Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli jest możliwość montowania bez listew,to po co je montować.Układając kafle na równo z drewnem,wypełniasz szczeline fugą silikonową i tworzy Ci sie jedna płaska powierzchnia.Nie zbiera tam sie wilgoć,łatwo zmyć taką powierzchnie i wygląda estetycznie.

Oczywiście, że się z Tobą zgadzam. Zauważ, że napisałem:

Jeżeli jednak ktoś by chciał listwę

Chodziło mi o to, że może komuś taka listwa będzie potrzebna np. ze względów estetycznych, lub w celu zamaskowania niewielkich różnic wysokości. Wskazuję zatem tylko, że można zamocować listwę w taki sposób, aby nie było pod nią miejsca na zbieranie wilgoci. :wink:

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapomniałem dopisać,że listwy jest właśnie korzystnie zakładać w przypadku różnic wysokości.To wkońcu napisałeś i tu sie zgadzamy

Wybiegając myślami nieznacznie w przyszłość, to nie wiem, czy ja nie będę musiał dać takich listew u siebie. Ale (mam nadzieję) nie z powodu różnic w wysokości :wink:, a dlatego, że np. w kuchni mają być płytki gresowe, a w jadalni parkiet i nie wiem, czy parkieciarz będzie w stanie tak mi dopasować i ułożyć klepki, aby uzyskać jednakową szczelinę na całej długości :-?

Miałem w projekcie drewno egzotyczne,jednak jego grubość była za duża abym mógł je położyć.Na samym poczatku,gdy fliziarz wypoziomował i połozył pierwsze kafle,nie wzioł pod uwage grubości drewna.Zrobiłby sie próg na około 5mm.Musiałem więc zrezygnować i dorabiać zwykły buk.Też próbował mi filozoficznie mędrkować o potrzebie zakładania listew jako dylatacje.W ten sposób chciał ukryć swój błąd.Zrobił to jednak po mojemu i jest ok.

Można zastowoać taśmy uszczelniające, rozprężne firmy Illbruck.

Nie radże silikonu bo po 2 latach napewno odlezie.

Ja pisze o fudze silikonowej która jest normalnie wciskana między kafle a nie smarowne z góry.W jaki sposób ma to odlezć !?

Życze przyjemnego wydłubywania o ile jest to takie proste !!!

• 4 weeks później...
Co zrobić jak łączenie płytek z np. panelami nie idzie po prostej ale łukiem lub po okręgu (chce coś takiego przy kominku).Czy są takie listwy łączące? Sylikon to wyjście ostateczne.

Dlaczego ostateczne? U mnie uplasowało się na pierwszym miejscu spośród wszystkich możliwych rozwiązań. Miałam łączone drewno z gresem po łuku i pomiędzy nie był włożony silikon w kolorze drewna (brąz do merbau). Wyglądało super. Sorry, ale listwy wyglądają dla mnie tandetnie- żeby były najpiękniejsze (bez urazy:)

duch: Będę miała podobne rozwiązanie w swojej nowej łazience- drewniana podłoga przejdzie w obudowę geberita na ścianie. Co masz na podłodze? I czy to samo położyłeś na ścianie?

Mam dokładnie tak jak Asiulek (na zdjęciu) nie robię komentarza aby nie powielać zdjęć w postach.

Przy kładzeniu parkietu, a właściwie przy jego cyklinowaniu i lakierowaniu szczelinę pomiędzy równo przyciętym parkietem i tą listwą parkieciarze wypełnili specjalnym elastomerem.

Wygląda OK.

Szczelina technologiczna powinna być z uwagi na to, że parkiet pracuje, szczególnie jest to ważne przy większych powierzchniach.

Berenika ! Co listew to widze że zgadzamy sie.Jeśli chodzi o drewno to i na podłodze i na ścianie jest to samo.Jezeli cos wiecej chcesz wiedziec to pytaj :lol:

Berenika czy możesz pokazać jak wygląda u Ciebie ten silikon? Widziałam zrobiony paskudnie więc dlatego przed tym się bronię - tamto robił fachowiec u mnie będzie robił to amator(czytaj - mąż) nie wiem jak wyjdzie. :roll: Nie mamy coś szczęścia do fachowców. Ostatni zmaścił tak ściany w łazience że nie można na to patrzeć dlatego podłogi robimy sami

(mąż) co jak na razie wychodzi ok.

Berenika ! Co listew to widze że zgadzamy sie.Jeśli chodzi o drewno to i na podłodze i na ścianie jest to samo.Jezeli cos wiecej chcesz wiedziec to pytaj :lol:

A to są deski z litego drewna czy parkiet z klepek czy panele?

Berenika czy możesz pokazać jak wygląda u Ciebie ten silikon? Widziałam zrobiony paskudnie więc dlatego przed tym się bronię - tamto robił fachowiec u mnie będzie robił to amator(czytaj - mąż) nie wiem jak wyjdzie. :roll: Nie mamy coś szczęścia do fachowców. Ostatni zmaścił tak ściany w łazience że nie można na to patrzeć dlatego podłogi robimy sami

(mąż) co jak na razie wychodzi ok.

Niestety nie mieszkam już w tamtym mieszkaniu. Ale wyglądało pierwsza klasa (ja jestem strasznie pedantyczna i wymagająca :wink: ). Było zrobione tak ładnie, że ludzie myśleli, że nic tam nie ma. Tak był dobrany kolor silikonu i tak ładnie położony. No ale kładli go artyści- dłubki straszne:)

• 1 month później...

łączenie między parkietem a płytkami mam w kształcie fali. Wjaki sposób je wykończyć .Wiem że są specjalne listwy wykończeniowe, ale 150zł za 2,5m potrzebuję coś tańszego dzięki

Swietne pytanie. Takze czekam na osoby z podobnymi doswiadczeniami.

Oprocz podanego w powyzszym poscie rozwiazania ktore wykluczam z powodow cenowych znalazlem jedynie jakies gumowe badziewia ktore pewnie zejda z podlogi po miesiacu.