Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki orientacyjny koszt m2: stan surowy otwarty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

340 m (liczone po podłodze, w tym garaż dwustanowiskowy) SSO - ok. 250 tyś : tj. 740 zł/m2. - okolice Łodzi, buduje jedna ekipa - ja wyszukuję towar.

myślę, że to bdb wynik ! Czy ekipa z której korzystasz jest godna polecenia? Właśnie poszukuję ekipy która w 2009 wybuduje mi dom w Łodzi o podobnym metrażu. Byłabym wdzięczna za każdą podpowiedź :)

340 m (liczone po podłodze, w tym garaż dwustanowiskowy) SSO - ok. 250 tyś : tj. 740 zł/m2. - okolice Łodzi, buduje jedna ekipa - ja wyszukuję towar.

myślę, że to bdb wynik ! Czy ekipa z której korzystasz jest godna polecenia? Właśnie poszukuję ekipy która w 2009 wybuduje mi dom w Łodzi o podobnym metrażu. Byłabym wdzięczna za każdą podpowiedź :)

przecież to SSO czyli bez dachu , jak doliczysz dach to wyjdzie więcej niż te 740zł/1m2 , licząc w ten sposób to ja mam taniej bo około 730zł/1m2 :D

seba_x jak nie masz okien i drzwi to masz tylko lub az stan surowy otwarty. Dopiero jak wstawisz okna, drzwi zewnetrzne i brame garazaowa uzyskasz stan surowy zamkniety. Chyba, ze w ciagu ostatniego roku nastapiły dośc poważne zmiany w nazewnictwie zwiazanym z budową.

SSO w cenie 860 zl/m2 przy powierzchni 300 m2 jest raczej wysoką stawka.

W takiej cenie stawia sie pierwsze 100 m2 domu, kazde kolejne 100 m2 jest o 30-50% tansze.

nie chodzi o to żeby wynik był dobry , jakoś tak mi się wydawało że "zamknięty" to musi być od góry czyli z dachem

Nie no, luzik. To taki żart.

Problem polega na tym, że przy podawaniu kwot za jakiś tam etap czesto zapominamy o czymś.

Generalnie szacowanie kosztów swojej przyszłej budowy na podstawie danych z forum per m2 jest szaleństwem...

"Generalnie" SSZ szacuje sie na ok 40%

Generalnie....

U mnie to nie działa (za mało o jakies 100k).

Ciekaw jestem jak u innych.

Od zbyt wielu czynników to zależy...

-w wiekszosci kosztorysow tak podaja i w necie kilkakrotnie znalazlem to samo.

każdy powinien sobie zrobić kosztorys sam (nawet generalnie - bo dokładnie nikt nie jest w stanie tego zrobic) dostosowując wszystko do swoich warunków

czasem zrobienie kosztorysu przed budową nie zdaje egzaminu , ja miałem mieć 10cm chudziaka i 30cm ławy w fundamencie a skończyło się na 80cm chudziaka i około 40cm ławy , w sumie w ziemie wlałem 50m3 betonu

przed budową byłem optymistą co do kosztów teraz już wiem że budowa domu to jak studnia bez dna , bardzo ostrożnie można przyjąć 2200-2500zł za 1m2 na gotowo (ale wszystko trzeba zrobić samemu) i około 800-1000zł/1m2 stan surowy

wcześniej pisałem 730zł/1m2 sso , w tej cenie mam już wliczone wszystko co wydałem prócz działki czyli płoty , prąd , kanaliza , droga dojazdowa dowózka wody , flaszki dla budowlańców ;-) i wiele innych dupereli o których już nawet nie pamiętam

Może ktoś napisać ile średnio kosztuje sama robocizna za postawienie domu w stanie surowym otwartym za m2 pow. użytkowej i m2 pow. calkowitej bo rózne firmy liczą po różnych powierzchniach i rozbieżność cen jest naprawde duża.

Sama jestem ciekawa czy jest sens liczyć w ten sposób. My mamy dom o pow. użytowej wg planów 180 m2 plus 32 garaż, ale dom ma 204 m2 powierzchni zabudowy. I jest to raczej dużo jak na dom o takiej powierzchni, a przez co idzie są wyższe koszty fundamentów i stropów.

Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki - koszt naprawdę niewielki w porównaniu z całym domem, a powierzchnia użytkowa zwiększyła się naprawdę znacznie - powstały strychu i wygodne garderoby.

I tak gdybym liczyła koszt wg powierzchni pierwotnej wyszło by ok. 1230 pln za m2. Jeśli brałabym powierzchnię użytkową plus garaż - wyszłoby 1 051 pln, a jeśli po podłogach 710 pln za m2.

To są akurat ceny za całość.

A robocizna zależy od tylu różnych czynników, że moim zdaniem też nie ma co tak oceniać. Dla każdej z firm, które robiły mi wycenę ważne było w pierwszej kolejności - jak jest grunt, czy nachylony. Projektu też są różne - mniej i bardziej skomplikowane. Już pomijam kwestię różnicy cen. Ważne są też powierzchnie zabudowy, stopień komplikacji projektu itp itd

Zaczęłyśmy z siostrą budować w tym samym czasie domy w tym samym rejonie, domy o podobnej konstrukcji. I ona płaciła za wybudowanie ścian (fundament, ściany nośne i działowe itd) bez dachu po ok. 295 pln za m2 powierzchni użytkowej, a my 138 pln. Biorąc pod uwagę powierzchnię zabudowy - odpowiednio 300 pln i 137 pln. Jej cena za całość uznana zostałaby na tym forum uznana za rozsądną. A główna różnica między nami polegała na tym, że ja zaczęłam ekipy szukać na 1,5 roku przed budową (na rok przed rozpoczęciem miałam uzgodnioną cenę), a ona w ziemie, a na wiosnę zaczęła,

Tak więc takie współczynniki naprawdę chyba nic nie mówią.

Tamtu

Z tego co zdarzylam juz sie zorientowac koszt robocizny, nie zalezy tylko od powierzchni domu, ale od wielu czynników. Firmy, terenu, na którym budujemy, skaplikowania bryly budynku, technologii, w jakiej budujemy.

Mój dom wydawal mi sie b prosty i taki jest, tyle ze ma czesciowo dach dwuspadowy (w czesci srodkowej-pietrowej) a po bokach stropodach.

Mimo wszystko, orientacyjne koszty podawane przez forumowiczów sprawiaja, ze nie przyjmuję kazdej wyceny jako slusznej, ale dyskutuję, dopytuję dlaczego tyle skoro u kogos za to samo bylo mniej, itp.

To mam nadzieje nie pozwoli mi się "naciąć" :)

Wiec oczywiście dyskusja ile kosztuje m2 wybudowania SSO jest po czesci jalowa, ale po czesci b pomocna, zwlaszcza inwestorom, ktorzy dopiera zamierzaja rozpoczac budowe.:)

Dom - Porotherm 25 PW powierzchnia zabudowy 146 m , dwie kondygnacje , scianka kolankowa 120 cm , 2 x komin systemowy Twister , dwa kanały went - gotowe - jeden podwójny, jeden potrójny, obudowa komina z cegły klinkierowej, zasypanie fundamentów, zaizolowanie 2 razy wew. 2 razy zew. oklejenie styro sciany fund. scianki działowe, strop teriva, = 28.000

• 4 weeks później...