Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość ścianki fundamentowej z bloczków betonowych

MarekRo1

Recommended Posts

Witam.

Muruję samodzielnie ścianki fundamentowe i mam jedno pytanie. Ile centymetrów wysokości ponad poziom gruntu powinna mieć ściana fundamentowa wymurowana z bloczków betonowych? W moim przypadku jest to - w najniższym miejscu około 25 cm, w najwyższym około 45 cm. Jedni mówią,ze taka wysokość jest właściwa a inni żeby podnieść o jeden bloczek. Dodam jeszcze że to budynek bez podpiwniczenia i w projekcie jast 30 cm, ale projekt to teoria a w praktyce ... ?

Proszę o poradę .

a jaka jest ziemia

gdzie znajduje sie rzeka lub jakis inny zbiornik wody

jakie sa opady sniegu

ile mieszkasz od drogi gminnnej lub innej ale publicznej

czy ta droga jest juz wyasfaltowana

bo jesli ziemia przepuszczalna

rzeki niema

opady sniegu umiarkowane a nie zaspy podad dwa metry

droga wyasfaltowana

to wystarczy ta wysokosc co w projekcie bo tylko sie lekko podwyzszysz swoja droga wewnetrzna i zeby nadmiar wody nie zalewal sasiadow a nie masz sie o co obawiac

pozdrawiam

Ja muszę wymurować wyżej bo ściana z gazobetonu i zalecają 0,5m.

Ale dodam jeszcze trochę bo faktycznie teren po budowie ma własności "wysadzinowe" i unosi się do góry.

Jaką dajesz grubą spoinę?, bo widziałem na budowach bardzo różne od cieniutkiej (prawie jak na klej) po grubę, Czy to ma jakieś znaczenie?

Jakie proporcje materiałów na zaprawę, np na taczkę?