Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja słyszałem (czytałem) coś odwrotnego, piec na paliwa stałe (czyt. na ekogroszek) optymalnie powinien być nieco słabszy niż wynika to z wyliczeń
...pod warunkiem, że masz do dyspozycji inne, alternatywne źródło ciepła.

nieprawda,

- dla rozwiania wątpliwości: mówimy o jednym (1) źródle ciepła

To czym pokryjesz niedobór mocy przy ekstremalnie niskich temperaturach zewnętrznych ?

a ja słyszałem (czytałem) coś odwrotnego, piec na paliwa stałe (czyt. na ekogroszek) optymalnie powinien być nieco słabszy niż wynika to z wyliczeń
...pod warunkiem, że masz do dyspozycji inne, alternatywne źródło ciepła.

nieprawda,

- dla rozwiania wątpliwości: mówimy o jednym (1) źródle ciepła

To czym pokryjesz niedobór mocy przy ekstremalnie niskich temperaturach zewnętrznych ?

dla mnie teoretyka też to wydawało się takie oczywiste, 2+2 musi być 4, projektant wyliczył zapotrzebowanie --> wybieram na podstawie tego piec, ale skoro w jakimś artykule branżowym na temat tych pieców tak a nie inaczej napisano, to chyba coś w tym jest ?

A jaką moc byś doradził?

5?10?15? KW ? Czy jeszcze większy?

doradził bym ci kupić w markecie 5 grzejników elektrycznych konwekcyjnych po 2KW każdy + taryfę G12W i zapłacić za to pieniędzmi zaoszczędzonymi na nie kupowaniu kotła podłogówki i kaloryferów, powinno wystarczyć na bardzo długo, tym bardziej że zawsze możesz rekreacyjnie i okazjonalnie dogrzewać się kominkiem

Pomysł dobry i na pewno wart rozważenia.

Pytanie tylko, czy założyciel wątku chce mieć kominek.

Wadą jest totalne uzależnienie od energii elektrycznej, w tym także od monopolistycznych cen tej energii.

Kominka nie będzie!

Gazu nie ma!

A brykiet był,jest i będzie i to dość konkurencyjny cenowo!

Wszystko przerabiałem ale ostatnia rzeczą jaką bym zrobił to elektryczne!

Poza tym lubię czasem sobie w kotłowni porozmyślać przy piwku :lol:

Słuchajcie!

A może zainwestować w Solary i w słoneczne dni kierować ciepełko do CO ?

Ma to sens? Czy tak się robi?

Niewiele wiem na temat Solarów ....

A może by tak te kolektory wykorzystać jako główne źródło ciepła??

Do tego kupić mały piecyk,tak z 5 KW żeby dogrzewać w pochmurne dni?

Słuchajcie!

A może zainwestować w Solary i w słoneczne dni kierować ciepełko do CO ?

Ma to sens? Czy tak się robi?

Niewiele wiem na temat Solarów ....

A może by tak te kolektory wykorzystać jako główne źródło ciepła??

Do tego kupić mały piecyk,tak z 5 KW żeby dogrzewać w pochmurne dni?

Poczytaj w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-kolektor-sloneczny-czy-na-pewno-nie,t131708.htm

Moim zdaniem jak ktoś ma chęci poświęcić trochę swojego czasu dla kotła na paliwa stałe to koszty w tym rodzaju opalania są jednak najmniejsze, przecież możemy spalić wszystko byleby się nadawało a ogrzewanie elektryczne to jednak koszt ale jaka wygoda!!

Kotły z podajnikiem to już odskocznia od codziennego zaglądania i podrzucania do kotła