Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja oświetlenia - halogwnki

WMarek

Recommended Posts

Po pierwsze: musisz odpowiedziec sobie na pytanie gdzie te halogeny chcesz mieć?

Drugie: ile chcesz mieć punktów oświetleniowych

Ja montowałem halogeny w suficie podwieszanym panelowym oraz nad lustrem.

Zmieścił się też pod sufitem i transformator.

Montaż tego to żadna filozofia ; wycinasz otwory, łączysz równolegle halogeny, wkładasz i już :wink:

im mniejsza moc zrodla tym wiecej ich musi byc. przyjmij ze dobrze oswietlona lazienka to 25W/m˛ sufitu (oczywiscie moze byc kilka sekcji). wyjdzie ci ilosc halogenow (opraw). Pomnoz ilosc przez moc pojedynczego zrodla a dowiesz sie jaki musisz kupic trafo (najlepiej toroidalne). jesli chcesz halogeny niskonapieciowe to trafo tez musi byc 230/12V (ew24V) o mocy wiekszej niz suma wszystkich zrodel swiatla. reszte powiedzial juz grom.

Ja dopowiem tylko tyle że najlepiej transformator umieścić poza łazienką np. w małej szafce naściennej lub podtynkowej (transofrmatora i puszek rozgałęźnych na 220V nie można umieszczać za blisko wanny i prysznica odległości określaj przepisy) . Do transformatora doprowadzić 220 V i z transformatora całą instalację w łazience wykonać na niskim napięciu tzn. puszki, włączniki, punkty oświetleniowe. Instalacja na 12V pozwoli ci na umieszczeniu halogenów praktycznie w dowolnym miejscu np. nad kabiną prysznicową czy np. na obudowie wanny. Musisz popatrzyć ile i gdzie potrzebujesz oraz jakiej mocy mają to być halogeny. Jak zsumujesz moce to będziesz miał moc transformatora.

I jeszcze jedno, niby łazienka pewnie mała (nie będzie długich odcinków), ale bezpiecznie jest łączyć przewodem o przekroju 2,5mm2, przy mniejszym przekroju, ze względu na spadki napięcia nie wszystkie halogenki mogą świecić równie jasno :D , szczególnie, jak dasz ich kilka (kwestia gustu, ale lepiej dać więcej, a o mniejszej mocy - trochę drożej ale ładniej wygląda).

Pozdrawiam

u mnie zaplanowałem ( instalacja już wykonana ) dwa trafo centralne ;

jeden na parterze, drugi na piętrze,

ten na parterze będzie zasilać łazienkę i kuchnię ( szafki ),

ten na piętrze zasila łazienke, garderobę i lampki schodowe,

Oczywiście trafo trzeba dobrać z zapasem mocy, a przewody najlepiej 2,5 mm - dobrze aby przewody nie były za długie.

CZ.