Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Bardzo prosze o rade. Byc moze moje pytanie bedzie smieszne, ale wynika z tego, ze ja informacje o materialach czytam w jezyku litewskim i nie jestem pewna czy dobrze zrozumialam jak sie robi. Po prostu nie znam terminow w jezyku polskim.

Bardzo mi sie podoba polaczenie gresu i parkietu korkiem. Czy ten korek to jest jakas specjalna listwa? u mnie sytuacja jest taka: my kladziemy gres i taki parkiet, wydaje mi sie, ze uwas to sie nazywa panele. Jest to taka deska trojwarstowa, ktora nadaje sie to podlogowki. Tego nie trzeba ojelowac ani lakierem malowac, bo to jest zrobione fabrycznie. Mamy to polozyc w sposob "plywajacy" czyli polaczyc miedzy soba - i nie przyklejac tego do podloza. Pytanie moje brzmi - czy moge uzywac korka na polaczeniu tych paneli z gresem?

Chyba bardzo idiotycznie to moje pytanie brzmi :oops: ...

Można ale nie poleca sie, panele ułożone pływająco biegają sobie na wszystkie strony w tym w górę i w dół więc z czasem korek się wyłamie i wytrze wszystkie te łączenia na korku które tu widzisz są doszlifowane przez parkieciarzy i polakierowane niezabezpieczony w ten sposób korek pod wpływem promieni słonecznych i wody szybko i mocno ciemnieje...lepszym rozwiązaniem jest listwa w twoim przypadku...

szukaj a znajdziesz...

PS. lilajar, Twoje pytania są czytelne i zrozumiałe :)

No tego sie doczytalam, ale teraz chce wiedziec jaka jest alternatywa dla paneli (bo na razie ich nie kupilam), bo maz powiedzial zadnych listw on nie chce - tylko korek. TO teraz kombinuje, jak to zrobic. Mam podlogowke i chce wiedziec co moge polozyc oprocz paneli. Bo chyba podloga drewniana sie nie nadaje.

Będąc w jednej z firm zajmującej się dystrybucją i montażem właśnie paneli podłogowych, dowiedzieliśmy się, że jest już sporo dostępnych na rynku wersji przystosowanych do podłogówki. Jeśli chodzi o montaż, to stwierdzili, że muszą być przytwierdzone-przyklejone do podłogi i wtedy jak najbardziej korek albo masa korkowa, bądź silikon (fuj!). Jeśli miało by być pływająco, to tylko listwa. Takie są też wymogi w celu uzyskania gwarancji.

Jesteśmy właśnie na etapie zbierania informacji, więc tak jak lilajar .

Może jeszcze ktoś się przyłączy?

No tego sie doczytalam, ale teraz chce wiedziec jaka jest alternatywa dla paneli (bo na razie ich nie kupilam), bo maz powiedzial zadnych listw on nie chce - tylko korek. TO teraz kombinuje, jak to zrobic. Mam podlogowke i chce wiedziec co moge polozyc oprocz paneli. Bo chyba podloga drewniana sie nie nadaje.

Ja mam właśnie panele drewniane na podłogówce klejone do podłoża, sprawdzają się super!

Joolu a jak u ciebie sprawdza się drewno na ogrzewaniu podłogowym?

Tak jak napisałam wyżej, sprawdzają się rewelacyjnie! Po prawie trzech latach (dwóch sezonach grzewczych), podłoga bez zmian! I tylko żałuję, że z powodu niewiedzy a raczej niedowierzania- nie położyłam drewna także w jadalni :cry:

Rezi i Tola czy wy nie macie podlogowki pod ta deska? Co wy tam macie na tej swojej podlodze? Jaki to jest parkiet, ze nie jest ukladany w sposob plywajacy?

Lilajar, u mnie jest typowy parkiet jesionowy, klejony do podłoża.

Nie mam pod nim podłogówki, pod nisko osadzonymi oknami jest grzejnik wysokości 30cm.

czyli na łaczenie gresu z drewnem najlepszy korek, a co polecacie na łaczenie dwoch róznych gresów (łazienka -korytarz)?

U mnie gres jest połączony z innym gresem normalnie, na szerokość fugi.

Dlaczego odradzacie zastosowania korka przy połączeniu płytek z podłogą drewnianą w przypadku podłogi pływającej?

Właśnie zamierzam zastosować taką technikę i chciałbym usłyszeć Waszą opinię. Mam deskę z Barlinka, która ma być położona czołem do płytek i mój fachowiec upiera się przy listwie łączącej oba materiały.

Zadzwoniłem do jednego z autoryzowanych montażystów deski barlineckiej. On stosuje korek w szczelinie dylatacyjnej ale przed położeniem podłogi robi nawierty w materiale podkładowym (folia+płyty podpodłogowe) i wylewce, które wypełnia klejem elastycznym i na to kładzie podłogę. Nawierty te wykonywane są w odległości ok 1m od łączenia podłogi z płytkami z częstotliwością co 20cm. W efekcie podłoga jest pływająca ale w okolicach łączenia z płytkami punktowo przyklejona.

Czy ktoś stosował opisaną technikę? Czy takie rozwiązanie Waszym zdaniem ma rację bytu?

Zapytalam pana który bedzie układał panele drewniane czym połączy je z plytkamii i powiedzaił, że da silikon w kolorze fugi. Powiedział też , że taśma korkowa szybko sczernieje.Nie wiem na ile to prawda.Kafelkarz dał silikon szary w kolorze fugi w szczeline między podłogą a listwą kafelkową na ścianie , nie odróżnia się od fugi.