Ew-ka 17.05.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ew ka a co to za listwa tzn z jakiego tworzywa wygląda ładnie chociaż trochę za małe to zbliżenie to jakaś złota listwa kupiona w sklepie z płytkami ( dł .jakieś 2 m) w kształcie litery T .Zbliżenie może nie za dobre ale listwy praktycznie nie widać bo l upodobniła się do kolory parkietu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Jak wykończyć połączenie gresu z podłogą z desek drewnianych i nie stosować żadnych listewek maskujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.07.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 paskami korka pionowo ( na sztorc ), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.07.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 paskami korka pionowo ( na sztorc ), dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 05.07.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Jak wykończyć połączenie gresu z podłogą z desek drewnianych i nie stosować żadnych listewek maskujących? Napisz więcej. 1. Co to za drewno? 2. Jak długie łączenie gresu z parkietem? 3. Jak drewno jest położone w stosunku do planowanego łączenia (wzdłuż, w poprzek czy po skosie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 06.07.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Jak wykończyć połączenie gresu z podłogą z desek drewnianych i nie stosować żadnych listewek maskujących? korek na fotkach połozony 2 dni temu, korek i drewno czeka na szlif i lakierowanie duża fotka mała fotka http://rezulak.pl/inne/korek_plyki_m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 06.07.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Drewno położone w stosunku do kamienia tak jak u Rezi można połączyć bezpośrednio z płytkami. Jedyny warunek: łączenie nie może być dłuższe niż 150 cm... . P.S. Można również na łączeniu zastosować listwę metalową (takie przewócone L). Wtedy wystający kawałek metalu da dobre prowadzenie szlifierce do dokładnego wyszlifowania parkietu... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta podebry 21.09.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 nie podoba mi się łączenie drewna z płytkami listwami metalowymi.czy znacie inne sposoby, słyszałam coś o korku, ale nie znam szczegółów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesław Gac 21.09.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 nie podoba mi się łączenie drewna z płytkami listwami metalowymi.czy znacie inne sposoby, słyszałam coś o korku, ale nie znam szczegółów? Witam Jak wygląda wykończenie korkiem to niestety nie wiem . Ja bym polecał listwy drewniane podobne do tych co używa się do wykończenia przy podłogach laminowanych. Listwy takie można kupić w sklepach z podłogami lub zamówić u stolarza. Ewentualnie do wykończenia polecam listwy z tworzywa sztucznego (guma) którymi można wykańczać krzywoloniowe połączenia podłogi drewnianej z innymi A to fotka listwy z tworzywa http://images4.fotosik.pl/135/603e6e04ccc82eeamed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.09.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 nie podoba mi się łączenie drewna z płytkami listwami metalowymi.czy znacie inne sposoby, słyszałam coś o korku, ale nie znam szczegółów? Podłogi pływającej (a tak kładzimy deskę barlinecką) nie wykańczamy dylatacjami korkowymi - każda dylatacja tej podłogi musi być przykryta listwą (z tworzywa/drewna/metalu). P.S. Chyba, że kleisz swoją deskę na stałe do podłoża, to możesz pokusić się o dylatacje korkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 25.09.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Podłogi pływającej (a tak kładzimy deskę barlinecką) nie wykańczamy dylatacjami korkowymi - każda dylatacja tej podłogi musi być przykryta listwą (z tworzywa/drewna/metalu). P.S. Chyba, że kleisz swoją deskę na stałe do podłoża, to możesz pokusić się o dylatacje korkowe. A dlaczego? Czy korek, pomimo swojej pewnej elastyczności już za bardzo ogranicza ewentualny ruch takiej podłogi? Przecież tak naprawdę taka podłoga i tak nie "jeździ" od ściany do ściany tak jak jej pozwalaja dylatacje. Myślałem, że dylatacje pozostawia się dla umożliwienia rozszerzania i kurczenia sie dużej powierzchni pod wpływem zmian temperatury i wilgotności - naprawde korek na to nie pozwoli? Bo szczerze mówiąc to pierwsze rozwiązanie które mi się spodobało W mieszkaniu mam od 5 lat połączenie paneli w pokoju z płytkami w kuchni przykryte taką listwą maskującą i brud zbierający się z obu stron tej listwy jest dobijający.... Miałem nadzieję, że znalazłem lepsze rozwiązanie (korek...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.09.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Korek przy podłogach pływających nie sprawdzi się z 2 powodów: 1. Praca podłogi. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zapracuje podłoga. Jako, że podłoga pływająca pracuje jako jeden element, cały skurcz/rozszerzanie następuje na dylatacjach. Przy rozszerzaniu: jeżeli będzie opór podłoga lekko oprze się w tym miejscu a większą pracę wykona z drugiej strony. Przy skurczu: opór jest nieisototny: z każdej strony podłoga skurczy się w podobnym stopniu. Przy dylatacji uzyskamy szczelinę, w której dosyć szybko zgromadzimy brud. 2. Surowy korek - doskonale gromadzi brud. Aby był estetycznym wykończeniem należy go przeszlifować i zalakierować. Wyobraź sobie jak to zrobić (korek ma szerokość 4-10 mm) gdy z jednej strony masz lakierowane drewno a z drugiej ceramikę??? Reasumujac: Każdy jest kowalem swego losu. Chcesz mieć korek - to go sobie montuj. Zawsze później możesz go wydłubać i zastosować w tym miejscu zwykłą listwę maskującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nefretete 25.09.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witam Zastosowałam korek na wszystkich łączeniach deski barlineckiej z ceramiką, a także innym drewnem.Nie chce zapeszać, przez 6 miesiecy sie to sprawdziło- zobaczymy jak bedzie zimą.Polakierować mozna łatwo- wystarczy przykleić taśmę ochronna na ceramike i na deskę, pozostawiając wąską szczelina, która ma być polakierowana.Na zdjęciu pokazuję połączenie deski ze schodamihttp://stefanw.webpark.pl/korek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 25.09.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Boorg Nie pocieszyłeś mnie.... Ale masz rację, że co kto lubi więc może jednak spróbuję. Ciekawe o ile faktycznie rozszerza/kurczy się taka podłoga w ciągu roku, bo w końcu staramy się utrzymywać w miarę stałą temperaturę we wnętrzach, z wilgotnościa gorzej bo trudniej. Tak sobie myślę, że teraz moja podłoga tak naprawdę też nie ma nieograniczonego ruchu, bo jak stoi na niej okrutnie ciężki narożnik to raczej rozszerza się w drugą stronę. No i interesuje mnie, jak pracuje podłoga przyklejona do podłoża? Przecież jej współczynnik rozszerzalności sie nie zmienił? Tyle, że została przytwierdzona siłowo wszędzie.... Zajmujesz się tym chyba zawodowo? Spotkałeś się z uszkodzeniem takiej podłogi przez zastosowanie korka lub innego wynalazku ograniczającego jej ruch z jednej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 15.10.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Planujemy polączyć panele z płytkami. Czy najpierw kładzie się płytki, a potem do tego dokłada panele czy odwrotnie? Chce mieć lączenie po łuku. Jak dopasowaliście obydwa materiały? Jak i czym wycinaliscie ten łuk? Może wstawicie zdjecia swoich podłóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 15.10.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Ew-ka, najpierw kładzie sie płytki, a potem parkiet czy odwrotnie? W jaki sposób tak perfrkcyjnie dociac płytki i parkiet w "falę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 15.10.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Ew-ka, najpierw kładzie sie płytki, a potem parkiet czy odwrotnie? W jaki sposób tak perfrkcyjnie dociac płytki i parkiet w "falę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 16.10.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Wkleję Wam zdjęcia korkowego połączenia płytek i parkietu, oraz również wypełnienia dylatacji pomiędzy pokojami. http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/korek.jpghttp://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/korek2.jpghttp://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/korek3.jpg Jesli kolory sa zbliżone do korka to naprawdę nic nie widać. Te zdjecia robiłam z duuzym przybliżeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość fabryka wnętrz 16.10.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 korek do tego celu nadaje się doskonale, jest plastyczny więc nawet przy pracy podłogi drewnianej układa się do różnej szerokości szpartrochę fotek z takim łączeniem znajdziecie w adresie poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.10.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 połaczenie na korek Duża fota około 500kb http://rezulak.pl/inne/korek_plyki_m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts