Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do (Pół)dziennika gwoździka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakbym miała jednego, to też bym nie cedziła. Mam 10, więc musiałam zmienić sposób podlewania na mniej pracochłonny.

Jednego po prostu przelewałam wodą nad umywalką, czekałam aż odcieknie i wsadzałam w osłonkę - specjalną storczykową (one mają takie progi albo bulwy na środku, żeby doniczka nie stała na dnie w wodzie). Kiedy kupiłam nawóz (świetny jest Florovit do storczyków), zaczęłam do osłonki wlewać na pół godziny - godzinę wodę z nawozem. Potem wodę wylewałam, storczyka odcedzałam i wkładałam do osłonki. Teraz nie chce mi się biegać z tymi wszystkimi doniczkami do łazienki, więc przynoszę miednicę z letnią wodą do pracowni, nalewam nawozu, wstawiam storczyki i po godzince wyjmuję z powrotem do osłonek.

Jakiej bulwy nie ma?

Jest w przeźroczystej doniczce plastikowej z otworami wypełnionej jakby korą? Innego podłoża nie przeżyje! I nie wolno przelać pod żadnym pozorem! Podłoże ma wyschnąć, korzenie powinny się zrobić takie jakby lekko posrzebrzone i dopiero wtedy się podlewa (namacza).

...czekałam aż odcieknie i wsadzałam w osłonkę - specjalną storczykową (one mają takie progi albo bulwy na środku, żeby doniczka nie stała na dnie w wodziie).

O tym mówię, myslałam, że kupiłaś jakąś specjalną osłonkę ale teraz widze, że chodzi o tę sklepową osłonkę, w której storczyki sprzedają. Pani w kwiaciarni powiedziała, żeby nie wyjmować go z tej osłonki

A o tę bulwę chodziło! Ja myślałam, że piszesz o jakiejś części storczyka.

Powinien być w plastikowej doniczce z dziurami i z tą doniczką w osłonce - takiej bez otworu w dnie. I ta osłonka ma mieć coś, żeby doniczka nie stala na jej dnie. Moje mają taki próg wokół, ale widziałam w sklepach inne (śliczne, bo z przeźroczystego ale jakby popękanego szkła) i te miały na dnie taką bulwę - na niej opiera się właściwa doniczka i storczyk nie stoi w wodzie która może się zebrać na dnie.

Kupiłam taką ceramiczną, jak dla mnie śliczna, ale nie ma bulwy, to chyba żwirku wrzucę na dno, żeby w razie czego nie stał w wodzie. A tak w ogóle, to Pani kwiaciarka powiedziała, żeby za bardzo się nim nie przejmować, pozwolić mu po prostu pieknie wyglądac i od czasu do czasu podlać delikatnie.

No, no, to się o storczykach naczytałam. :D

Piszę, że Gwoździk na wakacjach jest, bo zanim zniknął, to coś pisał o wyjeździe, a jak tak długo to chyba tylko na wakacje, nie? :roll: :D

CZEŚĆ WSZYSTKIM .... :D

Ale się Gwoździkowi komentarze rozwinęły! Nie pozna ich, kiedy wróci!

Przez chwilę nie poznałem :o :o :o . Chwila trwała dosyć długo. :lol:

O tym samym pomyślałam ... oby nam tylko rachunku nie wystawił :-? :wink:

wystawię ...

... i chociaż wiecie, że nie cierpię wklejania kawek, wódek itp. ...

.... to dzisiaj wystawiam WAM taki rachunek ...

http://monikapalloti.blox.pl/resource/roze.gif

... dla Pań, które dbały o moje komentarze ... :D :D :D

PS. Szczególne podziękowania przesyłam POZie - Prowodyrce Ogólnego Zamieszania .....

.... czyli Brazie :wink: :D

Kwiatki za gadanie o kwiatkach...

Dobrze, że o niczym innym nie gadałyśmy :o

Mogliby nam Gwoździka zbanować za szerzenie .... :wink:

A Ty powsinogo masz dwukrotnie przechlapane: za POZę i za milczenie :evil: Jeśl myślisz, że jakimiś tam kwiatkami (ale śliczne te róże) się wykpisz toś w błędzie :evil:

Tłumacz się, jeno rychło :evil: