skip1 22.05.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Dwa lata temu otrzymałem jako darowiznę mieszkanie od rodziców, w którym jestem zameldowany od 2001 roku. Teraz chciałbym je sprzedać i wybudować dom. Co zrobic żeby uniknąć podatku, lub jaki zapłace (wartość mieszkania w akcie notarialnym 90.000 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 13.06.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 we wszelkich sprawach podatkowych BARDZO POLECAM INFORMACJĘ PODATKOWĄ [państwową] tel.0 801-055-055 od 7:00do 18:00 za to płacimy z naszych podatków... przygotuj sobie zestaw pytań i wariantów i specjalista podatkowy wszystko ci ładnie opowie miej coś do pisania bo mówi szybko... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 22.06.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Dwa lata temu otrzymałem jako darowiznę mieszkanie od rodziców, w którym jestem zameldowany od 2001 roku. Teraz chciałbym je sprzedać i wybudować dom. Co zrobic żeby uniknąć podatku, lub jaki zapłace (wartość mieszkania w akcie notarialnym 90.000 zł). Ważne jest czy skorzystałeś z ulgi mieszkaniowej (dot. podatku od darowizny)? Jeśli tak - uchronić Cię może od zapłaty tego podatku art 16 ust. 7 ustawy o podatku od spadków i darowizn obowiązującej do końca 2006 roku. Jeśli zapłaciłeś podatek to sprawa jasna. Podatku dochodowego też nie zapłacisz, gdyż jak piszesz, środki ze sprzedaży mieszkania zamierzasz wydatkować na wybudowanie domu. Pamiętaj aby wydać całość środków w ciągu 2 lat od daty sprzedaży mieszkania. Również pamiętaj abyś powiadomił o swoim zamiarze US w terminie 14 dni od daty sprzedaży. P.S. w tym wypadku, jeśli wystąpiła by taka okoliczność, wartość mieszkania dla celów podatkowych = cenie sprzedaży z aktu notarialnego (przyjmując, że cena jest "prawdziwa" czyt. nie zaniżona), ale z planowanej sprzedaży (obecnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts