Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ew ka a co to za listwa tzn z jakiego tworzywa wygląda ładnie chociaż trochę za małe to zbliżenie :(

to jakaś złota listwa kupiona w sklepie z płytkami ( dł .jakieś 2 m) w kształcie litery T .Zbliżenie może nie za dobre ale listwy praktycznie nie widać bo l upodobniła się do kolory parkietu :D

Tak tylko co zrobić jak ta fala ma łacznie 5 mb długości - paskudnie wyglądaja połaczenia tych listew doczołowo -napiszcie jak sobie poradziliście z tym problemem.

sebo8877

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam.

Temat był już pewnie poruszany nieraz, ale może ktoś pomoże. Otóż wczoraj przyjechali goście montować panele, jednak w kuchni, w holu i w saolnie przed kominkiem sa ułożone płytki, kształt ułozenia to mniej więcej taka fala i Cu goście mają problem z zakończeniem panel - płytka:

1. Płytka jest wyższa od panelu o około 3-4 mm, co z tym zrobić, podłożyć coś pod panele ?

2. Listwy mosiężne które przywiźli ze soba nie chca za bardzo się wyginać na taki kształt, chyba sa zbyt twarde (przekrój ich to litera T).

3. Przejscia, np. między pokojem a holem jest połączony listwą metalową, wsuwaną z jednej strone pod panel, ale gdy się na to staje listwa ta pracuje, ugina się pod ciężarem, wydaje się iż bardziej niż panele.

Poradźxie mi co mam z tym zrobić, jakie najlepsze roziwązanie do połączeń miedzy panelem i płytkami, co podłożyć pod te panele ?

Dzięki za pomoc.

panele są ułożone, płytki również, czy podłożenie tych płyt wystarczy tylko przy styku panel - płytka, tzn tak na szerokości 10-15 cm pod panelem. Co do list, wiem że są mosiężne listwy, które można wygiąć w dowolny kształt, znajomy tak ma, ale nie ma go teraz i nie wiem gdzie to można kupić, szukałem, ale na razie bez skutku, może w Casto...

A jak zachowują się te listwy z tworzywa ?. podobno szybko się wycierają, czy to prawda ?

Witam ponownie

Skoro panele już są ułożone to niestety nie ma sensu podkładanie czegoś na odcinku 15cm pod tą podłogę.Podkładając tylko na styku panel a płytka zrobisz dołek w innym piejcu ( za tymi 15cm) i podłoga będzie się uginać.

Pozostaje ci tylko wykończenie tej krawędzi listwą odpowiednio dobraną , przeznaczoną do wykończenia krzywoliniowego oraz do różnic w poziomach.

Czy te listwy z tworzywa szybko się wycierają to niestety na 100 % to nie wiem , ale nie spotkałem się ze złymi opiniami.

Co do listw mosiężnych w krztałcie litery T które niby idzie wyginać to ja bym sobie darował bo po pierwsze dylatacja jaka powinna zostać między podłogą a płytkami powinna wynocić 1,5cm czyli listwa powinna mieć minimum 2cm jak nie więcej.

Czy taką listwę o szerokości 2cm da się wygiąć , chyba raczej nie.

Widziałem wykończenia takiej podłogi zrobione litwami o których piszesz ale one miały max 1cm jak nie miej i wtedy dały się wygiąć tylko że nie masz wtedy praktycznie pozostawionej dylatacji między podłogą a płytkami co może skutkować podniesieniem się podłogi.

Pozdrawiam

...1. Płytka jest wyższa od panelu o około 3-4 mm, co z tym zrobić, podłożyć coś pod panele ?

2. Listwy mosiężne które przywiźli ze soba nie chca za bardzo się wyginać na taki kształt, chyba sa zbyt twarde (przekrój ich to litera T).

3. Przejscia, np. między pokojem a holem jest połączony listwą metalową, wsuwaną z jednej strone pod panel, ale gdy się na to staje listwa ta pracuje, ugina się pod ciężarem, wydaje się iż bardziej niż panele.

Ad.1

Musisz zastosować listę niwelujacą różnicę wysokości. Podkładanie czegoś pod panele: jak rozbierzesz podłogę, rozprowadzisz nierówność w łagodny sposób to tak. :) W innym wypadku poroniony pomysł. :(

Ad.2

Są specjalne ściski do wyginania listew. Za pomocą młotka i kombinerek tego nie zrobisz. Jedna ważna uwaga: tego typu listwy nie są prawidłowym wykończeniem podłóg pływających. :( A domowym sposobem wygniesz listwę typu "T" np. z aluminium.

Ad.3

Listwę mocuję się do podłoża a nie wsuwa pod panel. :( Masz dwie opcje: albo ją przykręcisz/przykleisz albo pogodzisz się z jej wyginaniem. :(

i to tyle. :roll:

• 2 weeks później...

Witam.

Mam taki sam problem.

Znalazłem takie listwy podatne na modelowanie które przed założeniem wkłada się do gorącej wody i po chwili można robić z nich łuki na połaczeniach np płytek z parkietem nawet z różnicą poziomów (produkt Austryjacki) ale koszt takiej listwy 3 m to 220 zł, a ja potrzebuje prawie 6 m i narazie szukam bardziej ekonomicznego rozwiązania.

• 1 month później...
  • 4 months później...