aga_toja 11.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Poczytaj tutaj w tym poscie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=105174&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu 11.07.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Dzięki za podpowiedź. Super ten film o tych litwach podłogowych. Gdzie takie listwy gietkie można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro1gda 16.08.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Mam dylemat jaką listwą połączyć te dwie powierzachnie - estetycznie rzecz biorąc wolał bym takie cienkie szerokości chyba nieco ponad 1cm, one są chyba wklejane, ale nie wiem czy wyjładzina nie będzie spod takiej listwy wyłazić? czy trzeba szerszą np. 3 cm zaokrągloną (która na marginesie dużo mniej mi się podoba)? a jeśli tak, to czy lepsza kolor aluminium, czy drewna? może drewno lapiej się komp[onuje z pamelami, ale czy nie będzie się szybko scierać? prosze o porade. Jeden koles w sklepie powiedział mni że jeśli jest choć minimalna różnica poziomów między powierzchniami (no nie da się ukryć że jest - pare milimetrów) to trzeba taką szeroką 4,5 cm dostosowaną do łączenia takich spadów... to już w ogóle najgorsza opcja jak dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 16.08.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Kiedys bulo cos takiego jak PROGI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro1gda 16.08.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Nie bardzo rozumiem przyznam się... ironia...? chyba nie mówisz o wystających ponad poziom podłogi parenaście milimetrów progach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 17.08.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Powaznie. Ja sobie zrobilam miedzy kuchnia i pokojem taki prog i jestem zadowolona. Nawet sie o niego nie potykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.08.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Jest taka listwa, która minimalnie wystaje ponad posadzkę, w dodatku jest płaska nie wyokrąglona czy załamana. Niestety, jest dosyć droga (150cm - ok 50zł sztuka). Ma nietypowy system mocowania, na takie plastikowe kołeczki, bez wkrętów, a montaż jest niewidoczny. Wygląda tak, ale nie wiem czy nadaje się do styku z długowłosą wykładziną.http://images25.fotosik.pl/64/5bd40b3cd8a6869cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 25.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 tak powiedział mi mój fachowiec od gresów. W cześci salonowej chcę miec podłoge drewnianą a pozostałą - kafelki. Pan powiedział mi żebym częśc drewnianą położyła na klej, wtedy mu łatwiej połączyc z gresem. Czy to prawda ? Gdy powidziałam tak w sklepie to wzbudziło zdziwienie. A tak w ogółe to gdzie kupic ładne deski na podłoge w kolorze ciemnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.orion 25.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Przy łączeniu różnych materiałów na podłogę musisz pamiętać, że będą miały różną grubość. W zależności od rodzaju podłogi drewnianej jaką wybierzesz jej grubość może wahać się od 10 mm do 22 mm (a nawet więcej). Gres z reguły nie przekracza 10 mm (o ile wiem). I dlatego trzeba dostosowywać wylewkę do rodzaju podłoża, z reguły w kuchni trzeba wylewać dodatkowo. Kładzenie podłogi "na pływająco" dodatkowo zwiększa jej wysokość. Może Twojemu fachowcowi o to chodziło? Ja innych powodów nie widzę... W Szczecinie pojedź do sklepu "Barwy Drewna" na Santocką, numer bodajże 41. Niezły wybór podłóg i sprzedawca sympatyczny Pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 25.10.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 tak powiedział mi mój fachowiec od gresów. W cześci salonowej chcę miec podłoge drewnianą a pozostałą - kafelki. Pan powiedział mi żebym częśc drewnianą położyła na klej, wtedy mu łatwiej połączyc z gresem... A czy pan gresiarz (a może gresownik) nie wpadł czasem na pomysł, że kolejność prac nakazuje aby on najpierw położył glazury/terakoty a jak wszystko powysycha, to Ty dopiero wtedy położysz drewno. Pierwsza rzecz jaką musisz wiedzieć, to grubość podłogi drewnianej jaką będziesz układać. Na taką samą wysokość musimy ułożyć płytki aby przejście było wykonane na jednym poziomie. Druga rzecz jaką musisz wiedzieć, to sposób połączenia podłóg. Możemy to zrobić przy pomocy korka, listwy maskującej (szer. 10-50 mm) metalowej lub drewnianej a w ostateczności przykryć dywanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 27.10.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. czyli miec na uwadze jednakową grubośc drewna i kafelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Jarek 09.12.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witam Mam w planie połączenie w salonie gresu z panelami podłogowymi.Bardzo proszę o podpowiedź jak rozwiązaliscie to u Siebie, chodzi mi o to żeby na łączeniu nie kłaśc żadnej wystającej listwy , tylko cokolwiek innego żeby było w miarę równo. dzięki za odpowiedźBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.12.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Ja łączyłem gres z parkietem - połączenie / przejście gresu w parkiet / zrealizowane korkiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Jarek 09.12.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 pablitoo czy ten korek był jakoś przymocowany do podłoża? i w którym momencie był układany w tą szparę? czy mogę poprosic o jakieś zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.12.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Najpierw ułożone płytki gresowe , potem w trakcie układania parkietu , parkieciarz włożył około 1 cm pas korka na styk z płytkami i do tego korka dojechał parkietem / korek jak i parkiet klejony do podłoża /. Potem korek razem z parkietem zeszlifowany i polakierowany. Fotek niestety teraz nie mam Ale to jest klasyczny sposób łączenia ceramiki i parkietu - każdy parkieciarz go zna i stosuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 10.12.2007 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Z tego co mówi mój fachowiec to na połączeniu gresu z panelami musi być listwa, która zakryje szczeline. W przypadku paneli musi być dylatacja, żeby podłoga miała jak pracować. Z parkietem jest inaczej więc nie możesz się tym sugerować ( tam takiej szczeliny nie ma, więc można dać na styk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.12.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Z tego co mówi mój fachowiec to na połączeniu gresu z panelami musi być listwa, która zakryje szczeline. W przypadku paneli musi być dylatacja, żeby podłoga miała jak pracować. Z parkietem jest inaczej więc nie możesz się tym sugerować ( tam takiej szczeliny nie ma, więc można dać na styk). Potwierdzam, dla parkietu nawet nie ma potrzeby aż tak dużej dylatacji. W zasadzie to zależy od powierzchni parkietu. Przy 20m2 wystarczy 2mm. Dla paneli trzeba stosować listwę maskującą, bo inaczej będzie szpara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Jarek 10.12.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Uuuuuu To nie jestem za bardzo pocieszona, taka listwa maskująca jednak nie będzie na równo z podłoga tylko bedzie wystawać nad nią.. dzieki za odpowiedzi Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kagan_sk 11.12.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 witam, proszę dajcie znać jakie macie połączenia pomiędzy płytkami oraz panelami/deską podłogową. Proszę o zdjęcia czy używacie jakiś połączeń profilowanych? lub korków dylatacyjnych pozdrawiam Kagan_SK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 11.12.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 U mnie gres-parkiet z korkiem dylatacyjnym. W miejscu, gdzie wyszła różnica poziomów (parkiet jest stary i był nierówno położony) dałam korek podwójnie i jest ścięty pod lekkim kątem Nie cierpię tych listew łączących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts