Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też mam korek. Nie zaproponowano mi innego rozwiązania. Musi to być elastyczny materiał, bo drewno pracuje i powoduje pękanie płytek. Sprawdziłam w mieszkaniu gdzie miałam łączenie na sztywno - płytki rzeczywiście pękły. Jak na razie (9 miesięcy) korek nie nasiąkł i generalnie nie widzę niekorzystnych zmian. Tyle, że mi go nierówno przycięli i nie wygląda rewelacyjnie :-?

3241mirek, w moim przypadku, to połączenie gresu i paneli drewnianych, korkiem w "płynie". Wciskanie tego jest dosyć czasochłonne- jeśli ma być zrobione dokładnie. Wiem, bo sama to robiłam.

Ponieważ korek w płynie jest bardzo gęsty i nie można go włożyć np. w pistolet do sylikonu czy kleju, robiłam, to wyciskająć masę ręcznie, wciskając ją i wygładzając miękką szpachelką. Korek jest bardzo często moczony(ciemna podłoga, pies w domu, więc częste mycie podłogi), w dodatku na ogrzewaniu podłogowym i po dwóch latach nic się z nim nie dzieje. KozAnka, jeśli chodzi o silikon, to mi moi wykończeniowcy odradzili, choć też miałam taki pomysł. (podczas upierdliwego wciskania korka :-? )Nie pamiętam już czy mówili, że mocno się brudzi, czy, że będzie odłaził. W każdym bądź razie z korka jestem zadowolona.

• 3 weeks później...

joola, rezi, czy macie sam korek, czy jeszcze taka cienka listwe?

Mam teraz problem, bo w jednym miejscu mam polozone kafelki nizej i na styku z parkietem bedzie nierowno, tzn parkiet wyzej. Roznica bedzie dosyc duza jakis 1 cm, bo plytki polozone na tej samej wysokosci wylewki.

Jak to polaczyc? Szukalam dzisiaj listew z daszkiem, ale byly tylko na wys. 10mm, a ja musialabym wlozyc ja pod parkiet, czyli potrzebuje wys. 22mm. Czy sa w ogole takie? A moze jakos inaczej to polaczyc? Sam korek?

przy takich połaczeniach stosuje się parkiet 15-16 mm a nie 22

wtedy pod płytki kładzie sie mate rozdzielająca lub siatke z włókna szklanego

i podciąga klejem ( w sumie jest około 7 - 8 mm kleju + 7-8 mm płytki)

przy parkiecie 22 mm trzeba było wylac mase pod płytki co niestety przedraża

witam ...

czasami stosuje się do dylatacji masę uszczelniającą z granulatu korkowego którą można wciskać tzw pistoletem

http://www.bostikpolska.pl/img/bostik_3070.gif

link do producenta

przy różnicach wysokości raczej będziesz musiała zastosować listwę dylatacyjną najczęściej stosowaną przy panelach ...

filmik do obejrzenia

... i strona producenta

pozdrawiam

witam ponownie :lol:

... przy podłogach drewnianych bądź drewnopochodnych stosujemy dylatację czyli szczelinę .... bo drewno lubi sobie czasem popracować oczywiście zależy jaki gatunek - jedne pracuje więcej a inne leży prawie bez ruchu :p

... nikt nie lubi sie potykać o nierówności podłogi więc najczęściej kładzie się ją tak by była gładziutka

... najczęściej więc wypełnia się dylatacje korkiem by nic nie zakłócało poziomu podłogi

ale u ciebie zdarzył się stopień 1 cm i teraz masz kilka wariantów

1 listwa aluminiowa

2 parkieciarz zeszlifuje ci końcówkę parkietu i wypełni dylatacje korkiem

3 ktoś wyrzeźbi ci listwę z tego samego gatunku drewna co parkiet a parkieciarz wklei

http://panel-bis.pl/listwa.jpg

... ale zapewnie jest kilka innych możliwości

pozdro

• 3 weeks później...

Mam problem dotyczący ładnego połączenia kamienia, ktory jest wokól kominka z parkietem w salonie. Kamień wokół kominika jest wycięty w postaci łuku. Jak to sensownie połączyć z parkietem, czy są listwy takie do wyginania, czy co zrobić. parkieciarz proponuje korek, ale korek jest dość ciemny, a parkiet jest biały jesion a kamień jasna breccia (kawa z mlekiem).

Sprawa pilna. Dzięki