Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ozdoby dachowe?

anda

Recommended Posts

Witam!

-jak w temacie, czy ktoś z Szanownych Grupowiczy napotkał producenta ozdób dachowych. Coś w rodzaju kota, koguta? - z tym że ja poszukuję GĘŚI- o gatunek się nie będę spierał (może być snieżna, bądż szara) :D

pozdrawiam ANDA

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Każdy (prawie każdy ?) producent dachówek ma w swojej ofercie takie ustrojstwa. Zobacz na stronach internetowych w ich katalogach.

Np. Roben - http://www.roben.com.pl/11100.xml

P.s Co myślisz np. o takim delfinie na dachu? :lol:

http://www.roben.com.pl/upload_module/wysiwyg/dachowki_akces/Delfin.jpg

No cóż, gęś jak gęś. Jeden z sąsaiadów- emeryt, koniecznie chciał by w jego "obejściu" zagnieździł sie bocian (w okolicy jest kilka gniazd). W tym celu ściął wierzchołek brzozy, umocował na pniu drewniany podest, umościł kilkoma gałeziami i czekał. Czekał dwa lata a gdy żaden bocian sie nie pojawił to zakupił platikowego łabędzia (widocznie bocianów nie było) przystawił do drzewa drabine i umieścił go w gnieździe :lol:

Innymi słowy: trzeba sobie jakoś radzić - powiedział Baca zawiązując buty dżdżownicą.....

Pozdrawiam

O gustach nie powinno sie dyskutować ale warianty moga byc różne :

1 . standard : krasnalek , czarownica , Św. Mikołaj , troll itp.

2 . rozbudowane : krasnal sikający , czarownica z miotła , Mikołaj z reniferem i w saniach ( wersja tańsza - bez sań ale za to z workiem prezentów na plecach ) , troll z kolegami itp.

3 . wersje uzytkowe z wbudowanym kominem wentylacyjnym czy w przypadku czarownicy zamiana miotły na antenę ( zwykłą - satelitarna raczej za miotłę nie zrobi )

Pozdrawiam wszystkich :wink:

Ojej, a jak ktos buduje zajazd "Pod gęsią"? Poza tym wyobrażam sobie, że przy odpowiednim otoczeniu i odpowiednim stylu domu, może nawet fajnie wyglądać. :wink:

Oczywiście np. delfin na dachu stylowej willi na Zakopiańskich Krupówkach ..... . No nie.... tam bardziej by pasował świstak. Czy widział ktoś kiedyś ceramicznego świastaka? :o

Sorry. Ale tak mi się to jakoś skojarzyło... :wink:

A tak na poważnie to mój stosunek do takich ozdób jest podobny do mojej opinii o tablicach z nazwami domów (było już o tym na forum) czyli wydaje mi się to pretensjonalne.

delfiny powinny być dwa - wtedy przyniosą szczęście, tak mi sie obiło o uszy. Sam miałem, ale nie w wydaniu dachowym. Na dach zamówiłem sowę - i mam niezły ubaw, gdy dzwonię, żeby sie dowiedzieć, czy juz jest. Spróbujcie do hurtowni pokryc dachowych zadzownić i zapytać się czy mają koguta ozdobnego na dach. Reakcja jest zawsze taka sama. Co?!?!?!?!?!?!?!?

Jak ktoś chce spojrzeć na zdjęcia moich domów , to na dachu tego wiejskiego mógłby zobaczyć koguta , którego dostałam w prezencie przy zakupie dachówki. Z daleka jest właściwie niewidoczny. Kogut na wiejskim dachu to żaden dziwoląg , wkomponował się dobrze. Powinnam jeszcze wstawić mu głośniczek , żeby codziennie o świcie piał.