Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy białe okna żółkną?

Recommended Posts

moi rodzice 10 lat temu wybudowali dom - okna oczywiście białe, eleganckie, ze szprosami.

Ja teraz buduję dom - okna oczywiście brązowe, eleganckie, ze szprosami.

Dlaczego? Bo okna moich rodziców po tych 10 latach elegancko żółte, pod kolor elewacji (prawie :D ).

I jeszcze jedno - folia ochronna na oknach. Max 2 m-ce. Moi rodzice zostawili sobie na zimę. A na wiosnę domek otynkowali i się zaczęło :roll: Zgroza

Do końca zycia bedę to pamiętać. A parapety po tym drapanku od razu zyskały elegancką fakturkę, hehe

Są różne opowieści i różne przygody, stąd różne odpowiedzi. Z mojego doświadczenia wynika, że nie żółkną, nawet w dość wilgotnym środowisku (w którym z kolei drewna miewają problemy). Grunt to dobra firma- ja mam Avante w większości otworów :), z tyłu jest też Stollar (długa historia czemu dwie różne, ale fakt że było to konieczne ostatecznie). Wszystko bielutkie.

Miałam 6 lat białe okna w bloku, wydaje mi się, że gdy się wyprowadzaliśmy nie były idealnie białe. Jednak głównym powodem, dla którego teraz mam dwustronny orzech było mycie - przy białych nieźle się musiałam nagimnastykować a teraz przecieram moje okna w parę minut bo nic mi się po ramie nie maże.

Miałam 6 lat białe okna w bloku, wydaje mi się, że gdy się wyprowadzaliśmy nie były idealnie białe. Jednak głównym powodem, dla którego teraz mam dwustronny orzech było mycie - przy białych nieźle się musiałam nagimnastykować a teraz przecieram moje okna w parę minut bo nic mi się po ramie nie maże.

Dokładnie jestem tego samego zdania.

Jak ktoś nie lubi poświęcać zbyt dużo czasu na mycie to polecam kolor dwustronny.

Mam złoty dąb i jestem bardzo zadowolona (w blokach miałam białe).

Poza tym wcale nie mam ciemno w domu jak niektórzy myślą, a jest na pewno bardziej przytulnie :)