Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki orientacyjny koszt m2: stan surowy otwarty

Recommended Posts

chyba ze wszyscy maja kominek PW, DGP, reku, solary i pompy ciepla i inne bardzo potrzebne a wrecz niezbedne wynalazki :o

Zapewniam cię, że teraz większość osób, które budują, bardzo poważnie myślą o którejś z tych rzeczy, albo je instalują.

lecz ja nie pisze ze nie myslalem ...

kotlowni z salonu robic nie chcielismy, malowac co 2-3 lata i nin stop sprzatac - dlatego nie ma kominka z PW czy DGP - kominka jeszcze nie mamy wcale lecz ma byc tylko ozdoba bardzo sporadycznie odpalana

co do reku sie nie wypowiadam 0 nie wczytywalem sie

solary sa ekonomicznie nieuzasadnione - jedynie ekologia za tym przemawia - my segregujemy smieci wiec dalej sobie odpuscilismy :wink:

solidna pompa ciepla byla dla nas za droga a na byle co to i tak szkoda kasy

skoro piszesz, ze wiekszosc osob to instaluje to gratulacje - bardziej jednaqk bym sie skupil na mysleniu o tym :D co i mysmy poczynili

nik tu nikogo nie przekona wiec chyba zaczne czytac i odpuszcze sobie pisanie w podobnych tematach - tylko prosze nie pisac ze "TO jest niemozliwe" gdyz lepiej bedzie "maloprawdopodobne" :D

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nikt tu nikogo nie przekona wiec chyba zaczne czytac i odpuszcze sobie pisanie w podobnych tematach - tylko prosze nie pisac ze "TO jest niemozliwe" gdyz lepiej bedzie "maloprawdopodobne" :D

Małoprawdopodobne to trafna uwaga, gdyż twój przypadek dowodzi jej słuszności.

moze byc ze wyjatek potwierdze regule

oczywiscie gratuleje tym ktorzy sa w tych wyjatkach tak jak i gratuluje sobie samemu

ps. ostatnie zakupy w ikei takie jak otwieracz do konserw, wycizkarka do czosnku, pare garnkow i inne kuchenne bzdety za prawie 1300 zeta tez wpisze w te wydatki :wink:

NJerzy

Niestety, dach to najdroższy element domu. Ja mam dach 235m2 /kopertowy/, a płaski dach to inne koszt. Życzę powodzenia, o gustach się nie dyskutuje.

Ja przy powierzchni zabudowy 112,5 m2 mam 140m2 dachu, sąsiedzi przy powierzchni zabudowy 121 m2 mają 132m2 dachu - czyli różnie to bywa. Na pocieszenie powiem Ci ze i dach płaski i kopertowy przez miłośników wielospadowych są uznawane jako bardzo brzydkie :-(

Dach wielospadowy też można zrobić drogo i średnio estetycznie a można w umiarkowanych kosztach i ładny - zależy od pomysłu, wiedzy i determinacji.

Ja przy powierzchni zabudowy 112,5 m2 mam 140m2 dachu, sąsiedzi przy powierzchni zabudowy 121 m2 mają 132m2 dachu - czyli różnie to bywa. Na pocieszenie powiem Ci ze i dach płaski i kopertowy przez miłośników wielospadowych są uznawane jako bardzo brzydkie :-(

Dach wielospadowy też można zrobić drogo i średnio estetycznie a można w umiarkowanych kosztach i ładny - zależy od pomysłu, wiedzy i determinacji.

Dużo zależy od tego jaki masz projekt dachu. U mnie pow dachu to 315m2 - wielospadowy i mam nadzieje że wyjdzie ładny (a nawet bardzo :)).

Natomiast co do ceny to licze że uda mi się zmieścić w 75-80tys razem z robocizną.

• 1 month później...

