Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, rozumiem. Nie wiedziałem że jest taki płynny korek. To coś jak silikon albo akryl? Panele mamy pływające i na razie się to nie zmieni. Listwy są niezbyt piękne i praktyczne (moim zdaniem oczywiście) i chętnie bym ich uniknął gdyby się dało. To samo mam na piętrze z progami między pokojami. Muszę jakoś pozasłaniać te szczeliny, heh. Na parterze na szczęście nie zgodziłem się na dylatacje w progach i muszę tylko zasłonić łączenia z płytkami.

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten korek jest w tubie, wyglada trochę jak kiełbasa ;) jest dość plastyczny i łatwy w użyciu.

http://www.nokaut.pl/zywice-kleje/korek-w-plynie.html

kurcze ja po prostu nie cierpię listw....jestem uczulona;) a juz te gigantyczne odstające jak progi ......brrrrrrrrrrr

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
A dokładniej, co to za podłoga??? Na zdjęciu trochę przypomina moje panele z balterio - wiśnia "jakaś tam" - sorry ale nie pamiętam. Właśnie niedawno, po długich poszukiwaniach zdobyłam do niej taką wąską ciemną listwę, chyba z jakiejś firmy z Ełku. Poszukam faktury może tam jest coś napisane. Ja sprowadzałam przez nasz lokalny sklep Hiperglazur.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja to położyłem (ta pasztetową). Ale coś niebardzo się to wykłada - strasznie się lepi jedno drugiego i trzeba to odrywać/odcinać kawałkami i wpychać - szczeliny się tym wypełnić nie da tak jak fugą - więc położyłem więcej. Teraz czekam aż stwardnieje i przytnę skalpelem. Choć coś słabo to widzę. Ale usuwa się to doskonale - jak jakiś kauczuk.

Prawdopodobnie ghost miał rację...

Szkoda mi tu wsadzać listwę bo mam idealnie równe poziomy gresu i finishparkietu. Może coś pomożecie?

Taka listwa, to właściwie w większości przypadków konieczność, bo zawsze prawie zawsze wychodzi jakaś różnica między płytkami, a panelami. Jak się coś takiego kupi, to właściwie jest po sprawie wszelkich nierówności - montuje się coś takiego i trzeba się dobrze wpatrzyć, żeby ocenić czy coś się tam różni.

My mamy zamontowaną taką specjalną listwę do łuków FLEX http://allegro.pl/item1130052945_listwa_podlogowa_do_lukow_profil_profile_flex.html. Są też takie listwy na różne poziomy. Nasza sprawdziła się świetnie, choć kosztuje 3m ok 100zl Polecam

my tez mamy taka w salonie ............ a w marketach jest 3 razy droższa

• 4 weeks później...

WItam.

Mam duuuzy podwojny problem,po pierwsze to uzylismy korka do plączenia drewna z plytkami,drewno bardzo ciemne ( klon expresso) a plytki jasne( kremowo-szare ) tak wiec kolor tego korka wyglada baaaardzo niespecjalnie:-(........a drugi problem duzo istotniejszy to to,ze plytki wyszly wyzej niz drewno:-(...ja nie dopilnowalam bo mnie akurat w domu nie bylo a mąz tak pilnowal ,ze wyszlo jak wyszlo,w kuchni mam plytki wyzej niz ndrewno w salonie:-((((((((((((wygląda to paskudnie.....moje pytania są takie : czu ten korek mozna jakos pomalowac farba na taki kolor wenge i czyms zalakierowac ,jezeli tak to jaka to ma byc farba i jaki lakier a drugie pytanie co zrobic z tym niezczesnym polaczeniem,czy juz tylko listwa mnie ratuje zeby wyrownac tą roznice miedzy drewnem a korkiem czy poprostu wykonczyc jakos czolo tych plytek i tak to zostawic:-(...doradzcie cos...

My również mamy połączenie korkowe pomiędzy parkietem a płytkami. Kafle są białe a parkiet dębowy, więc korek kolorystycznie wpasował się idealnie.Tak to wygląda u nas (parkiet był akurat świeżo po lakierowaniu):

http://i37.tinypic.com/2cbyad.jpg

http://i36.tinypic.com/14vihhl.jpg

Przed położeniem płytek, przyjechał do nas parkieciarz z odpowiednią klepką, w związku z czym płytkarz wiedział na jakiej wysokości ułożyć płytki. Parkiet jest wyższy o 1,5-2mm od płytek - przy kolejnym cyklinowaniu się wyrówna.

@ aha26 - szkoda, ze nie dopilnowaliście wysokości...Nie wiem czy w Twoim wypadku listwa nie będzie jednak koniecznością...

czu ten korek mozna jakos pomalowac farba na taki kolor wenge i czyms zalakierowac ,jezeli tak to jaka to ma byc farba i jaki lakier

U mnie gres biały, parkiet wenge i kolor korka w tym zestawieniu też spędzał mi sen z powiek. Do tego stopnia że wzięłam wszystkie brązowe mazidła jakie miałam pod ręką i testowałam. Ostatecznie najlepiej sprawdził się kolorystycznie i praktycznie (nie zmywał się przy myciu mopem) renowator do skór :eek: Jeśli byłabyś zainteresowana to chodzi dokładnie o coś takiego: http://allegro.pl/item1183059875_farba_lakier_do_skor_skory_renoskor_16_kolorow.html (aukcja przykładowa) Mam kolor ciemny brąz. Malowałam już 2 razy, ale tylko dlatego że za pierwszym razem trochę za oszczędnie pomalowałam, a do tego długo trwał u nas stan "budowy" i korek w kilku miejscach się wykruszył i był widoczny jego pierwotny kolor.

• 1 month później...