.Czy można kłaść styropina na papę, czy należ najpierw położyc na nia jakąś folie lub czymś ta pape posmarować .Kiedys słyszłaem że styropina może się stopić od papy czy lepików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.05.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Na styropian papa , na blachę chyba jest za płaski. Czy można kłaść styropina na papę, czy należ najpierw położyc na nia jakąś folie lub czymś ta pape posmarować . Kiedys słyszłaem że styropina może się stopić od papy czy lepików. Sprawdź, czy jest za płaski dla blachy. To by było najlepsze rozwiązanie. Można dać wełnę na dach i na to papę. Nie ma problemu z rozpuszczaniem styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wray 21.05.2008 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 To jeszcze mam pytanie czy jeżeli zdecyduje się na ocieplenie wełną od środka ( wszystko zależy od funduszy) jest taka mozliwość żę za pare lat będe miał wilgoć lub grzyba pod sufitem?Połozenie blachy na styropian nie brałem pod uwage, ale może to i lepsze rozwiązanie od papy. Muszę przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.05.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 To jeszcze mam pytanie czy jeżeli zdecyduje się na ocieplenie wełną od środka ( wszystko zależy od funduszy) jest taka mozliwość żę za pare lat będe miał wilgoć lub grzyba pod sufitem? Połozenie blachy na styropian nie brałem pod uwage, ale może to i lepsze rozwiązanie od papy. Muszę przeliczyć. W przypadku prawidłowego wykonania paroizolacji i wentylacji tej przestrzeni możliwość spada do zera. W innym przypadku wszystkie poddasza użytkowe miały by to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts