Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też to brałam pod uwagę :))

Wczoraj postanowiłam w pierwszej kolejności położyć podłoge a później płytki i będzie wiadomo ile jest nierówności.

Mąż przywiózł wczoraj jedną deskę ze stolarni różnica około 7 mm. myślę więc że nie będzie kłopotu podnieść nawet tylko pierwsze 3 kafle np każdy o 2mm.

No nic czekamy na podłogę. Teraz tylko muszę znaleść kogoś do zrobienia badania wilgotności posadzki-wylane są w lipcu 2009- a stolarz mierząc swoim przyrządem do drewna twierdzi że są za wilgotne.

A może znacie jakieś domowe sposoby na sprawdzenie wilgotności? W mojej okolicy nikt nie ma takiego przyrządu znalazłam dopiero we Wrocławiu a to 100km.

Na przyrządzie stolarza zaznaczam do drewna wilgotność 12%- to takie urządzenie podobne do pilota z dwoma igiełkami. Wiem że ono nie nadaje się do takich pomiarów. Może podpowiecie mi jak z tego wybrnąć

Z góry serdecznie dziękuję

PS forum to naprawdę wielka skarbnica wiedzy- dziękuję wszystkim forumowiczom

Widzę Twoje ogromne zaangażowanie w przygotowaniu do wykonania podłogi. Tu aż chce Ci się pomóc.

Weż pod uwagę radę "efilo" - bardzo istotna uwaga. Jeśli zamierzasz układać kafle po deskach, to musisz zabezpieczyć je przed chłonięciem wilgoci z kleju spod płytek.

Wilgotność drewna 12% to za dużo, będą szczeliny. Kłania się pytanie o dokładność pomiaru i rodzaj miernika.

Domowe sposoby pomiaru wilgotności posadzki pod deski nie dają żadnej pewności wyniku. Za duże ryzyko.

Proponuję; wyciąć "diamentowym diaksem" kostkę z posadzki o wymiarach ok. 10x10cm, pełnej grubości /do folii lub styropianu/ Powyższą kostkę wyciąć z najchłodniejszego i najciemniejszego miejsca w pomieszczeniu. Bezpośrednio po wycięciu zapakuj szczelnie/kilkukrotnie zawiń w folię/ i prześlij na mój adres. Zrobię Ci dokładny pomiar wilgotności z wydrukiem i opisem dotyczącym chłonności betonu, co pozwoli określić rodzaj systemu gruntowo-klejowego.

Podobnie z deską - wytnij ze środka deski 10-cio centymetrowy kawałek, zapakuj szczelnie w folię i prześlij podobnie jak próbkę betonu. Tu poza wynikiem wilgotności otrzymasz opis dotyczący jakości wysuszenia drewna.

Wyniki z opisem prześlę Ci pocztą elektroniczną. Całość gratis.

Nie jest to takie proste a moim zdaniem jest to konieczne. Pozdrawiam.

Prosze o radę mam do położenia podłogę dębową 21mm i gres polerowany niestety posadzka została wylana na równo, boję się podnosić kafle o wym 60x60 na ogrzewaniu podłogowym więc muszę zastosować listwe łączącą moje pytanie czy jeśli róznica poziomów będzie miała 1 cm to czy będzie to wyczuwalne przy chodzeniu?

Są to dwa miejsca hol -salon i salon - kuchnia

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Wystarczy zastosować klej grubowarstwowy . Nie trzeba stosować listew , mas samopoziomujących , itd .

Parkixxxxawa

Serdecznie dziękuję za propozycję pomocy jestem naprawdę zaskoczona, że w dzisiejszych czasach są jeszcze ludzie którzy chcą pomóc. To jaest naprawdę budujące. :p

Na środę jestem umówiona na pomiar -więc Parkixxxxawa jeśli mogę prosić- napiszę jakie będą wyniki badania i prosze tylko o Twoje zdanie i podpowiedzi. Badanie ma być zrobione jakąś metodą przy uzyciu chemi więcej napiszę jak będę miała wyniki.

jeszcze raz bardzo bardzo dziękuję

Pozdrawiam serdecznie

u mnie jest z listwą T

http://foto0.m.onet.pl/_m/9c36a004d02243bba9fdf672cc2fdd20,10,19,0.jpg

A ja tak troszkę o innym połączeniu. Ze względów finansowych muszę położyć panel i w salonie przy kominku będę miała połączenie gres-panel orz w jadalni panel-gres.

Planuję panel classena dąb mocca i chciałabym to w miarę możliwości jak najdyskretniej połączyć.

Straaaaszliwie mi się nie podobają takie szeeerokie listwy.

Orientujecie Cię czy mozna by zastosować taka cieniutką, jak na zdjęciu powyżej??

Wogóle to marzy mi się korek, ale z tego co wyczytałam to nie ma sznas przy zestawie panel-gres :(

Z góry dzieki kochni za Waszą bezcenną pomoc!!!!

Też to brałam pod uwagę :))

Wczoraj postanowiłam w pierwszej kolejności położyć podłoge a później płytki i będzie wiadomo ile jest nierówności.

Mąż przywiózł wczoraj jedną deskę ze stolarni różnica około 7 mm. myślę więc że nie będzie kłopotu podnieść nawet tylko pierwsze 3 kafle np każdy o 2mm.

No nic czekamy na podłogę. Teraz tylko muszę znaleść kogoś do zrobienia badania wilgotności posadzki-wylane są w lipcu 2009- a stolarz mierząc swoim przyrządem do drewna twierdzi że są za wilgotne.

A może znacie jakieś domowe sposoby na sprawdzenie wilgotności? W mojej okolicy nikt nie ma takiego przyrządu znalazłam dopiero we Wrocławiu a to 100km.

Na przyrządzie stolarza zaznaczam do drewna wilgotność 12%- to takie urządzenie podobne do pilota z dwoma igiełkami. Wiem że ono nie nadaje się do takich pomiarów. Może podpowiecie mi jak z tego wybrnąć

Z góry serdecznie dziękuję

PS forum to naprawdę wielka skarbnica wiedzy- dziękuję wszystkim forumowiczom

Widzę Twoje ogromne zaangażowanie w przygotowaniu do wykonania podłogi. Tu aż chce Ci się pomóc.

Weż pod uwagę radę "efilo" - bardzo istotna uwaga. Jeśli zamierzasz układać kafle po deskach, to musisz zabezpieczyć je przed chłonięciem wilgoci z kleju spod płytek.

Wilgotność drewna 12% to za dużo, będą szczeliny. Kłania się pytanie o dokładność pomiaru i rodzaj miernika.

Domowe sposoby pomiaru wilgotności posadzki pod deski nie dają żadnej pewności wyniku. Za duże ryzyko.

Proponuję; wyciąć "diamentowym diaksem" kostkę z posadzki o wymiarach ok. 10x10cm, pełnej grubości /do folii lub styropianu/ Powyższą kostkę wyciąć z najchłodniejszego i najciemniejszego miejsca w pomieszczeniu. Bezpośrednio po wycięciu zapakuj szczelnie/kilkukrotnie zawiń w folię/ i prześlij na mój adres. Zrobię Ci dokładny pomiar wilgotności z wydrukiem i opisem dotyczącym chłonności betonu, co pozwoli określić rodzaj systemu gruntowo-klejowego.

Podobnie z deską - wytnij ze środka deski 10-cio centymetrowy kawałek, zapakuj szczelnie w folię i prześlij podobnie jak próbkę betonu. Tu poza wynikiem wilgotności otrzymasz opis dotyczący jakości wysuszenia drewna.

Wyniki z opisem prześlę Ci pocztą elektroniczną. Całość gratis.

Nie jest to takie proste a moim zdaniem jest to konieczne. Pozdrawiam.

Mam zrobiny pomiar wilgotności posadzki/wylewki 1,05% metodą karbidową. Panowie zrobili dziurkę w posadzce pobrali materiał do badań, rozdrobnili, zważyli, potrzepali w metalowej butelce i po 15 min podali wynik. Muszę podjechać po protokół do biura bo zapomnieli druków.

Koszt 50,00 zł. Dodatkowo dostałam ofertę na podłogę 2 warstwową buk za 45,00 zł jakaś końcówka i dąb 75,00 zł netto. Ale powiem szczerze że mając w ręku podłogę z deski dębowej zrobioną przez stolarza i gotową podłogę można dopiero zobaczyć ogromną różnicę- bardzo się cieszę że zdecydowałam się na prawdziwe dechy. :p

Pozdrawiam

Zgadzam się z Tobą koszt pomiaru to dla mnie żaden wydatek w porównaniu z konsekwencjami mokrej posadzki.

Mam nadzieję, że całość wyjdzie tak jak próbka.

Jeszcze jedno pytanko wiem że farba na dużej powierzchni wygląda na jaśniejszą niż na próbce.Więc z próbnika trzeba wybrać o ton ciemnieszy niż kolor który chce się mieć na ścianie.

Czy z podłogą jest podobnie np. na powierzchni 26m2 będzie ona wyglądała na ciemniejszą niż na próbce czy na jaśniejszą.

Zaznaczam że deski będą bejcowane ciemnym orzechem.

DREWNO po szlifowaniu i lakierowaniu jest świeże czyli jaśniejsze i bardziej rozbudowane w swoich odcieniach. Ciemna bejca nieco stonuje powyższe różnice.

Każde drewno po pewnym czasie ulega naturalnemu spatynowaniu, staje się ciemniejsze i bardziej jednorodne w swojej barwie.Pozdrawiam.

Idealnym rozwiązaniem są listwy ZIC ZAC. Znajdziesz je na http://aspro.pl/katalog.php?mod=prod&id=783&dzial1=66&poziom=&producent=47&nr_dz_gl=26&lang=pl&p=p2&pp=. Ja zamontowałem listwę na stałe w kolorze buk łącząc ją z płytkami. ale widzę że są listwy, które można przyklejać od góry, już po zamontowaniu płytek i paneli. Co ważne, listwę możesz wyginać w dowolnych kształtach (tylko bez przesady - kąta prostego nie uzyskasz :) ). Powodzenia

Planujemy polączyć panele z płytkami. Czy najpierw kładzie się płytki, a potem do tego dokłada panele czy odwrotnie? Chce mieć lączenie po łuku. Jak dopasowaliście obydwa materiały? Jak i czym wycinaliscie ten łuk? Może wstawicie zdjecia swoich podłóg?
Najpierw płytki ,przynajmniej tak mi radzono.Pamietaj jednak o dostosowaniu wysokosci obydwu powierzchni.Pod panele można zastosować różne grubości podkładu.Poza tym układanie płytek to zawsze trochę" mokra robota"i szkoda zniszczyć przy tym panele.

A my daliśmy się namówić na korek w płynie (do nabycia w sklepach Komfort). Nie polecam. Bardzo trudny do rozprowadzenia. Trzeba mieć specjalny wyciskacz. Trudny do utrzymania w czystości. Chyba czeka nas wydłubanie go i wstawienie listwy z korka i koniecznie polakierowanie jej.

Majter przy kominku miał trochę wprawy i wyszło całkiem, całkiem, ale ten od podłóg nie miał pojęcia i wyszło .......... nieszczególnie.

jako że różne osoby zaglądają do takich wątków w poszukiwaniu 'najlepszej decyzji' wklejam efekt łączenia gresu z jesionem bielonym korkiem wbijanym

http://img51.imageshack.us/img51/3711/p1000547q.jpg

zdjęcie wyszło bardzo ciemne ale sens oddaje. z efektu jesteśmy bardzo zadowoleni. :)

• 2 weeks później...

Płytki w przedpokoju będą łączyć się z parkietem w salonie, a tenże parkiet z płytkami w aneksie kuchennym.

Nie będzie nigdzie ogrzewania podłogowego.

1. Czy można jakoś sensownie połączyć płytki z parkietem, jeśli parkiet kupię grubości 22mm?

Ktoś mi mówił, że przy takim łączeniu parkietu z płytkami powinienem kupić parkiet 16mm

2. jeśli teraz jest wylewka, to o ile podniesie mi się poziom podłogi względem obecnej wylewki, jeśli położymy parkiet grubości 22mm?

po prostu muszę ocenić, czy drzwi wejściowe da się podciąć o 1 cm, czy trzeba wykuć i obsadzić jeszcze raz - trochę za nisko są teraz.

Poziom podłogi podniesie się o grubość parkietu. Przyjmij kolejność poszczególnych zależności:

- podłoga grubsza jest nieco droższa, ale za to znacznie lepsza.

- jedna płaszczyzna powierzchni daje pełny komfort z jej użytkowania.

- podniesienie poziomu podłogi ceramicznej niewiele kosztuje, a umożliwia właściwe połączenie dwóch rodzajów podłóg.

Warto to rozważyć. Szczegóły znajdziesz u mnie w poradach. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Musisz zastosować wyginaną listwę maskującą.

W sklepach są dostępne różne szerokości. I z różnych materiałów - z aluminium, mosiężne, PCV. Dobiera się tak by pasowały do jednej z posadzek, albo żeby pasowały kolorem do elementów wyposażenia, np. do mebli. Maksymalne szerokości to do 50 mm więc na pewno coś znajdziesz.

Chodzi o coś takiego: http://www.budujesz.pl/produkt/2816/