Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W jadalni planuje polozyc na podlodze panele, a w aneksie kuchennym terakote. Jak poradzic sobie z "granica" tych dwoch powierzchi? Obawiam sie, ze moze wystapic roznica poziomow miedzy pomieszczeniami.

Jak technicznie rozwiazac ten problem. Moze znacie linki do jakis artykulow w internecie na ten temat?

Pozdrawiam sG

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widziałem w sklepach budowlanych z materiałami wykończeniowymi specjalne listwy (zdaje się aluminiowe) o przeróżnych kształatach i formatach. Prawdopodobnie znalazł byś co dla siebie. Radzę odwiedzić pobliskie składy lub sprawdzić w internecie sklepy np. OBI czy NOMI. Można też spróbować w internetowej bazie danych Muratora.

Nie powinna nastąpić żadna znacząca różnica poziomów przy dwóch różnorodnych posadzkach (panele i terakota). Wszystko zależy oczywiście od grubości terakoty, ale ta pospolita, najczęściej używana razem z klejem zajmuje od 10 do 12 mm, natomiast podłoga panelowa wraz z folią i pianką ok. 10 mm. Takie grubości warstw posadzek pozwolą na bezkolizyjne połączenie ich w jedną całość listwą maskującą.

Możesz zastosować listwy wykończeniowe firmy Schluter Systems,typu schiene reno-tk, lub reno-u

Jak wyglądają zobacz na ich stronie www schluter.com

Do kupienia w dużych sklepach z flizami i terakotą.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: fatan dnia 2001-10-26 21:28 ]

• 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
Widziałem dzisiaj w sklepie elastyczne listwy dylatacyjne. Jakiś plastik, ale w wielu odmianach kolorystycznych i chyba można coś dobrać do każdego rodzaju podłogi. Może być tylko problem z promieniem krzywizny... jaśli jest zbyt mały ("ciasny" łuk) - może być problem.

panele z płytkami należy zamaskowac listwą. jeżeli są przyklejane do podłoża lub jest to parkiet to najlepiej w miejscu ich łaczenia dać korek materiałelastyczny i estetyczny nie trzeba wtedy zadnych listew o które sie potykamy

Co to za korek napisz coś wiecej i gdzie mozna to kupić?

• 1 month później...

... a dokładniej deskę barlinecką i terakotę.

Problem polega na tym, że jest ona znacznie grubsza od terakoty i finalnie jest ok. 0,8cm różnicy. Dodatkowo deska barlinecka jest 'pływająca' więc musi mieć możliwość poruszania się. Z pewnością potrzebna jest listwa - tylko jaka i gdzie ją kupić?

Jak to zrobiliście u siebie?

... a dokładniej deskę barlinecką i terakotę.

Problem polega na tym, że jest ona znacznie grubsza od terakoty i finalnie jest ok. 0,8cm różnicy. Dodatkowo deska barlinecka jest 'pływająca' więc musi mieć możliwość poruszania się. Z pewnością potrzebna jest listwa - tylko jaka i gdzie ją kupić?

Jak to zrobiliście u siebie?

Proponuję zamówić u stolarza jakiś ładny próg drewniany (pod kolorek) i przykręcić po stronie terrakoty (na kołki rozporowe - powiedzieć, żeby Ci wywiercił gniazda na łby wkrętów, które sobie później zakołkujesz kołkami drewnianymi), próg niech Ci zfazuje 8 + ok. 1-2 mm, żeby deski miały możliwość "pływania".

Pzdr

ja akurat miałem podobny problem - ale z łączeniem paneli z granitem.kupiłem listwy mosieżne do wykańczania glazury które to przymocowałem do granitu( klej + kołki ) . panel mieścił sie w tym "na styk".Efekt końcowy - rewelacja .Ale barlinecka jest grubsza , a z tego co piszszesz i tak będzie ci wystawać powyżej terakoty .

pozostaje - albo próg drewniany, albo listwy mosiężne na całej długości łączenia.próg drewniany musiałby być raczej spory aby wytrzymać ew. naprężenia które w niektórych sytuacjach mogłyby mieć miejsce.

u mnie będzie podobny problem: terakota kontra barlinek przed kominkiem oraz trep schodowy kontra barlinek. Ten drugi "pojedynek" stolarz zaproponował rozwiązać to tak: w trepie, konkretnie w jego czole wytnie wpust, w który radzi wkleić panel. Mnie to nie bardzo się podoba, bo barlinek ma przecież pływać, a nie być "zacumowany" w trepie schodowym. Bardziej skłaniał bym się tylko do wsunięcia panelu i to nie do końca, a właściwie tylko jego oparcia na spodniej części wpustu trepa. Przy kominku cały czas się waham, czy zrobić terakotę na równi z barlinkiem, czy pozostawić ją minimalnie niżej. Pewnie wybiorę drugie, prostsze wyjście. W końcu będzie to tak mała różnica...

Co do rodzaju listew proponowałbym wejść na stronę www czy to barlinka, czy też innego producenta paneli drewnianych. Na pewno coś się znajdzie.

Pozdrawiam

Pearl