pluszku 22.05.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Dom jest w stanie surowym zamknietym, jest instalacja wodna i kanalizacyjna oraz elektryczna, na poddaszu koncza ocieplanie i płyty k-g. Zastanawiam sie czy starczy mi kasy na przydomowa oczyszczalnie sciekow (ok. 10.000 zl) czy musze ograniczyc sie do szamba (4.000 zl).Budowany dom ma 105 m2 uzytkowej, i 160 m2 "po podłodze".Czy na pozostałe etapy wystarcza takie kwoty:(parter)ocieplenie podłogi na chudziaku + wylewki 6000 zl 80 m2 kafelkow (cały parter - robocizna + material za ok 40 zl/m2) 10.000 zl Ogrzewanie gazowe (parter 60 m2 podlgowki + poddasze 80 m2 kaleryfery, kociol gazowy kondensacyjny 1 funkcyjny + zasobnic cieplej wody 150 litrow ) 20.000 zl Elewacja - ok 220 m2 scian - 16.000 zl (czy wystarczy 72 zl/m2 ocieplenia sciany + tynk - material i robocizna)? Mała architektura 10.000 zl (czy stawka 100 zl/m2 za kostke brukowa z robocizna wystarczy?) 2 małe łazienki - 10.000 zl Meble do całego domu (bez AGD) 10.000 zl Podlogi na poddaszu 80 m2 - wylewka 3 cm + panele 7000 zl (czy w cenie 80 zl/m2 starczy na material + robocizne cienkiej wylewki + panele ok. 30 zl/m2 + robocizna tego wszystkiego). Wszystkie materiały z sredniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 23.05.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witaj Na naszych terenach spokojnie byś się zmieścił w tych granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdan11 24.05.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 za te ceneny które podałeś to nikt ci nie pszyjdzie robić po drugie jakie masz wymagania .za metr płytek za robocizne zapłacisz 35zł za malowanie 7zł za elewacje z materiałem jakieś 24000zł za szpachle zapłacisz z materiałem22zł za m2 a bez materiału 15zł a znam dobre ekipy do wykńczenia i to są ceny normalne nie zawyżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.05.2008 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 za te ceneny które podałeś to nikt ci nie pszyjdzie robić po drugie jakie masz wymagania .za metr płytek za robocizne zapłacisz 35zł za malowanie 7zł za elewacje z materiałem jakieś 24000zł za szpachle zapłacisz z materiałem22zł za m2 a bez materiału 15zł a znam dobre ekipy do wykńczenia i to są ceny normalne nie zawyżone Moze elewacja faktycznie niedoszacowana, ale 80 m2 kafelkow za 10.000 zl to 125 zl/m2 za robocizne z materialem. Biorac pod uwage 40 zl za m2 kafelkow oraz 20 zl/m2 narozniki, fuge i klej, pozostaje 65 zl/m2 na robocizny co jest stawka z gatunku wyzszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 28.05.2008 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Akurat jestem w trakcie wykończeniówki, więc jestem już zorientowana w aktualnej sytuacji: Kafelki spokojnie w tej cenie położysz, właśnie jestem w trakcie roboty (po uzgodnieniach cenowych ). Elewacja faktycznie niedoszacowana - 100 PLN za m.kw to aktualna średnia cena. Na pewno się nie zmieścisz w istalacji wod-kan-co z kondensatem niestety, a już na pewno musisz doliczyć biały montaż. Dobra oferta jaką ja wybrałam kosztowała mnie w sumie z piecem i materiałami 25 000 PLN, ale ja mam podlogówki tylko w kuchni i łazienkach, a to sporo kosztuje. Cenę za łazienki podajesz z wyposażeniem? Moim zdaniem dwie nieduże łazienki to 6000 PLN za samo wykafelkowanie ewentualnie z zabudową WC (materiały+robocizna). Do tego ewentualnie wanna, kabina, umywalki, baterie, miski... Dolicz osprzęt elektryczny i jego montaż - osprzęt ze średniej półki to co najmniej 2000 PLN + montaż. Cena za podłogi poddasza ok, pamiętaj o styropianie, chyba że z niego rezygnujesz. Kostka brukowa mocno niedoszacowana niestety - dobra cena to aktualnie 170 PLN za metr kompletnego bruku) z podsypką itd. Gdzie malowanie ścian? Farba + robocizna, chyba że malujesz sam jak ja, ale farby tanie nie są. Meble do całego domu - ja właśnie robiłam rozeznanie - średnia półka, czyli BRW ale w naturalnym fornirze (nowa seria) meble tylko do salonu/jadalni bez sprzętu to 10000 PLN. A sama kuchnia to w najtańszej wersji 550 PLN za metr ściany. Kominka nie robisz? Jeśli tak to średnia półka - wkład stałopalny z obudową z piaskowca+montaż i osprzęt (bez DGP i innych) to min 7000 PLN. Parapety? Karnisze? Schody (wykończenie betonowych gresem lub drewnem tez kosztuje, nie mówiąc o drewnianych)? Jakaś zabudowa wnęki szafą? A to i tak na pewno o czymś zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 28.05.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Co do kotłowni to spokojnie zmieścisz się w 20 tyś. Właśnie kompletujemy takową i kupilismy już kondesat vaillanta z wszelkimi bajerami (regulatory, pompy, mieszacze) z zasobnikiem 120 l, do tego rury vavina na 80 mkw podłogówki i zapłacilismy 11 tyś. Dojdą jeszcze grzejniki na górę i inne drobiazgi jak rozdzielacze itp za ok 4 tyś. Robociznę mamy umówioną na 4 tyś. Razem da to ok 19 tyś. Kotłownia o naprawdę niezłych parametrach. Mogliśmy sporo zaoszczędzić kupując tańszy piec, lub kupując ten sam w pierwszym lepszym sklepie instalacyjnym. Poszukaliśmy na allegro i różnica w cenie tego samego pieca ok 3,5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 28.05.2008 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Dołączam zatem do grupy budujacych ktorzy maja 2 listy:1. Liste rzeczy ktore jeszcze uda sie zrobic w ramach posiadanych srodkow.2. Liste rzeczy na ktore juz nie starczy kasy i musza zostac odłozone w czasie. Kredytu zwiekszac nie zamierzam, sa jeszcze na tym swiecie inne rzeczy ktore sa do życia niezbede. Żona troche pochlipywała gdy uswiadomiłem jej, ze nie bedzie tarasu, bramy od strony ulicy, byc moze gorna łazienka nie zostanie wykonczona a pomalowac sciany bedzie sobie musiała sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 28.05.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Niestety dojście do etapu wykończeniówki skutkuje zwykle powstaniem takich list Ja juz też takie mam A malowanie ścian swojego domku to bardzo przyjemne zajęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 28.05.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Pluszku, pociesz żonę, że ja też pogodziłam się z tym, że na razie nie robimy bramy garażowej, podjazdów, ogrodzenia itp. dupereli, bez których można się wprowadzić i stopniowo sobie to robić. Mam też "obiecaną" saunę i odkurzacz centralny, ale na to dłużej poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 28.05.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No i mamy fajny temat na nowy sondaż - co odłożyliśmy na później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 01.06.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Witaj pluszku, jedziemy na jednym wózku jak widzę tez porównując zakres prac i kwotę do dyspozycji widzimy, że na wszystko nam nie starczy... miałem okazję przejrzeć Twój dziennik budowy i chyba już sam zdążyłeś się zorientować, że większość elementów budowy jest droższa nim nam się na początku wydaje. moim zdaniem niedoszacowujesz łazienki, chyba ze to 10 000 to samo wyposazenie nie uwzględniając kafelków/glazury meble za 10 000 do całego domu to też mało... na szczęście meble to jest coś co możesz sukcesywnie dokupować w miarę przypływu gotówki. Elewacja - w podbramkowej sytuacji możesz na razie zostawić styropian z klejem i siatką, kolor zrobić później. Mysle ze z kolorem wyjdzie to ok 20 000. podlogi na poddaszu zrobisz w tej kwocie 7k, ale pytanie czy rzeczywisice panele z dolnej półki będą wystarczająco "ciche" (zeby niebylo - ja tez pewnie poloże panele)? Tak czy siak dodatkowe materiały do paneli (głównie podkład wyciszający) to dodatkowe 10zl/m Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markal2 03.06.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Ja się mogę wypowiedzieć niestety na temat paneli ale : Panele to cena ok 35 zł/m2 ( już trochę lepsze nawet klasa AC4)Podkład ok 10 zł /m2 ( dobrze wygłuszający )folia ok 2,5 zł/m2Listwy ok 12 zł/mbKlamry do listew ok 10 zł /op ( 15 szt starcza na 3 listwy)wylewka z robocizną ok 12-15 zł/m2robocizna paneli wraz z oblistwowaniem - 24 zł/m2 tak więc cena całości to ok 85 - 90 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 04.06.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Panele można ułożyć samemu, i jesli wylewka jest równa to także nie trzeba dawać masy samopoziomującej. A więc panele będą tańsze niż całościowa kwota 90 zł, którą podajesz. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 10.06.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ja tez proponuje pewne rzeczy robic samemu my na pewno zrobimy sami malowanie, ukladanie paneli (to juz przecwiczylismy na naszym mieszkaniu), obedziemy sie chyba bez bramy i tarasow przez jakis czas co do mebli, to ostatnio bylismy na targach w poznaniu i kupilismy z wystawy meble w naprawde swietnej cenie ( lite drewno stol i 6 krzesel, obszytych skora, za 1200 zlotych) wiec jak macie jakies targi w poblizu to polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.06.2008 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Sporo prac remontowych mamy juz "przecwiczonych" na starym domu. Efekt? - przecietny. Ściany niby pomalowane - ale nie jest super, tapety niby połozone, ale przy krzywych scianach w niektorych miejscach nachodza na siebie, sufit wyszpachlowany - ale rowny nie jest. Żona jest zdania, ze po doswiadczeniach z dotychczasowym naszym wykonawstwem, nie chce bysmy sami robili bo efekt tych prac jest nienajlepszy. Dodatkowo jest przekonana, ze jesli pewnych rzeczy nie zrobimy od razu to potem trzeba bedzie czekac latami az doczekaja sie one realizacji (taras, brama, podjazd, opaska wokół domu). Troche nie rozumiem jej podejscia. W wersji "lekkiej" jest gotowa nawet opoznic wprowadzenie sie do własnego domu o rok czasu, ale by wprowadzic sie do wykonczonego domu a nie "mieszkac na budowie", w "ciezszej" wersji gdy ją poinformowałem, ze moze braknac kasy na zrobienie wokół domu to nagle zawyrokowała, ze "skoro nas nie stac by wykonczyc dom - to sprzedajmy to wszystko i miejmy swiety spokoj". Niestety nasze małżenstow nalezy do grupy tych, ktore ucierpiały na budowie własnego domu. Miło było do momentu wybierania projektu. Potem wszystko spadło na moją głowe a ze strony żony słyszałem tylko pretensje, wściekanie sie na ekipy na opoznienia - ale sama za telefon nie wezmie, nie zadzwoni, nie nakrzyczy. Tylko mi jątrzy, ze inni juz maja, ze takie ładne domki, szybko wybudowane, wykonczone, ze ludzie juz mieszkaja, czyzby budowa jej uswiadomiła, że wyszła za nieodpowiedniego człowieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 11.06.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 oj oj to brzmi powaznie ja tez uwazam, ze budowa sprawdza zwiazek, u nas tez jest mnostwo klótni prawda ejst taka, ze jak obie osoby pracuja i nie maja czasu to potem jest klotnia i zwalanie co kto ma zalatwic ja tez troche meza mam wrazenie naciagam, bo niestety odkrylam, ze baby tak nie sluchaja jak dziada na budowie my jednak nie mozemy sie doeczekac konca az zamieszkamy w naszym domku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 11.06.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Te wszystkie prace o ktorych piszesz to doprowadzenie domu ze stanu surowego zamkniętego do zamieszkania,ja aktualnie wykańczam juz dom do wprowadzenia(za miesiądz przeprowadzka i te wszystkie prace praktycznie mam juz zakonczone i wyobraż sobie że stan surowy zamknięty wyszedl mnie ok 200000 zł natomiast do chwili obecnej wydalem juz 480000 i w tym jeszcze nie ma żadnych mebli,być może że ja mam inny standart wykonczenia ale naprawdę nie mam zlotych klamek i tyle juz wydałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Ch 11.06.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 do chwili obecnej wydalem juz 480000 a można wiedzieć jak duży dom wybudowałeś ,może podaj link do projektu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts