rafałek 21.07.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Jeśli ktoś jest z Poznania to proponuję zamawiać płytki w V-BUD'zie na Wichrowej. Na Ceramikę Paradyż dostałem 14% od katalogu, na Cersanim 36% (!) Rabat od ceny NETTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.08.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Czy łączenie parkietu z już położonymi płytkami gresowymi na podłodze może być zrobione na styk czy niezbędna jest dylatacja np. korkiem przemysłowym? Parkieciarz zrobił na styk i mówi, że nie ma potrzeby wkładania korka pomiędzy parkiet i płytki ale chciałem się upewnić. Muszę to dzisiaj wiedzieć, bo własnie kończą mi układać parkiet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 24.08.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Czy łączenie parkietu z już położonymi płytkami gresowymi na podłodze może być zrobione na styk czy niezbędna jest dylatacja np. korkiem przemysłowym? Parkieciarz zrobił na styk i mówi, że nie ma potrzeby wkładania korka pomiędzy parkiet i płytki ale chciałem się upewnić. Muszę to dzisiaj wiedzieć, bo własnie kończą mi układać parkiet... U mnie jest dylatacja korkiem + listwa metalowa - parkieciarz sam taką zaordynował. Drewno jesion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 24.08.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U mnie będzie tylko listwa metalowa, ale Merbau jest drzewem o njmniejszej rozszerzalności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.08.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U mnie jest dąb. I oczywiście żadna listwa nie wchodzi w rachubę bo łączenie ma miejsce na otwartej przestrzeni w salonie (a nie np. pod drzwiami wewnętrznymi). Myślałem ewentualnie o samym korku bez listwy (jeśli w ogóle tak można). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.08.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U nas też jest dąb (właśnie jest cyklinowany). Parkieciarz powiedział, ze korek może zostać wypchnięty. Sprawdziłby się tylko na łączeniu parkiet-parkiet, ale nie parkiet-płytki. Powiedział, że jedyne wyjście to listwa metalowa. Chcemy dac takż mało widoczną - w kształcie litery T. "Daszek" od T jest - nie wiem - może szerokości 1 cm i moimo, że nie podobają mi się metalowe listwy, to musze stwierdzić, że taka jest do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 24.08.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Ilustracja problemu jest tu (dom Ew-ki - u niej korek chyba jest bo z obrazka na 100% nie widać) http://www.kotowicz.info/najnowsze1/PICT1759.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 24.08.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Ewka ma właśnie listwę T (dostałam zbliżenie, które niestety musiałam wykasować, więc nie moge go zaprezentować). Ale może uda nam się tu ściągnąc Ewkę? Skrobnę do niej. Niech się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 24.08.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 jestem ,jestem .....parkiet dolega na styk do gresu ,ktory zakonczony jest 2mm listwą w kolorze zlota-listwa za grosze kupiona w sklepie z plytkami ( listwa` -tak jak AgnessK zauwazyla - jest w ksztalcie T) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.08.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Listwa metalowa w kształcie T i widocznym daszkiem wygląda mało ciekawie choć to kwestia gustu.Aby zaznaczyć połączenie płytek i parkietu warto dać listwę metalową, ale kątownik włożony pod płytki. Widoczna jest jego krawędź ok 1,5mm, co powoduje dobre wrażenie wykończonego gresu.Jednakże sama listwa o której wyżej pełni bardziej rolę dekoracyjną. Do połączenia parkietu w szczególności o powierzchni większej niz 10m2 powinno sie dawać dylatację obok tej listwy (jeżeli jest). Może to być korek, chociaż korek po pewnym czasie się zabrudzi nie da się go wyczyścić. Przy ciemnych parkietach może to nie będzie się rzucało w oczy ale jeżeli parkiet jest jasny (dąb, buk, jesion) wrażenie brudnego korka będzie nieciekawe.Do dylatacji w takich przypadkach stosuje się specjalne elastomery, które dla dobrego parkieciarza nie powinny być tajemnicą. Są oczywiście w różnych kolorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 24.08.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 U mnie jest dąb. I oczywiście żadna listwa nie wchodzi w rachubę bo łączenie ma miejsce na otwartej przestrzeni w salonie (a nie np. pod drzwiami wewnętrznymi). Myślałem ewentualnie o samym korku bez listwy (jeśli w ogóle tak można). Ale są listwy połączeniowe w kształcie litery L, tak więc z góry widać tylko grubość metalu czyli ok. 1 mm. A korek Ci się wykruszy, wcześniej czy później. Poza tym przy korku będzie grubsza szczelina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 04.09.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 ckwadrat mam pytanie? widze ze tam gdzie masz gres to dałeś listwe z gresu a co masz tamgdzie podłoga drewniana??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 09.09.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witajcie,Wszystko pięknie, gdy kafle łączą się z drewnianą podłogą na styk, lub prawie. A co ja mam zrobić, gdy planuję wyburzenie ścianki działowej między kuchnią a jadalnią? W kuchni duże kafle w szachownicę (beżowo / rudą), a w jadalni dechy modrzew, prostopadle do ścianki. Po wyburzeniu ścianki zostanie ok 12cm niczego. Na samym środku powiększonego pomieszczenia. Wpasować chyba dobrze obrobioną deskę? I tak się będzie odznaczać, no bo cóżby innego.A może ktoś ma lepszy pomysł? No bo metalowych listew o takiej szerokości to chyba nie ma. A zrywanie podłogi i dosunięcie dech do linii styku nie bardzo mi się uśmiecha. A może jednak? Pozdrawiam - Cpt_Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 09.09.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 ja osobiscie mam łączone panele z płytkami na zasadzie listwy podpłytkowej tak ze pomiedzy panelami a płytkami wystaje dosłownie o 2mm listwa (gitka o szerokości 2mm) tak że nie rzuca sie w oczy zastosowałem tez sczeline dylatacyjna na szer. 0,5cm którą wypełniłem silikonem w kolorze paneli i jest gitaramozna tez zastosować listwe łączeniowa szerokości 1,5cm z tym ze ta bardziej sie rzuca w oczyco do mojego sposobu i waszych dywagacji nt. bezszczelinowego połączenia nawet z jedenej strony panalei z ceramika po 3 miesięcznym oresie uzytklowania okazauje się zeniestety moje 0,5cm z jednej i 1,0 cm z przeciwnej strony jest za mało panele pracują i na łączeniach delikatnie zachodza na siebie tak ze miejscami jest ledwo widoczne wybrzuszenia ale trudno miaóo byc ładnie i niewidocznie jest jak jestwiec radze lepej gietka listaw 1,5cm i sopko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 09.09.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 A ja mam korek na połączeniu o szerokości jakieś 0,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nordma 10.09.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Cpt_Q, a moze jakas ladna mozaika wypelnisz "brakujace" 12 cm? Cos co ladnie polaczy drzewo i kafle...ala kamien moze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 A co ja mam zrobić,jak miedzy parkietem merbau,a płytkami jest szczelina ok.3 cm. duchu dobrze radzi z tym silikonem,ja też się boję tych listew,zresztą sosnowych bejcowanych,bo innych nie ma. U mnie nie da się silikonu,bo jest za duża ta odległość płytek od podłogi. Już widzę te zapyziałe listwy. Szczególnie,że w sprzedaży są takie 8 cm więc będą zachodzić na te płytki i cienko widzę możliwość ładnego połączenia tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 03.10.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Opalko, no to może korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Pan się bardzo sceptycznie o korku wyrażał jako uzupenienia szczeliny dylatacyjnej. Ale może tutaj faktycznie jest to pomysł? Zagadnę go o to. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmieszek 28.02.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 W salonie na dole pięknym łukiem łączą się płytki z panelem. Wszystko wygląda pięknie, ale na rysunku. W rzeczywistości panowie majstry chcą mi tam wstawić brzydką listwę zewnętrzną Słyszłam, że można tego uniknąć umieszczając na łączeniu specjalną listwę korkową, która nie wyłazi na powierzchnię podłogi a licuje się z nią. Może spotkaliście się z takimi listwami. Proszę napiszcie cos więcej na ich temat, jak to się zowie i gdzie to można dostać... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts