MARJO 16.09.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Witajcie Pytanie z czego wykonać instalację CO pojawia się na forum często lecz ja chciałbym poruszyć ten wątek w trochę innym aspekcie. Planuję na razie ogrzewać dom piecami akumulacyjnymi jednak nie chcę "skazywać się" na prąd tak do końca w związku z tym chcę rozporowadzić w budynku instalację CO (same rurki bez kotła i grzejników) i tu mam problem. Z czego wykonać instalację, która będzie mogła leżeć kilka lat nieużywana, słyszałem, że wykonana z miedzi bez wody może się utlenić....?Może ktoś ma doświadzenie w podobnym temacie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 16.09.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Witam. Zależy czy 2 czy 20 lat? Na krótko to wszystko wytrzyma, ale na dłużej tylko tworzywa. Chyba, że napełnisz instalację jakimś szlachetnym gazem, albo "beztlenowym" płynem... albo próżnią o ile można coś wypełnić niczym Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manik 17.09.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 jest kilka pytań!po pierwsze czy dom już stoi a Ty chcesz założyć nową instalację ? jeśli tak to hydraulik który dwa miesiące temu stwierdził że miedź na ścianie jest najlepsza dlatego że: w miejscach gdzie biegną rurki nie wystąpi wilgoć, rurki są cienki i po pomalowaniu prawie niewidoczne, nie musi robić dodatkowego bałaganu aby kuć bruzdy na rurki.drugie pytanie to czy przede wszystkim dzieci będą miały do niezasłoniętych rurek ? Jeśli nie to rurki nie powinny zaśniedzieć bo tłuszcz ze skóry ludzkiej powoduje że rurki ciemnieją (sprawdzone z autopsji), co prawda można je umyć wodą z np. ludwikiem, ale to dodatkowy kłopot i czas.Dodatkowo masz poza grzejnikami liniowe źródło ciepłaMoja propozycja zaczep jakiegoś "fachowca" i prozmawiaj z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts