seba_x 25.11.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 300m2 całkowitej , około 860zł/1m2 stan surowy zamknięty bez okien i drzwi . Mury i dach stawia firma , robocizna 75tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.11.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 340 m (liczone po podłodze, w tym garaż dwustanowiskowy) SSO - ok. 250 tyś : tj. 740 zł/m2. - okolice Łodzi, buduje jedna ekipa - ja wyszukuję towar. myślę, że to bdb wynik ! Czy ekipa z której korzystasz jest godna polecenia? Właśnie poszukuję ekipy która w 2009 wybuduje mi dom w Łodzi o podobnym metrażu. Byłabym wdzięczna za każdą podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 25.11.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 340 m (liczone po podłodze, w tym garaż dwustanowiskowy) SSO - ok. 250 tyś : tj. 740 zł/m2. - okolice Łodzi, buduje jedna ekipa - ja wyszukuję towar. myślę, że to bdb wynik ! Czy ekipa z której korzystasz jest godna polecenia? Właśnie poszukuję ekipy która w 2009 wybuduje mi dom w Łodzi o podobnym metrażu. Byłabym wdzięczna za każdą podpowiedź przecież to SSO czyli bez dachu , jak doliczysz dach to wyjdzie więcej niż te 740zł/1m2 , licząc w ten sposób to ja mam taniej bo około 730zł/1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.11.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 nie cieszyłbym sie tak SSO niestety jest to stan już po zadaszeniu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.11.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 300m2 całkowitej , około 860zł/1m2 stan surowy zamknięty bez okien i drzwi . Mury i dach stawia firma , robocizna 75tyś. Jak to zamknięty bez okien i drzwi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 26.11.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 seba_x jak nie masz okien i drzwi to masz tylko lub az stan surowy otwarty. Dopiero jak wstawisz okna, drzwi zewnetrzne i brame garazaowa uzyskasz stan surowy zamkniety. Chyba, ze w ciagu ostatniego roku nastapiły dośc poważne zmiany w nazewnictwie zwiazanym z budową.SSO w cenie 860 zl/m2 przy powierzchni 300 m2 jest raczej wysoką stawka.W takiej cenie stawia sie pierwsze 100 m2 domu, kazde kolejne 100 m2 jest o 30-50% tansze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.11.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 300m2 całkowitej , około 860zł/1m2 stan surowy zamknięty bez okien i drzwi . Mury i dach stawia firma , robocizna 75tyś. Jak to zamknięty bez okien i drzwi?? normalnie wynik miał być dobry więc jest .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 26.11.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 nie chodzi o to żeby wynik był dobry , jakoś tak mi się wydawało że "zamknięty" to musi być od góry czyli z dachem . nie ukrywam że moja budowa jest droga na sam beton i pompę wydałem 40tyś do tego ocieplenie dachu z płyt PUR/PIR i wszystko jasne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.11.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 nie chodzi o to żeby wynik był dobry , jakoś tak mi się wydawało że "zamknięty" to musi być od góry czyli z dachem Nie no, luzik. To taki żart. Problem polega na tym, że przy podawaniu kwot za jakiś tam etap czesto zapominamy o czymś. Generalnie szacowanie kosztów swojej przyszłej budowy na podstawie danych z forum per m2 jest szaleństwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 26.11.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 "Generalnie" SSZ szacuje sie na ok 40% -w wiekszosci kosztorysow tak podaja i w necie kilkakrotnie znalazlem to samo. Cos w tym jest skoro tak wiele zrodel podaje to samo, pewnie roznice moga byc rzedu +- 5% ale z grubsza tak to powinno wygladac Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.11.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 "Generalnie" SSZ szacuje sie na ok 40% Generalnie.... U mnie to nie działa (za mało o jakies 100k). Ciekaw jestem jak u innych. Od zbyt wielu czynników to zależy... -w wiekszosci kosztorysow tak podaja i w necie kilkakrotnie znalazlem to samo. każdy powinien sobie zrobić kosztorys sam (nawet generalnie - bo dokładnie nikt nie jest w stanie tego zrobic) dostosowując wszystko do swoich warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.11.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 czasem zrobienie kosztorysu przed budową nie zdaje egzaminu , ja miałem mieć 10cm chudziaka i 30cm ławy w fundamencie a skończyło się na 80cm chudziaka i około 40cm ławy , w sumie w ziemie wlałem 50m3 betonu przed budową byłem optymistą co do kosztów teraz już wiem że budowa domu to jak studnia bez dna , bardzo ostrożnie można przyjąć 2200-2500zł za 1m2 na gotowo (ale wszystko trzeba zrobić samemu) i około 800-1000zł/1m2 stan surowy wcześniej pisałem 730zł/1m2 sso , w tej cenie mam już wliczone wszystko co wydałem prócz działki czyli płoty , prąd , kanaliza , droga dojazdowa dowózka wody , flaszki dla budowlańców i wiele innych dupereli o których już nawet nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej__ 27.11.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Może ktoś napisać ile średnio kosztuje sama robocizna za postawienie domu w stanie surowym otwartym za m2 pow. użytkowej i m2 pow. calkowitej bo rózne firmy liczą po różnych powierzchniach i rozbieżność cen jest naprawde duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 27.11.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Może ktoś napisać ile średnio kosztuje sama robocizna za postawienie domu w stanie surowym otwartym za m2 pow. użytkowej i m2 pow. calkowitej bo rózne firmy liczą po różnych powierzchniach i rozbieżność cen jest naprawde duża. Sama jestem ciekawa czy jest sens liczyć w ten sposób. My mamy dom o pow. użytowej wg planów 180 m2 plus 32 garaż, ale dom ma 204 m2 powierzchni zabudowy. I jest to raczej dużo jak na dom o takiej powierzchni, a przez co idzie są wyższe koszty fundamentów i stropów. Podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 pustaki - koszt naprawdę niewielki w porównaniu z całym domem, a powierzchnia użytkowa zwiększyła się naprawdę znacznie - powstały strychu i wygodne garderoby. I tak gdybym liczyła koszt wg powierzchni pierwotnej wyszło by ok. 1230 pln za m2. Jeśli brałabym powierzchnię użytkową plus garaż - wyszłoby 1 051 pln, a jeśli po podłogach 710 pln za m2. To są akurat ceny za całość. A robocizna zależy od tylu różnych czynników, że moim zdaniem też nie ma co tak oceniać. Dla każdej z firm, które robiły mi wycenę ważne było w pierwszej kolejności - jak jest grunt, czy nachylony. Projektu też są różne - mniej i bardziej skomplikowane. Już pomijam kwestię różnicy cen. Ważne są też powierzchnie zabudowy, stopień komplikacji projektu itp itd Zaczęłyśmy z siostrą budować w tym samym czasie domy w tym samym rejonie, domy o podobnej konstrukcji. I ona płaciła za wybudowanie ścian (fundament, ściany nośne i działowe itd) bez dachu po ok. 295 pln za m2 powierzchni użytkowej, a my 138 pln. Biorąc pod uwagę powierzchnię zabudowy - odpowiednio 300 pln i 137 pln. Jej cena za całość uznana zostałaby na tym forum uznana za rozsądną. A główna różnica między nami polegała na tym, że ja zaczęłam ekipy szukać na 1,5 roku przed budową (na rok przed rozpoczęciem miałam uzgodnioną cenę), a ona w ziemie, a na wiosnę zaczęła, Tak więc takie współczynniki naprawdę chyba nic nie mówią. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 27.11.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Z tego co zdarzylam juz sie zorientowac koszt robocizny, nie zalezy tylko od powierzchni domu, ale od wielu czynników. Firmy, terenu, na którym budujemy, skaplikowania bryly budynku, technologii, w jakiej budujemy. Mój dom wydawal mi sie b prosty i taki jest, tyle ze ma czesciowo dach dwuspadowy (w czesci srodkowej-pietrowej) a po bokach stropodach. Mimo wszystko, orientacyjne koszty podawane przez forumowiczów sprawiaja, ze nie przyjmuję kazdej wyceny jako slusznej, ale dyskutuję, dopytuję dlaczego tyle skoro u kogos za to samo bylo mniej, itp. To mam nadzieje nie pozwoli mi się "naciąć" Wiec oczywiście dyskusja ile kosztuje m2 wybudowania SSO jest po czesci jalowa, ale po czesci b pomocna, zwlaszcza inwestorom, ktorzy dopiera zamierzaja rozpoczac budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej__ 29.11.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 To proszę o podanie cen jakie wam zaproponowali wykonawcy i ile was kosztowało postawienie domu w stanie surowym otwartym i jaka powierzchnia użytkowa lub całkowita domu. Chodzi o samą robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 29.11.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dom - Porotherm 25 PW powierzchnia zabudowy 146 m , dwie kondygnacje , scianka kolankowa 120 cm , 2 x komin systemowy Twister , dwa kanały went - gotowe - jeden podwójny, jeden potrójny, obudowa komina z cegły klinkierowej, zasypanie fundamentów, zaizolowanie 2 razy wew. 2 razy zew. oklejenie styro sciany fund. scianki działowe, strop teriva, = 28.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 29.11.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dom z poddaszem użytkowym 213 m2 pow. całkowita - robocizna za mury 53 tys. netto, bez więźby. Mnie nic nie obchodzi, wszystko załatwia ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719504352 24.12.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 ja domki stawiam od 17 tyś do 30tyś i wszyscy se zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shira3 26.12.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Mi najsensowniejszy jak dotąd wykonawca powiedział 45k za robotę - z dachem domek 113m2 dach dwuspadowy, jedno okno dachowe - nie wiem jeszcze czy się zdecyduję - sonduję rynek dalej...ale oferty są baaaardzo różne - miałam nawet 70k za to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts