Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw budynek potem granica

empi

Recommended Posts

Buduję się na działce rolnej przewidzianej w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę. Chcę obok domu zbudować wolnostojący budynek gospodarczy (garaż + coś jeszcze) a kiedyś w przyszłości przekształcić swoją działkę w działki budowlane. Czy będę mógł wtedy wytyczyć granicę tak, by ten garaż "wylądował" w granicy (ściana bez okien)?

Przy okazji jeszcze dwa pytania:

1. Czy to prawda, że osadnik oczyszczalni przydomowej może być posadowiony 2 m od granicy i nie ma przepisu określającego odległość tego osadnika od budynku?

2. Pozwolenie na budowę otrzymałem w 2000 r. Czy po zmianie prawa budowlanego obowiązuje mnie ta nowa inspekcja po zakończeniu budowy (w przyszłym roku)?

• 4 months później...

Podnoszę temat (tylko pierwsza część)

Pani w gminie twierdzi, że obowiązują zasady 3 m od ściany bez okien i 4 m od ściany z oknami, natomiast geodeta na to, że pani z gminy nic do tego jak podzielę swoją działkę i mogę najspokojniej wytyczyć granicę przez ścianę budynku.

Kto ma rację?

Ściana budynku może przylegać do granicy, nie musi być zgoda sąsiada zmieniły się zasady. Tak orzekł trybunał Konstytucyjny, że każdy może budować przy granicy jak inne przepisy nie zabraniają. Tylko pozostaje ograniczenie od strony pasa drogowego, w zależności od planu zagospodarowania przestrzennego i kategorii dróg.