To zalezy od wielu czynników:

1) gdzie się budujesz

2) z czego bedziesz budwować

3) ile rzeczy sam zrobisz albo zrobisz z rodziną

U mnie (okolice Lublina)wygląda to tak:

Murarz- 30 tys zł

Dekarz 18-19 tys zł

Materiały - 100-120 tys zł

SSO - dom o pow 220 m2 w tym garaz 50m2 - około 200 tys zł

a ile wyjdzie to zobaczymy

nie wiem ile surowy - wprowadzilismy sie 2 tygodnie temu a calkowity koszt ze sprzetem agd to niecale 1200 zeta za metr na gotowo

system gospodarczy, 9km od starego rynku w toruniu, zaczeto w kwietniu 2007, ukonczono kilka dni temu, pozostalo kilka spraw ktore jednak wliczylem juz w koszty

200metrow calkowitej, 3 kondygnacje, wymiary domu jakies 9x9 metra

http://www.archigraph.pl/wszystkie/?ord=nazwa_skrocona

VICO

Hej @piotrulex, niezły wynik.Zapewne jesteś oblatany w hurtowniach i skladach budowlanych w Toruniu i ciut pod T....Chcemy zacząć rozbudowę wiosną i namiary na w/w skróciły by nam czas poszukiwań tanich materiałów.Może masz godne polecenia ekipy budowlane.Jesteśmy co prawda na etapie adaptacji projektu ...do rozbudowy ale mozna juz myslec dalej.Pozdrowionka z Torunia :p

Mnie SSO wyniósł 1150 zł/m2.

Przy czym:

1. Całą robociznę, od wykopania fundamentów po kalenicę wykonała jedna firma;

2. Materiały kupowałem sam;

3. buduję taki domek:http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/szmaragd/

4. Dom zbudowany jest z betonu komórkowego SOLBET 24 metodą "na klej";

5. Wylany stropodach i ocieplony - odpada późniejsze ocieplenie całego poddasza (na etapie budowy kosztowało to ok. 23000 więcej);

6. Dach jest kryty dachówką ceramiczną (210m2);

7. Rynny stalowe;

8. Lokalizacja - Tarnów, malopolskie;

9. Rozpoczęcie budowy - luty 2008, ukończenie SSO - sierpień 2008.

Pozdrawiam!

@t_i_t_o ładniutki ten domek.Też patrzyłam na ten projekt, ale mam za wąską działkę i wybraliśmy Salsę też z tej samej http://www.Na zewnątrz troszkę podobne.Mam pytanko:ta firma to jakaś kompleksowa czy na zasadzie murarz i synowie? oraz załatwiałes i dowoziłes materiał bo tak wychodzi taniej czy nie mieli wykonawcy transportu?Ile wzięła ta firma za wybudowanie od wykopania fundamentów po kalenicę? Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam z Grodu Kopernika :)

Mam pytanko:ta firma to jakaś kompleksowa czy na zasadzie murarz i synowie? oraz załatwiałes i dowoziłes materiał bo tak wychodzi taniej czy nie mieli wykonawcy transportu?Ile wzięła ta firma za wybudowanie od wykopania fundamentów po kalenicę? Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam z Grodu Kopernika :)

Firma wykonała usługi kompleksowo i za wszystkie etapy budowy wystawiła faktury VAT.

Materiały kupowałem sam, bo a) umowa podpisana z wykonawcą dotyczyła samej robocizny; b)Firma budowała z materiałów, które JA wybrałem, a nie oni; c) uczyłem się sztuki negocjacji :D i nie sądzę, żebym od wykonawcy dostał lepsze ceny (wykonawca nie frajer i swoją marżę do materiałów dorzuci :) - tak mnie uczył kolega, który ma dużą firmę budowlaną i buduje dla dużych inwestorów). Drobne materiały które były potrzebne robotnikom "na już" kupował właściciel firmy, rozliczał się z nami po wykonaniu etapu robot.

Całość robocizny, tj. wykopanie, zazbrojenie i zalanie fundamentów, wykonanie ślepych wylewek, ściany, kominy, szalowanie, zbrojenie stropu monolitycznego, szalowanie, zbrojenie stropodachu, zrobienie więźby i pokrycie dachówką oraz zbrojenie i wykonanie schodów wejśc. i tarasu, kosztowała nas 42821,40 zł brutto (w tym 7% VAT).

Pozdrawiam,

t_i_t_o

Ale 1150 pln/mkw to dosyć dużo :o

To jest cena porządnej ekipy z fakturami etc..

Nie kupowałam materiałów, mam Inwestora Zastępczego ( czyli mojego Mariusza, ktory wszystko koordynuje, pilnuje i krzyczy na ekipy).. A wyszło mniej :o A to W-wa ... Ja już nie nadążam...

A bo T_i_t_o miał stropodach... ok

Nie kupowałam materiałów, mam Inwestora Zastępczego ( czyli mojego Mariusza, ktory wszystko koordynuje, pilnuje i krzyczy na ekipy).. A wyszło mniej :o A to W-wa ... Ja już nie nadążam...

No... bez stropodachu wyszło ok. 980 zł/mkw.

Faktury mam na wszystko - materiały, całą robociznę...

Poza tym, mój dom jest stosunkowo nieduży - ma 140mkw użytkowej.

Jak ktoś buduje większy, to się mu te złotówki trochę inaczej przeliczają - wskaźnik chyba nie rośnie liniowo...

No... bez stropodachu wyszło ok. 980 zł/mkw.

Faktury mam na wszystko - materiały, całą robociznę...

Poza tym, mój dom jest stosunkowo nieduży - ma 140mkw użytkowej.

Jak ktoś buduje większy, to się mu te złotówki trochę inaczej przeliczają - wskaźnik chyba nie rośnie liniowo...

W Warszawie ? rośnie nieliniowo - geometrycznie :):)

• 2 months później...

Wszystko też zależy co kto buduje i z czego i gdzie. U mnie (budowa w okolicach Piaseczna pod Warszawą):

Prometeusz II z Dobre Domy - po przeróbkach wychodzi około 220mkw (powiększony garaż + podniesiona ścianka kolankowa) + 300mkw dach.

*wymurowany z silikatów na klej

*strop Porotherm

*dachówka ceramiczna Meyer-Holsen + cztery okna połaciowe obrotowe + tandem uchylno-obrotowy (okno podwójne). Dach dosyć skomplikowany - dużo docinek w koszach i na rogówkach. Blacha na obróbki Pural Rukki + rynny Rukki.

*kominy systemowe Plewa obłożone płytkami klinkierowymi, zafugowane (2 szt tradycyjne + komin do pieca z zamkniętą komorą spalania) - *zainwestowałem w Isomur na fundamenty + styrodur i ocieplenie fundamentów.

Acha - w tych pieniądzach jeszcze wybudowanie 110 m wodociągu + przyłącza (na pół z sąsiadem).

Łączny koszt wyniósł 200 000 PLN - co daje około 910 PLN za metr kwadratowy. Jak na razie mieszczę się w kosztorysie który sobie założyłem.

Wartość dodana:

1. Dobry kolega pożyczył mi stemple stalowe regulowane + legary

2. Kominy obłożył mi stryjek

3. Więźbę i dach robi mi wujek.

4. Mój czas spędzony na szukaniu najlepszych cen.

5. Własna praca.

Wartość odjęta:

Szef na mnie krzywo ostatnio patrzy :)

Co do cen - wycena wodociągu oscylowała między 20000 a 30000. Ostatecznie zrobił nam to człowiek podesłany przez kumpla za 10000 - musieliśmy tylko załatwić formalności (kilka papierków - koszt łączny około 1200 PLN - zajęcie pasa drogowego, inwentaryzacja po wykonawcza, odbiór techniczny, opłata lokalizacyjna). Przykłady można by mnożyć - jest tego cała masa.

Pozdrawiam

Paweł

Podajac koszty warto pamietac tez o jakiej powierzchni jest mowa. Czy o powierzchni całkowitej czy o powierzchni uzytkowej. Niektore projekty sa "podrasowane" by wpadały w kredyt z dopłata odsetek (kotłownia, garaz, garderoba i skosy nie sa wliczane a przeciez trzeba je wybudowac). Moj dom ma 105 m2 powierzchni uzytkowej, lecz liczac "po podłodze" jest to 163 m2.

W zaleznosci od tego ktore metry brac pod uwage, osiągnąłem albo całkiem przyzwoity wynik 883 zl/m2 albo dałem sie złupic po 1371 zl/m2.

• 2 weeks później...

340 m (liczone po podłodze, w tym garaż dwustanowiskowy) SSO - ok. 250 tyś : tj. 740 zł/m2. - okolice Łodzi, buduje jedna ekipa - ja wyszukuję towar.

pewnie można by jeszcze taniej, ale tak to jest jak się buduje pierwszy dom.

zobaczymy co dalej.

ktoś wcześniej napisał iż SSO to ok. 40% kosztów budowy domu - chciałbym aby tak było - ale coś mi się widzi iż wykończenia będą znacznie droższe - chyba że faktycznie 2009 rok przyniesie załamanie cen wykończeniówki.