Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki modem najlepiej kupić???

DPS

Recommended Posts

Mam niby dobry i drogi Option Icon.

Ale już od jakiegoś czasu "wariuje" i boję się, że odetnie mi neta całkiem, a to by była katastrofa, mnóstwo bardzo ważnych spraw zawodowych załatwiam przez sieć. No to się zaczęłam zastanawiać nad kupnem następnego.

Weszłam na Ceneo, ale... zgubiłam się zupełnie.

Jaki modem będzie najlepszy dla bezprzewodowego internetu w Orange??? Pomóżcie!!!

Jakiś taki do 500 zł....????

P.S.

I jeszcze zapomniałam - to musi być modem zewnętrzny z interfejsem USB. :roll:

A nie myślałaś o czymś stąd?

http://www.orange.pl/klienci_ind/modemy?redir=0&SECTION=INTERNET

np.

http://www.orange.pl/klienci_ind/orange_free/modemy/option_nv/option_globesurfer_icon_7_2

tylko troche cena zabija :oops:

w razie problemów możesz zadzwonić na infolinie, a z innym modemem to nie pomogą.

A jesli nie to polecam udać sie do sklepu komputerowego (najlepiej zaprzyjaźnionego) i zapytać a nawet wypożyczyć modem i przetestować?

Fajny, tylko, że trzeba razem z nim wykupić umowę - a ja mam już umowę, nie chcę jej dublować. :wink:

A co sądzisz o tym:

http://www.ceneo.pl/1507822 ?

Czy to działa tak, że wkładam kartę SIM i on się dopasowuje do mojego oprogramowania i już działa? :roll: :oops:

Sorry za naiwne pewnie pytania, ale nie mam o tym zbyt wielkiego pojęcia. :oops:

Fajny, tylko, że trzeba razem z nim wykupić umowę - a ja mam już umowę, nie chcę jej dublować. :wink:

Mozna zadzwonić na infolinie i zapytać czy jest możliwość i za ile zakupić u nich ten modem. Może kończy sie umowa. Poza tym, jeśli jest na gwarancji to mozna reklamować.

A co sądzisz o tym:

http://www.ceneo.pl/1507822 ?

Powinno być ok. Dobrze by było wczesniej przetestować.

Taki sam jest tez na allegro.

Czy to działa tak, że wkładam kartę SIM i on się dopasowuje do mojego oprogramowania i już działa? :roll: :oops:

Nie powinno byc problemu, poniewaz nie ma simlock'a. Potrzebne będa tylko parametry do połączenia (nie pamiętam jakie :oops: , chyba pin, hasło i apn)

Pamiętaj tylko o tym, że najpierw instalujesz oprogramowanie, a dopiero później podpinasz modem.

Depsia,

A czy Twoje problemy z netem to na pewno wina modemu? Moze po prostu usluga Orange zdecydowanie slabiej u Ciebie chodzi?

Ponad rok temu nieopatrznie dalismy sie skusic na Orange i okrutnie tego zalujemy. Nawet w Centrum Wawy potrafi gubic pakiety, rozlaczac sesje i wywijac inne numery.

Takich problemow nie mamy np. z Era.

Depesia,

Gwarancję na modem powinnaś mieć na cały czas umowy. Wiem, że wielkiego wyboru operatora w swojej miejscowości nie masz, ale spróbuj. Może + ,lub któryś z wirtualnych, moja era nie miała u Ciebie sygnału. :o :D

Ale modem jest z allegro, Orange dało straszne badziewie. :roll:

Amber, na pewno masz dużo racji, tylko, że ten $@#%^*&%# Orange jako jedyny ma u nas zasięg, a kable jeszcze do nas nie doszły. :( :evil:

No i tak to właśnie wygląda.

Chyba pismo do nich napiszę, że nie wywiązują się z umowy. :-?

Coś muszę zrobić. :roll:

Ale modem jest z allegro, Orange dało straszne badziewie. :roll:

Amber, na pewno masz dużo racji, tylko, że ten $@#%^*&%# Orange jako jedyny ma u nas zasięg, a kable jeszcze do nas nie doszły. :( :evil:

No i tak to właśnie wygląda.

Coś muszę zrobić. :roll:

A może wytargujesz od Pomarańczy modem za 1 zł? na resztę umowy.

Depsiu,

Gdyby to byla wina modemu, to rzeczywiscie zakup nowego zalatwilby sprawe.

Byc moze tak jest , poniewaz u nas karta SIM w modemie od Orange Globtroter dziala zdecydowanie gorzej niz w moim Palmie, ktory ma wbudowany HSDPA. Ale nie jest to jakis szczyt marzen ;)

Mozesz tez poczytac (jak Ci lacze pozwoli :evil: ) fora sfrustrowanych uzytkownikow Orange ... Sadze, ze z ta siecia jest coraz gorzej :(

Możesz napisac/ zadzwonić, ale zauważ, że w regulaminie jest zapisane o niegwarantowanym zasiegu i przepustowości. Podobnie jak z telefonią komórkową.

"15. Do wyczerpania limitu, o którym mowa w pkt. 16, usługa umozliwia przesyłanie danych z najwieksza predkoscia, jaka jest mozliwa do

osiagniecia w sieci Orange w danych warunkach technicznych. Operator informuje, ze przede wszystkim nastepujace warunki techniczne

wpływaja na osiagana predkosc: technologia przesyłania danych, z której Abonent w danym momencie korzysta tj. HSDPA, 3G (UMTS) albo

EDGE, albo GPRS (przy czym warunkiem skorzystania z danej technologii jest przebywanie w danym momencie w zasiegu danej technologii oraz

korzystanie z urzadzenia obsługujacego dana technologie), aktualne obciazenie danej stacji nadawczej, siła odbieranego sygnału stacji

nadawczej, maksymalna predkosc obsługiwana przez terminal oraz warunki atmosferyczne. Operator informuje, iz zgodnie ze stanem rozwoju

technologii transmisji mobilnych i parametrami technicznymi sieci Orange na dzien wprowadzenia niniejszej Oferty (tj. 17.03.2008 r.), maksymalna

predkosc, jaka mogłaby zostac osiagnieta w najszybszej technologii (HSDPA) przy idealnych (laboratoryjnych) warunkach technicznych wynosi

7,2 Mb/s."

Powodzenia :-?