Lgrzechu 11.09.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Ja zrobiłem inaczej. Wymieszałem biały silikon sanitarny z elastyczną fugą ( proszek ) której używałem do płytek. Okleiłem taśmą malarską krawędź podłogi drewnianej i krawędź ostatniego rzedu płytek. Potem masa, wygładzenie, zerwanie taśm, końcowe wygładzenie palcem maczanym w wodzie z detergentem. Jest git od 5 lat. Nie łapie brudu, nie pęka, wygląda tak jakby połączenia nie było. Łaczyłem deskę jesionową 100x12cm klejoną na Bonie z płytkami ceramicznymi 30x30. To co istotne to odpowiednie ułożenie klepek/desek. Nalezy układać krótszym bokiem równolegle do krawedzi płytek, ze względu na słoje drewno zawsze bardziej pracuje na drugim ( dłuższym boku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 18.09.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Czy listwę z korka do łączenia płytek i paneli kupię w sklepie typu Castorama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 18.09.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Czy listwę z korka do łączenia płytek i paneli kupię w sklepie typu Castorama? Tak widzialem w Casto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.09.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Czy listwę z korka do łączenia płytek i paneli kupię w sklepie typu Castorama? tyle ze ten korek w casto jest bardzo rzadki i łamliwy...lepiej kup w jakims sklepie parkieciarskim korek gesty o szer 5mm z domu korkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 19.09.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Czy listwę z korka do łączenia płytek i paneli kupię w sklepie typu Castorama? tyle ze ten korek w casto jest bardzo rzadki i łamliwy...lepiej kup w jakims sklepie parkieciarskim korek gesty o szer 5mm z domu korkowego Powiadasz? Dobrze wiedzieć. I jeszcze - to się na klej montuje, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 19.09.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Nie zauwazylem zeby u nas kladli go na klej. Ale za to po wszystkim malowali go lakierem bezbarwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.09.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Czy listwę z korka do łączenia płytek i paneli kupię w sklepie typu Castorama? tyle ze ten korek w casto jest bardzo rzadki i łamliwy...lepiej kup w jakims sklepie parkieciarskim korek gesty o szer 5mm z domu korkowego Powiadasz? Dobrze wiedzieć. I jeszcze - to się na klej montuje, tak? mozna tym amym klejem co parkiet badz tez klejem montazowym..badz wikolem..jak beda montowac..to musza go docisnac parkietem(deska)..i od czoła tez lekko podkleic aby nie chadzał góra dół..i polakierowac owszem..bezwarunkowo..bo w innym przypadku szybko szczernieje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 21.09.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Jacy oni? Ja to sama robię. Dobra, popytam, pokombinuję, musi się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.09.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Interesują mnie połączenia krzywoliniowe:gres - parkiet lub gres - parkiet przemysłowy- pewnie to wyższa szkoła jazdy. Generalnie to jaka jest kolejność prac przy tego typu podłogach najpierw drewno czy gres, czy można to zrobić i tak i tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.09.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Interesują mnie połączenia krzywoliniowe: gres - parkiet lub gres - parkiet przemysłowy - pewnie to wyższa szkoła jazdy. Generalnie to jaka jest kolejność prac przy tego typu podłogach najpierw drewno czy gres, czy można to zrobić i tak i tak ? Najlepiej prace mokre czyli gres, kafle itp a potem drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 25.09.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Słuchajcie - mam dylemat - kładę płytki w narożniku kominkowym - wokół są panele. Chciałabym tam dać wąziutką listwę łączącą panele z płytkami, żeby było ładnie, ale wtedy odpada sensowna dylatacja między panelami i płytkami na tym kawałeczku. Ryzykuję czymś, jak na tym odcinku nie dam dylatacji, jeśli cała reszta paneli ma od ściany centymetrową dylatację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.09.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Słuchajcie - mam dylemat - kładę płytki w narożniku kominkowym - wokół są panele. Chciałabym tam dać wąziutką listwę łączącą panele z płytkami, żeby było ładnie, ale wtedy odpada sensowna dylatacja między panelami i płytkami na tym kawałeczku. Ryzykuję czymś, jak na tym odcinku nie dam dylatacji, jeśli cała reszta paneli ma od ściany centymetrową dylatację? Wąziutkie szyny kryjące mają 10-12mm. Śmiało mozesz zastosować dylatację 7-9mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekOpole 22.10.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam, dzisiaj spotkałem sie z podobnym problemem jak każdy z was. Tyle, że ja potrzebuje połączyć panele pływające (szerokość 7mm, 3mm pianka) z gresem 10mm + klei (ok.1,5mm). W podobnym kształcie jak poniżej... http://images38.fotosik.pl/214/4a7116fe67a8bbbc.jpg Jaki sposób łączenia polecacie ?? Zastanawiałem się nad takim: http://profile.excellent.com.pl/index.php?page=produkty&mm=profile_metalowe&mo=profile_laczace&mp=metalowy_przejsciowy Montaż z silikonem czy jakimś klejem ? POMOCY ! Proszę o porady bo juz dostaje do głowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 22.10.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Darek, właśnie położyłam identyczną listwę. Do niej nie trzeba nic - po prostu nakładasz na panel z jednej strony, a z drugiej przyklejasz razem z płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekOpole 23.10.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Czym podklejasz z plytką ?? Zwyklym klejem do płytek ?? Czy moze jakis specjalny klej ?? a moze silikon ?? Kiedy to montowałaś ?? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 23.10.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Czym podklejasz z plytką ?? Zwyklym klejem do płytek ?? Czy moze jakis specjalny klej ?? a moze silikon ?? Kiedy to montowałaś ?? Pzdr Montowałam osobiście kilka tygodni temu. Kładziesz na tą dolną część normalnie płytkę na klej do płytek. Żadna filozofia szczerze mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekOpole 23.10.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 a jaką szerokość listy zastosowałaś ?? Ciekawe jak to się bedzię zachowywać za rok albo dwa ? Moze ktos jeszcze ma doswiadczenie ? Wg mojego kafelkarza taka listwa nie zda egzaminu, zaden silikon, czy klej poliuretanowy nie wytrzyma i listwy będą odpadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.10.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Piszecie tu o różnych sposobach łączenia a ja widziałem takie jak łączenie deski warstwowej z gresem na jachcie. Coś jakby czarna guma. Ktoś może podpowiedzieć co to jest i gdzie kupić? Jakiś silikon może ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.10.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Piszecie tu o różnych sposobach łączenia a ja widziałem takie jak łączenie deski warstwowej z gresem na jachcie. Coś jakby czarna guma. Ktoś może podpowiedzieć co to jest i gdzie kupić? Jakiś silikon może ... Przecież wyżej pisałem jak połączyć i czym takie dwie posadzki. Jest to Sika FC 11f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.10.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Czy ktos z forumowiczow ma zdjecia polaczenia gresu z podloga drewniana (np deska barliniecka, merbau itp). Interesuje mnie laczenie tych dwoch materialow.Czy stosuje sie jakas listwe?Jesli tak to czy listwa nie jest zbyt ,,wyzywajaca''? Bylabym wdzieczna za wszelkie komentarze i fotki Pozdrawiam Łączenie ceramiki z podłogą drewnianą najczęściej znajduje się w miejscu widocznym i stanowi o estetyce podłogi. Przy podjęciu decyzji o sposobie połączenia należy kierować się zależnościami technicznymi, eststycznymi oraz trwałością tegoż połączenia.Korek traktować należy materiał mniej trwały względem drewna. W przypadku paneli jak najbardziej właściwy. Wejdż na stronę PARKIETKOMPLEX.EU w poradach znajdziesz 20 przykładowych rozwiązań połączenia dwóch rodzajów podłóg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts