Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ - ROTH.......pytanie, co robicie z oczyszczoną wodą ????

Recommended Posts

Mam pilne pytanie.......chciałby kupić oczyszczalnię ROTHA ( działka 1200 mkw.-brak miejsca na rozsączanie ), ale najwiekszy dylemat mam co zrobię z woda po oczyszczeniu ( zwłaszcza zimą :)

Znam oczywiście proponowane przez producenta sposoby, ale niestety nie mam !! ;

1. rowu melioracyjnego

2. stawu

3. rzeczki itd

4. podlewanie ogródka ( chyba jednak tylko latem :))))) )

Co zatem mozna z taka wodą zrobic......jak Wy to rozwiazujecie ??????

Zostaje studnia chłonna.

No właśnie .....i tutaj pojawia sie problem....jak ja zrobić, mam na mysli głebokośc, średnice itp.

Pytałem o to regionalnego Partnera firmy ROTH, a ten piep....ł mi kilkanaście minut jakie to dobre sa inne oczyszczalnie "znanej' firmy, krórą zresztą uzywa, i nijak nie byłem w stanie pacanowi wyjasnic, ze chodzi mi o POŚ bez rozsączania.......zrezygnowałem z dalszej rozmowy i postanowiłem zapytac TUTAJ !!!!!!!

To zależy od rodzaju gruntu i przewidywanej ilości ścieków. Powinien projektować to wykonawca oczyszczalni, ale warto mieć dane z odwiertu (jakie warstwy, jak przepuszczalne itp). Może też być więcej niż jedna studnia.

Co do rozsączania - to jest też rodzaj rozsączania, tylko nie powierzchniowy.

To zależy od rodzaju gruntu i przewidywanej ilości ścieków. Powinien projektować to wykonawca oczyszczalni, ale warto mieć dane z odwiertu (jakie warstwy, jak przepuszczalne itp). Może też być więcej niż jedna studnia.

Grunt to głównie iły/glina.........wody gruntowe głeboko.....sasiedzi studnie maja na poziomie ok 40-50 m.

Witam

Mój mąż zamontował dwie studnie z kręgów między nimi jest przelew. Myślę, że przed zimą trzeba będzie opróżnić obydwie i czekać do wiosny. U mnie też glina i piach. Dno jest uszczelnione ale boki już nie zawracaliśmy sobie tym głowy. W przyszłym roku powiem jak to się sprawdziło.

pozdrawiam

• 5 months później...

Witam

Mam pytanie do użytkowników oczyszczalni ROTH jak wygląda sprawa dolewania środka biologicznego co 4 miesiące. Dlaczego inni producenci piszą, że w swoich oczyszczalnia wystarczy tylko przy rozruchu dodać środek a później już nie trzeba. Martwię się tym w przypadku oczyszczalni ROTH, że będzie absorbować dużo mego czasu. Jak wygląda to w praktyce.

jako, że używam oczyszczalnię roth od ponad roku to się wypowiem :D

Mamy oczyszczalnię na 1-4 osoby. Przy 3 użytkownikach i dosyć dużej ilości zużywanej wody po 15 miesiącach musieliśmy wywieźć osad z pierwszego osadnika. Cena 140 zł. Roczny zapas bakteri kosztuje 100 euro. Ja kupuję z rabatem 30% i do tego odliczam vat (biorę fv na firmę, w której pracuję) więc koszt tych bakterii nie jest aż tak szokujący. Jednak przy zakupie detalicznym trochę uderza w kieszeń tym bardziej, że zakup trzeba robić jednorazowo, a nie np co kwartał. Nas nikt przy zakupie oczyszczalni nie poinformował, że takie są koszty bakteri. Pracownik hurtowni dzwonił do rotha z pytaniem czy można zamiast ich bakteri używać np bakteri sotralentza, ale roth odpowiedział, że nie można, bo stracimy gwarancję, że oni dojdą czy to były ich bakterie czy nie. Co do tego mam wątpliwości, ale nie będę ryzykować.

My mamy grunt chłonny (piasek) i studnię chłonną składającą się z 3 lub 4 (nie pamiętam) betonowych kręgów bez dna. Nic się nie przelewa.

Do podlewania ta woda się nie nadaje, bo śmierdzi jak jasna ch....

• 4 months później...
rzeczywiście dosypywanie czegoś 3x w roku to spory problem - ale jeszcze gorsze jest to, że trzeba raz na tydzień kupę zrobić żeby bakterie nie zdechły z głodu

celne spostrzeżenie :)

co do rotha

używamy i wszystko działa jak w zegarku

po 4 m-cach od ostatniej wrzutki pojawił się niekreślony delikatny zapach

zniknął po 2 godz. od zaaplikowania bakterii

co do samych bakterii to faktycznie są trochę drogie 100 euro za rok - czyli dzisiaj to ok. 50 zł / m-c

Czy ktoś z was zna jakieś dobre zamienniki?

Przepraszam za laickie pytanie ale czy przy zastosowaniu studni chłonnej to lepiej żeby wody gruntowe były płytko czy głęboko?

Działka o której myslę jest raczej piaszczysta (czyli chyba dobrze) a wody gruntowe na wysokości 1.5-1.7m (więcej szczegółów nie znam na razie). Czy więc mogę studnię chlonną zastosować?

Drenaż niestety odpada bo działka ma tylko 750m2 i jest kwadratowa, więc dom stosunkowo dużo zajmie i nie będzie na drenaż miejsca.

Nie ma także żadnego rowu melioracyjnego ani innego miejsca do którego mogłabym wodę odprowadzić.

Czy mogę więc mimo to mieć oczyszczalnię ze studnią chlonną, czy muszę się na coś innego zdecydować?

Z góry dzięki!