Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obrobka komina, szablon/wzor kolnierza z blachy

Recommended Posts

...od razu mówię, że piszę jako laik - ale może należy spojrzeć na to

http://www.budujemydom.pl/images/stories/artykuly/1226d.jpg

Wygląda na to, że można wejść na dach, pomierzyć i wyciąć 4 kawałki blachy.

Zastanawia mnie tylko jak je połączyć, żeby nie było szczelin na rogach.

A znając życie, to właśnie cały pic na tym polega, że nigdy nie wolno robić tego w ten sposób. .....Wróciłem więc do punktu wyjścia :(

Rodzaj opierzenia jest zależny od rodzaju pokrycia oraz od rodzaju obróbek. Najprościej można powiedzieć, że powinien wyglądać tak jak obróbka okna dachowego. Może być też wykonany z malowanej taśmy ołowianej. Pozdrawiam.

u mnie dach pokryty blachodachowka, komin jest obozony styropianem 4 cm i obklejony plytkami klinkierowymi, nie ma cofnietej fugi, dekarze zrobili kolnierz ale okazalo sie ze przecieka, w sumie nie wiem gdzie.

Czy tasma olowiana taka falista nadaje sie do przyklejenia na taki komin ?

kolnierze na okna dachowy chyba sa tloczone, z prostego arkusza blachy pewnie ciezko jest wykonac poprawnie narozniki...?

W Twoim przypadku to najprawdopodobniej ewidentna wina dekarza. Taśma ołowiana karbowana jest mało estetyczna. Znacznie lepiej prezentuje się gładka taśma ołowiana ale nie rzecz w taśmie! Za szczelność dachu (szczególnie w obrębie komina) odpowiada krycie wstępne! To w jego wykonaniu kryje się najwięcej błędów. Komin powinien być obrobiony tak jak okno połaciowe bo jest to taka sama dziura w dachu! Pozdrawiam.