Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropodachu

wray

Recommended Posts

Witam, w tym roku planuje ocieplić dach mojej kostki zastanawiam się nad metodą.

1) ocieplić od środka wełną mineralną 10 cm .

2) ocieplić od zewnatrz styropianem też 10 cm.

Za pierwszym rozwiązanem przemawia cena - po moich obliczenaich wychodzi taniej, pozatym papa na dachu przyklejana była chyba na jakiś lepik lub cos podobnego, latem non stop kapie to cos z dachu więc się obawaim czy nie będzie to miało wpływu na właściwośc styropianu.

Z kolei słyszałem że lepszym rozwiązanie jest ocieplenie od zewnątrz ( będzie cieplej) .

Czy ktoś może mi doradzic które rozwiązanie jest lepsze.

Witam, w tym roku planuje ocieplić dach mojej kostki zastanawiam się nad metodą.

1) ocieplić od środka wełną mineralną 10 cm .

2) ocieplić od zewnatrz styropianem też 10 cm.

Za pierwszym rozwiązanem przemawia cena - po moich obliczenaich wychodzi taniej, pozatym papa na dachu przyklejana była chyba na jakiś lepik lub cos podobnego, latem non stop kapie to cos z dachu więc się obawaim czy nie będzie to miało wpływu na właściwośc styropianu.

Z kolei słyszałem że lepszym rozwiązanie jest ocieplenie od zewnątrz ( będzie cieplej) .

Czy ktoś może mi doradzic które rozwiązanie jest lepsze.

A jak chcesz wykończyć ocieplenie od zewnątrz (które moim zdaniem jest lepsze)? Przykryjesz blachą, czy papa?

Kapanie z dachu po zaizolowaniu zniknie.

Na styropian papa , na blachę chyba jest za płaski.

Czy można kłaść styropina na papę, czy należ najpierw położyc na nia jakąś folie lub czymś ta pape posmarować .

Kiedys słyszłaem że styropina może się stopić od papy czy lepików.

Na styropian papa , na blachę chyba jest za płaski.

Czy można kłaść styropina na papę, czy należ najpierw położyc na nia jakąś folie lub czymś ta pape posmarować .

Kiedys słyszłaem że styropina może się stopić od papy czy lepików.

Sprawdź, czy jest za płaski dla blachy. To by było najlepsze rozwiązanie.

Można dać wełnę na dach i na to papę. Nie ma problemu z rozpuszczaniem styropianu.

To jeszcze mam pytanie czy jeżeli zdecyduje się na ocieplenie wełną od środka ( wszystko zależy od funduszy) jest taka mozliwość żę za pare lat będe miał wilgoć lub grzyba pod sufitem?

Połozenie blachy na styropian nie brałem pod uwage, ale może to i lepsze rozwiązanie od papy. Muszę przeliczyć.

To jeszcze mam pytanie czy jeżeli zdecyduje się na ocieplenie wełną od środka ( wszystko zależy od funduszy) jest taka mozliwość żę za pare lat będe miał wilgoć lub grzyba pod sufitem?

Połozenie blachy na styropian nie brałem pod uwage, ale może to i lepsze rozwiązanie od papy. Muszę przeliczyć.

W przypadku prawidłowego wykonania paroizolacji i wentylacji tej przestrzeni możliwość spada do zera. W innym przypadku wszystkie poddasza użytkowe miały by to samo.