Thomaso 11.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Czy listwę z korka do łączenia płytek i paneli kupię w sklepie typu Castorama? tyle ze ten korek w casto jest bardzo rzadki i łamliwy...lepiej kup w jakims sklepie parkieciarskim korek gesty o szer 5mm z domu korkowego Powiadasz? Dobrze wiedzieć. I jeszcze - to się na klej montuje, tak? mozna tym amym klejem co parkiet badz tez klejem montazowym..badz wikolem..jak beda montowac..to musza go docisnac parkietem(deska)..i od czoła tez lekko podkleic aby nie chadzał góra dół..i polakierowac owszem..bezwarunkowo..bo w innym przypadku szybko szczernieje.. Potwierdzam korek lepiej kupić w jakimś sklepie parkieciarskim niż w castoramie choć ten w płynie też niczego sobie, tylko koniecznie trzeba go polakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paninka 11.12.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 co to jest podłoga pływająca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.12.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 co to jest podłoga pływająca ? Podłoga pływająca to klasyczny sposób ułożenia paneli zespolonych wzajemnie bez przyklejenia do ich posadzki. Podłoga ma swobodę zachowań przy pęcznieniu latem czy skurczu zimą ponieważ leży na podkładzie nie będąc do niego przytwierdzonym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paninka 11.12.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Rozumiem - u mnie więc będzie podłoga pływająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.12.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Rozumiem - u mnie więc będzie podłoga pływająca Przykro mi, ale nie znam sposobu łączenia podłogi pływającej z płytkami bez zastosowania listew maskujących pracę podłogi. Wszelkie rozwiązania z korkiem czy fugą elastyczną nie mają trwałego zastosowania ze względu na znaczne przesunięcia materiałów drewnianych lub drewnopochodnych z tytułu ich kurczliwości. Proponuję klasyczne łączenia /listwy maskujące/ polecane przez producentów takich podłóg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrus86 14.12.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja połączyłem u siebie w domu płytki z podłogą w ten sposób:http://picasaweb.google.pl/lh/photo/skJw9gDPgkuEHPDQeSXUDA?feat=directlink(podłoga w systemie klejonym)Można było jeszcze użyć korka na łączeniu, ale wtedy nie wiedziałem o tej metodzie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.12.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja połączyłem u siebie w domu płytki z podłogą w ten sposób: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/skJw9gDPgkuEHPDQeSXUDA?feat=directlink (podłoga w systemie klejonym) Można było jeszcze użyć korka na łączeniu, ale wtedy nie wiedziałem o tej metodzie. Pozdrawiam Ciekawy sposób połączenia drewna z ceramiką. Przy takim układzie desek / równoległy do linii łączenia/ w pewnych sytuacjach wskazane byłoby zastosowanie wkładki korkowej. To rozwiązanie może mieć, jak zauważyłeś zastosowanie tylko w przypadku podłóg klejonych do posadzki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja-bo 14.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja mam podlogę pływającą z paneli, i na połączeniu z płytkami mam na razie po prostu małą szparę (2-3 mm). Miała być tam wpuszczona fga z silikonu elastycznego, ale jesze tego nie zrobilismy, więc jest po prostu szpara, która zupełnie nie jest zauważalna. Z kolei moja siostra oraz znajomi mają podogę z deski barlineckiej, i też ma połączenie z płytkami bezlistwowe, pomiędzy deskami a płytkami jest korek elastyczny 5 mm. Nic się nie dzieje, nic się nadmiernie nie kurczy, jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.12.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Ja mam podlogę pływającą z paneli, i na połączeniu z płytkami mam na razie po prostu małą szparę (2-3 mm). Miała być tam wpuszczona fga z silikonu elastycznego, ale jesze tego nie zrobilismy, więc jest po prostu szpara, która zupełnie nie jest zauważalna. Z kolei moja siostra oraz znajomi mają podogę z deski barlineckiej, i też ma połączenie z płytkami bezlistwowe, pomiędzy deskami a płytkami jest korek elastyczny 5 mm. Nic się nie dzieje, nic się nadmiernie nie kurczy, jest ok. Podając właściwe moim zdaniem rozwiązania techniczne, odnoszę się do najtrudniejszych sytuacji z jakimi dane rozwiązanie może się spotkać w trakcie użytkowania. Czy taka sytuacja w Twoim przypadku już miała miejsce? Na pewno jeszcze nie i oby tak było dalej, tym bardziej, że otwarta 2-3 milimetrowa szczelina przy mniejszych powierzchniach w zupełności wystarcza. PS. Gdybyś miała do wyboru samochód z poduszkami czy bez, to który byś wybrała?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lu.du 23.12.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Witam - z pewnością temat był już poruszany ale nie znalazłam odpowiedzi . Otóż pytanie brzmi - jak połączyc panele podłogowe z płytkami tak aby nie stosowac żadnych listew ? prosze o pomoc. Na stronie Pianomat można znaleźć http://www.sklep.b-a-c.com.pl/p84,korek-plynny-500ml.html korek płynny - niektórzy na formu go stosowali i są zadowoleni więc chyba jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiula25 05.01.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 witam ja też właśnie przesukuje forum by znależć sposób połączenia podłogi pływającej z płytkami bez listew czy ktoś już może próbowała eksperyment z tym korkiem lub fugą elastyczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arenque 26.01.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Co można jeszcze użyć pomiędzy płytkami a parkietem oprócz korka?czy ktoś poratuje zdjęciami innych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
step26 26.01.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 a ja się zastanawian w takim razie co polożyć pierwsze, aby to się zgrało i było równodeskę podłogową/parkiet, czy płytki,a może najpierw to co jest wyższe aby to niższe można było do wyższego dopasować;a jak wy ten problem rozwiązaliście, aby zachować ten sam poziom: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izaa 26.01.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Z tego co wiem, najpierw wykonuje się roboty "mokre" czyli układanie płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.01.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 a ja się zastanawian w takim razie co polożyć pierwsze, aby to się zgrało i było równo deskę podłogową/parkiet, czy płytki, a może najpierw to co jest wyższe aby to niższe można było do wyższego dopasować; a jak wy ten problem rozwiązaliście, aby zachować ten sam poziom: Okładzina drewniana ma wysokość 16mm lub 22mm . Płytki 8mm do 12mm . Jeżeli poziom wylewek jest wszedzie taki sam , to najprostsza opcja jest zastosowanie 16mm grubości drewna . To tak w duzym uproszczeniu , bo płytki z kamienia naturalnego moga miec np.20mm grubości a i kleje do przyklejenia płytek sa cienko i grubowarstwowe . Mozna rowniez zastosowac różnicowanie poziomów wylewki na przykład tak , aby zrównać poziom okładziny drewnianej 22mm z płytką 8mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.01.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Co można jeszcze użyć pomiędzy płytkami a parkietem oprócz korka? czy ktoś poratuje zdjęciami innych rozwiązań? Listwa mosiezna , drewniana , aluminiowa . Fuga w silikonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arenque 27.01.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 a ja się zastanawian w takim razie co polożyć pierwsze, aby to się zgrało i było równo deskę podłogową/parkiet, czy płytki, a może najpierw to co jest wyższe aby to niższe można było do wyższego dopasować; a jak wy ten problem rozwiązaliście, aby zachować ten sam poziom: nam powiedzieli że najpierw płytki żeby przy ich cięciu nie naruszyć parkietu.. ale glazurnik musi wiedzieć do jakiej wysokości ma równać a to ci powie parkieciarz- wysokośc kleju + grubość parkietu. z tą wiedzą glazurnik przystępuje do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 30.01.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 a ja się zastanawian w takim razie co polożyć pierwsze, aby to się zgrało i było równo deskę podłogową/parkiet, czy płytki, a może najpierw to co jest wyższe aby to niższe można było do wyższego dopasować; a jak wy ten problem rozwiązaliście, aby zachować ten sam poziom: nam powiedzieli że najpierw płytki żeby przy ich cięciu nie naruszyć parkietu.. ale glazurnik musi wiedzieć do jakiej wysokości ma równać a to ci powie parkieciarz- wysokośc kleju + grubość parkietu. z tą wiedzą glazurnik przystępuje do pracy Pierwsze płytki. U mnie żeby było równo różnicę między gresem a panelami gr 14mm, wyrównaliśmy klejem grubowarstwowym Terranovy (można go kłaść chyba do 1,5cm) Kafelkowy miał panel na wzór i do niego układał gres. Potem ekipa parkieciarzy układała deski. Na szczęście, miałam dobrego kafelkowego i wszystko wyszło równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neytiri 10.02.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam i mam pytanie ... jak polaczyc kafle z panelami tak zeby nie bylo widac laczenia?Znalazlam kilka fotek w necie ale ni jak niemoge sobie tego wyobrazic... http://i3.fmix.pl/fmi1715/8d6220cd000127494b72a0e8/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1718/7b2fa851000276274b72a0e5/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi2148/5c4f3dd50003a6cb4b72a0ee/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia43 10.02.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Moim skromnym zdaniem to na tych foto powyżej jest połączenie kafli z drewnem. Robi się to na listwy korkowe ew. korek z płynie. Z panelami można kafle połączyć chyba tylko listwą na wierzchu (złotą lub srebrną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts