Parkiet 01.03.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Prosze o radę mam do położenia podłogę dębową 21mm i gres polerowany niestety posadzka została wylana na równo, boję się podnosić kafle o wym 60x60 na ogrzewaniu podłogowym więc muszę zastosować listwe łączącą moje pytanie czy jeśli róznica poziomów będzie miała 1 cm to czy będzie to wyczuwalne przy chodzeniu? Są to dwa miejsca hol -salon i salon - kuchnia Z góry dziękuję za podpowiedzi Podnieś kafle, nie jest to tak problematyczne jak sobie wyobrażasz. Różnica 1 cm będzie Ci zawsze przeszkadzać. Twoje pytanie powinno brzmieć " jak podnieść o 1 cm kafle 60x60 na ogrzewaniu podłogowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 01.03.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ja bym pomyślał o podniesieniu kafli. Przy podłogówce nie jest to problem. Beton i kleje świetnie przewodzą ciepło. Kładłem dębowe deski przy różnicy poziomów. Może to dokuczać. Z czasem pewnie się przyzwyczaisz, ale estetyka pozostawia wiele do życzenia. Lepiej zrobić i żałować niż żałować, że się nie zrobiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 01.03.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 efilo ja zazwyczaj łączę w ten sposób.http://picasaweb.google.com/lh/photo/bHUwqDLGJ0E9Ce_JUSTUgQ?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 01.03.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 efilo ja zazwyczaj łączę w ten sposób. Hm... Zakończone ok, ale nie widzę za bardzo o co chodzi z tym łączeniem. Po prostu sobie leży? A teraz wyobraź sobie deskę, która ma ok 2cm grubości, a wystaje ponad kafle cm...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 01.03.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Zakończone ok, ale nie widzę za bardzo o co chodzi z tym łączeniem. Po prostu sobie leży? A teraz wyobraź sobie deskę, która ma ok 2cm grubości, a wystaje ponad kafle cm...? Pomiędzy deską a gresem jest wstawiona listwa aluminiowa o grubości około 1,5mm, listwa ta wystaje około 1mm ponad podłogi by zniwelować krzywizny zarówno desek jak i gresu. Co do różnic w wysokościach połączonych podłóg, to niestety nie mam jakiegoś cudownego patentu, ja po prostu nie praktykuję takich rozwiązań i wszystkie połączenia podłóg robię na równej wysokości. PS. Pamiętajmy że można dostać listwy z naniesionym wzorem i odcieniem drzewa lub można anodować aluminium na inny kolor niż srebrny, czarny czy złoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 01.03.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 właśnie wróciłam z budowy kafelkarz mówi że boi się kłaść takie kafle na placki kleju bo może się zdarzyć że jak mi coś spadnie to płytka pęknie pod nią nie będzie równomiernie rołożony klej.A gdyby tak trochę płytki podnieść i trochę zcyklinować podłogę na łączeniu?czy to głupi pomysł??jaka róznica mm nie będzie wogule wyczuwalna ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 01.03.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jakby się dobrze postarał, to by nie było strachu o nic. Fakt że roboty co niemiara ale uwierz mi że się da. Poza dodatkowym czasem jaki trzeba na to poświęcić trzeba liczyć się z wyższymi kosztami za usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Można i tak. Tylko po co gmatwać proste sprawy. Należy wyrównać /podnieść poziom/ posadzki odpowiednią masą wyrównawczą i na tak przygotowane podłoże przykleić płytki. Różnica w wysokościach powinna być równa grubości planowanej podłogi z drewna w każdej części łączenia.Różnica nawet milimetrowa psuje optykę podłogi, na ogół w najbardziej widocznym miejscu. Ponadto zgromadzony bo trudny do usunięcia brud w takim załamaniu, podkreśla ten feler. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 01.03.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 tak to jest jak sie nie czyta ze zrozumieniem. nie wiem na jakiej podstawie ale założyłam że obie posadzki już są więc pomysł z podnoszeniem płytek wywołał u mnie mniej więcej reakcje taką to samo z wylewką samopoziomującą przy położonej już klepce to tyle OT człowieku nad czym się Ty zastanawiasz!!! podlej do wymaganego poziomu i połóż kafle tak żeby na styku było idealnie miejsce na klepkę. żaden milimetr nie wchodzi w grę. najlepiej kafelkarzowi dać klepkę do ręki jako wzornik wysokości. jak chcesz to wylewkę ci odsprzedam za grosze - zostało mi tego troche a dobra - sopro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 02.03.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanie czy ta wylewka nie będzie pękała -to już obawa męża? efilo jeśli zdecydujemy się na wylewkę jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 02.03.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanie czy ta wylewka nie będzie pękała -to już obawa męża? [...] Wylewka samopoziomująca, to elastyczna masa cementowa stosowana m/in pod kafle. Nie powinna bardziej pękać niż posadzka, kleje czy inne cuda... Inna sprawa, że pękać w domu będą różne elementy. Ściany, sufity, łączenia ścian z sufitami. Nieuniknione. Kilka lat dom pracuje, ale podłogi pękają sporadycznie. Już sam fakt, że macie podłogówkę (moim zdaniem świetny wybór). posadzkarze musieli użyć specjalnych zabiegów, żeby posadzka była elastyczna. Za kilka lat będziecie żałować jak tego nie zrobicie, bo będzie za późno, teraz jeszcze można Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 02.03.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ale pytasz tak ogólnie? to pewnie zależy od firmy, zastosowań itd ja płaciłam 68 zł za worek Sopro NSM (działa z podłogówką i można dolać do 2,5 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 02.03.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 No nic dałam się namówić mężowi przed wylewkami na panele zamiast podłogi dębowej i teraz cierpię , rozum mi wrócił jak pojeździłam pooglądać panele okazało się że za dobre trzeba dać około100,00 zł i to zawsze tylko panel, a za zrobienie podłogi z mojego materiału a takowy posiadam 4 kubiki dębiny zapłacę140,00 zł. I tak to jest jak się ulega facetom (bez obrazy ). następny problem pojawi się jak podniosę hol to trzeba będzie go łączyć z innymi pomieszczeniami gdzie już są podłogi, drzwi zewnętrzne też zamontowane z progiem alu. Poza tym kilka kafli-zdjęcia w albumie - już jest położonych więc trzeba będzie je spisać na straty. Muszę wziąść listwę i położyć na desce i kafli zobaczę jak to wygląda. poza tym aby podnieść podłogę muszę czekać aż stolarz zrobi podłogę aby było do czego się odnieść. A plan był aby płytki położyć na dniach. I bądź tu człowieku mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 02.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie dawno kładłem w Hiszpanii deski dębowe z Polski. szczęki im poopadały polecam! http://www.panmar.pl/wood_pl/Naturalne_Podlogi_Drewniane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 02.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Nie dawno kładłem w Hiszpanii deski dębowe z Polski. szczęki im poopadały polecam! http://www.panmar.pl/wood_pl/Naturalne_Podlogi_Drewniane.html Piękne deski mam nadzieję że moje będą wyglądały podobnie, również są szerokie na 15 cm, z tzw fazkami i będą bejcowane na ciemno hoć to podobno profanacja dęba , szkoda tylko zepsuć brzydkim łączeniem. Oj nie wybaczę sobie długo, że dałam się zwieść. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 02.03.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Po co bejca? Specjalny olej i wosk. Po co psuć drzewo bejcą? Są barwiące oleje. Rewelacja. Szmatką wetrzeć i jest bajka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.03.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 tia zczegolnie woski sa remedium na spierdzielona posadzke...swietnie sie......rysuja i reaguja na wode... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 03.03.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 podłoga będzie lakierowana a nie olejowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 03.03.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 też mam wylewki na jednakowym poziomie. Potem były kładzione kafle, na końcu parkiet. Łączenie korkiem. Co wystawało powyżej kafli zcyklinowane. Wyszło super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 04.03.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Też to brałam pod uwagę ) Wczoraj postanowiłam w pierwszej kolejności położyć podłoge a później płytki i będzie wiadomo ile jest nierówności. Mąż przywiózł wczoraj jedną deskę ze stolarni różnica około 7 mm. myślę więc że nie będzie kłopotu podnieść nawet tylko pierwsze 3 kafle np każdy o 2mm. No nic czekamy na podłogę. Teraz tylko muszę znaleść kogoś do zrobienia badania wilgotności posadzki-wylane są w lipcu 2009- a stolarz mierząc swoim przyrządem do drewna twierdzi że są za wilgotne. A może znacie jakieś domowe sposoby na sprawdzenie wilgotności? W mojej okolicy nikt nie ma takiego przyrządu znalazłam dopiero we Wrocławiu a to 100km. Na przyrządzie stolarza zaznaczam do drewna wilgotność 12%- to takie urządzenie podobne do pilota z dwoma igiełkami. Wiem że ono nie nadaje się do takich pomiarów. Może podpowiecie mi jak z tego wybrnąć Z góry serdecznie dziękuję PS forum to naprawdę wielka skarbnica wiedzy- dziękuję wszystkim forumowiczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts