empi 16.09.2003 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Buduję się na działce rolnej przewidzianej w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę. Chcę obok domu zbudować wolnostojący budynek gospodarczy (garaż + coś jeszcze) a kiedyś w przyszłości przekształcić swoją działkę w działki budowlane. Czy będę mógł wtedy wytyczyć granicę tak, by ten garaż "wylądował" w granicy (ściana bez okien)?Przy okazji jeszcze dwa pytania:1. Czy to prawda, że osadnik oczyszczalni przydomowej może być posadowiony 2 m od granicy i nie ma przepisu określającego odległość tego osadnika od budynku?2. Pozwolenie na budowę otrzymałem w 2000 r. Czy po zmianie prawa budowlanego obowiązuje mnie ta nowa inspekcja po zakończeniu budowy (w przyszłym roku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 13.02.2004 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Podnoszę temat (tylko pierwsza część) Pani w gminie twierdzi, że obowiązują zasady 3 m od ściany bez okien i 4 m od ściany z oknami, natomiast geodeta na to, że pani z gminy nic do tego jak podzielę swoją działkę i mogę najspokojniej wytyczyć granicę przez ścianę budynku.Kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 13.02.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 a pomyślałeś, czy łatwo Ci będzie później sprzedać taką działkę ograniczoną murem lub patrzącą oknami z granicy ?? Ja bym chyba na taką działkę się nie zdecydował pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 15.02.2004 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Działka nie będzie na sprzedaż, a jak napisałem wyżej ściana będzie bez okien. Poza tym, ta uwaga jest nie na temat.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 16.02.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Ściana budynku może przylegać do granicy, nie musi być zgoda sąsiada zmieniły się zasady. Tak orzekł trybunał Konstytucyjny, że każdy może budować przy granicy jak inne przepisy nie zabraniają. Tylko pozostaje ograniczenie od strony pasa drogowego, w zależności od planu zagospodarowania przestrzennego i kategorii dróg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 16.02.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Aha! Zapmniałem tylko, że na otwory okienne wychodzące na stronę sąsiada musi być jego zgoda oraz spad i rynny deszczowe nie mogą powodować spływu wody deszczowej na nieruchomość sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 17.02.2004 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts