MARJO 16.09.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Jak sądziecie, które rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne i lepsze funkcjonalnie.Dobrze zaizolowany termicznie bojler zasilany w taryfir nocnej czy też kilka podgrzewaczy przepływowych. Skałniam się do pierwszego roziwązania - bojler ale może się popełniam poważny błąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.09.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Ja też wybrałem bojler. Po doświadczeniach z podgrzewaczem jaki mam obecnie wiem jedno bojler jest tańszy w użytkowaniu, oczywiście nie za duży, bo jak ktoś chce 150 litrów to z nim nie dyskutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 16.09.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 zdecydowanie bojler, przeplywowe pobieraja jednorazowo przy wlaczaniu kupe pradu, swoja droga mozna pomyslec o takim 1 przeplywowym np. w kuchni przy zmywaniu, chyba ze masz zmywarke...niedawno byl tu taki rozbudowany watek o bojlerach-poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 16.09.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Tylko bojler.Mam jedno i drugie i o wiele wygodniej korzysta się z bojlera (niższe koszty, lepsze ustawienie temperatury etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 17.09.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Miał być u mnie i bojler, i przepływowy - w kuchni, bo dość daleko od bojlera. Po paru eksperymentach zrezygnowałem z przepływowego na rzecz... drugiego bojlera. Zadecydował eksperyment ze zmywaniem. Strumień z kranu, 5 litrów na minutę, wymagałby 10 kW przepływowego podgrzewacza. Za duża moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 17.09.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 ja mam przepływowy ogrzewacz maksymalnie to żre 22 KW !!!!! rachunki za prąd na tym liczniku (3 fazowy) to nie mniej jak 100 PLN miesięcznie (2 osoby), a w zimie to i grrruuubo więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 17.09.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 miałem przepływowy i po jednym sezonie zalożyłem bojler. Wkurzał mnie takie prozaiczny problem jak płukanie maszynki w czasie golenia. Przy przepływowym woda leci zimna cienkim ciurkiem, albo ciepła przy ostrzejszym odkręceniu kranu-pobór mocy 6 lub 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 17.09.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Bojler pozwala na wykonanie cyrkulacji c.w.u., co przy budynkach kondygnacyjnych ma znaczenie przy szybkości uzyskania ciepłej wody. Kto nie ma cyrkulacji ten czeka na wodę. Bojler zużywa mniej energii ponieważ ją kumuluje a termostat włącza grzałkę tylko wtedy gdy spada w nim temperatura wody. Podgrzewacz z założenia czerpie więcej energii bo w krótkim czasie musi wydołać podgrzanie wody z kliku do kilkudziesięci stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts