Carl 12.05.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Jeżeli jest możliwość montowania bez listew,to po co je montować.Układając kafle na równo z drewnem,wypełniasz szczeline fugą silikonową i tworzy Ci sie jedna płaska powierzchnia.Nie zbiera tam sie wilgoć,łatwo zmyć taką powierzchnie i wygląda estetycznie. Oczywiście, że się z Tobą zgadzam. Zauważ, że napisałem: Jeżeli jednak ktoś by chciał listwę Chodziło mi o to, że może komuś taka listwa będzie potrzebna np. ze względów estetycznych, lub w celu zamaskowania niewielkich różnic wysokości. Wskazuję zatem tylko, że można zamocować listwę w taki sposób, aby nie było pod nią miejsca na zbieranie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 12.05.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Zapomniałem dopisać,że listwy jest właśnie korzystnie zakładać w przypadku różnic wysokości.To wkońcu napisałeś i tu sie zgadzamy.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 12.05.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Zapomniałem dopisać,że listwy jest właśnie korzystnie zakładać w przypadku różnic wysokości.To wkońcu napisałeś i tu sie zgadzamy Wybiegając myślami nieznacznie w przyszłość, to nie wiem, czy ja nie będę musiał dać takich listew u siebie. Ale (mam nadzieję) nie z powodu różnic w wysokości , a dlatego, że np. w kuchni mają być płytki gresowe, a w jadalni parkiet i nie wiem, czy parkieciarz będzie w stanie tak mi dopasować i ułożyć klepki, aby uzyskać jednakową szczelinę na całej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 12.05.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Jeżli bedziesz tego wymagał na pewno to zrobi. U siebie połączyłem mozajakę przrmysłową z gresem za pomocą dylatacji z korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 12.05.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Miałem w projekcie drewno egzotyczne,jednak jego grubość była za duża abym mógł je położyć.Na samym poczatku,gdy fliziarz wypoziomował i połozył pierwsze kafle,nie wzioł pod uwage grubości drewna.Zrobiłby sie próg na około 5mm.Musiałem więc zrezygnować i dorabiać zwykły buk.Też próbował mi filozoficznie mędrkować o potrzebie zakładania listew jako dylatacje.W ten sposób chciał ukryć swój błąd.Zrobił to jednak po mojemu i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.05.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Można zastowoać taśmy uszczelniające, rozprężne firmy Illbruck.Nie radże silikonu bo po 2 latach napewno odlezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 13.05.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ja pisze o fudze silikonowej która jest normalnie wciskana między kafle a nie smarowne z góry.W jaki sposób ma to odlezć !?Życze przyjemnego wydłubywania o ile jest to takie proste !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 15.05.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 W salonie będzie połączenie desek drewnianych z terakotą. Narazie są tylko kafle i listwa łącząca i wygląda to takhttp://jlobodzinska.photosite.com/~photos/tn/250_1024.ts1116154482000.jpg http://jlobodzinska.photosite.com/~photos/tn/251_1024.ts1116154484000.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 08.06.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Co zrobić jak łączenie płytek z np. panelami nie idzie po prostej ale łukiem lub po okręgu (chce coś takiego przy kominku).Czy są takie listwy łączące? Sylikon to wyjście ostateczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 09.06.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Dlaczego ostateczne? U mnie uplasowało się na pierwszym miejscu spośród wszystkich możliwych rozwiązań. Miałam łączone drewno z gresem po łuku i pomiędzy nie był włożony silikon w kolorze drewna (brąz do merbau). Wyglądało super. Sorry, ale listwy wyglądają dla mnie tandetnie- żeby były najpiękniejsze (bez urazy:) duch: Będę miała podobne rozwiązanie w swojej nowej łazience- drewniana podłoga przejdzie w obudowę geberita na ścianie. Co masz na podłodze? I czy to samo położyłeś na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.06.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Mam dokładnie tak jak Asiulek (na zdjęciu) nie robię komentarza aby nie powielać zdjęć w postach.Przy kładzeniu parkietu, a właściwie przy jego cyklinowaniu i lakierowaniu szczelinę pomiędzy równo przyciętym parkietem i tą listwą parkieciarze wypełnili specjalnym elastomerem.Wygląda OK.Szczelina technologiczna powinna być z uwagi na to, że parkiet pracuje, szczególnie jest to ważne przy większych powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 09.06.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Berenika ! Co listew to widze że zgadzamy sie.Jeśli chodzi o drewno to i na podłodze i na ścianie jest to samo.Jezeli cos wiecej chcesz wiedziec to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 09.06.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Ktos tu bardzo rozszerzył posty !? Nie mieszcza sie na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 09.06.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Berenika czy możesz pokazać jak wygląda u Ciebie ten silikon? Widziałam zrobiony paskudnie więc dlatego przed tym się bronię - tamto robił fachowiec u mnie będzie robił to amator(czytaj - mąż) nie wiem jak wyjdzie. Nie mamy coś szczęścia do fachowców. Ostatni zmaścił tak ściany w łazience że nie można na to patrzeć dlatego podłogi robimy sami (mąż) co jak na razie wychodzi ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 09.06.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Berenika ! Co listew to widze że zgadzamy sie.Jeśli chodzi o drewno to i na podłodze i na ścianie jest to samo.Jezeli cos wiecej chcesz wiedziec to pytaj A to są deski z litego drewna czy parkiet z klepek czy panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berenika 09.06.2005 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Berenika czy możesz pokazać jak wygląda u Ciebie ten silikon? Widziałam zrobiony paskudnie więc dlatego przed tym się bronię - tamto robił fachowiec u mnie będzie robił to amator(czytaj - mąż) nie wiem jak wyjdzie. Nie mamy coś szczęścia do fachowców. Ostatni zmaścił tak ściany w łazience że nie można na to patrzeć dlatego podłogi robimy sami (mąż) co jak na razie wychodzi ok. Niestety nie mieszkam już w tamtym mieszkaniu. Ale wyglądało pierwsza klasa (ja jestem strasznie pedantyczna i wymagająca ). Było zrobione tak ładnie, że ludzie myśleli, że nic tam nie ma. Tak był dobrany kolor silikonu i tak ładnie położony. No ale kładli go artyści- dłubki straszne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 09.06.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Ktos tu bardzo rozszerzył posty !? Nie mieszcza sie na stronie Asiulek swoim zdjęciem zmniejszyłabyś może, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz40 17.07.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 łączenie między parkietem a płytkami mam w kształcie fali. Wjaki sposób je wykończyć .Wiem że są specjalne listwy wykończeniowe, ale 150zł za 2,5m potrzebuję coś tańszego dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_wawa 18.07.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Swietne pytanie. Takze czekam na osoby z podobnymi doswiadczeniami. Oprocz podanego w powyzszym poscie rozwiazania ktore wykluczam z powodow cenowych znalazlem jedynie jakies gumowe badziewia ktore pewnie zejda z podlogi po miesiacu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 18.07.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Ja widziałem listwy w kształcie T dające się wyginać. Cena w Leroy'u ok. 30 zł za 2,5m. Kolory srebrny i złoty . Czekamy na lepsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts