Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż mieszkania - darowizna

skip1

Recommended Posts

Dwa lata temu otrzymałem jako darowiznę mieszkanie od rodziców, w którym jestem zameldowany od 2001 roku. Teraz chciałbym je sprzedać i wybudować dom. Co zrobic żeby uniknąć podatku, lub jaki zapłace (wartość mieszkania w akcie notarialnym 90.000 zł).

• 3 weeks później...

we wszelkich sprawach podatkowych BARDZO POLECAM

INFORMACJĘ PODATKOWĄ [państwową]

tel.0 801-055-055

od 7:00do 18:00

za to płacimy z naszych podatków...

przygotuj sobie zestaw pytań i wariantów i specjalista podatkowy wszystko ci ładnie opowie

miej coś do pisania bo mówi szybko...

Pozdr

• 2 weeks później...
Dwa lata temu otrzymałem jako darowiznę mieszkanie od rodziców, w którym jestem zameldowany od 2001 roku. Teraz chciałbym je sprzedać i wybudować dom. Co zrobic żeby uniknąć podatku, lub jaki zapłace (wartość mieszkania w akcie notarialnym 90.000 zł).

Ważne jest czy skorzystałeś z ulgi mieszkaniowej (dot. podatku od darowizny)? Jeśli tak - uchronić Cię może od zapłaty tego podatku art 16 ust. 7 ustawy o podatku od spadków i darowizn obowiązującej do końca 2006 roku.

Jeśli zapłaciłeś podatek to sprawa jasna.

Podatku dochodowego też nie zapłacisz, gdyż jak piszesz, środki ze sprzedaży mieszkania zamierzasz wydatkować na wybudowanie domu. Pamiętaj aby wydać całość środków w ciągu 2 lat od daty sprzedaży mieszkania. Również pamiętaj abyś powiadomił o swoim zamiarze US w terminie 14 dni od daty sprzedaży.

P.S. w tym wypadku, jeśli wystąpiła by taka okoliczność, wartość mieszkania dla celów podatkowych = cenie sprzedaży z aktu notarialnego (przyjmując, że cena jest "prawdziwa" czyt. nie zaniżona), ale z planowanej sprzedaży (obecnej)