Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ładne instalacje odgromowe - Świętokrzyskie i nie tylko

Recommended Posts

Witaj maly1122!

Pierwotnie myślałem o instalacji odgromowej, ale później z niej zrezygnowałem, ponieważ jednak trafiłem na Twój post postanowiłem powrócić do tematu i pozwolę sobie zapytać:

1. Jakie masz doświadczenie w dziedzinie instalacji odgromowych?

2. Buduję w Sandomierzu. Czy tam również działasz?

3. Mam dach już pokryty (dachówka cementowa) i zrobioną instalację elektryczną. Czy na tym etapie możliwe jest bezproblemowe dorobienie instalacji odgromowej?

5. Czy możesz wyłącznie orientacyjnie określić koszt jej wykonania dla domu z poddaszem użytkowym, kubatura 300 m2, wysokość 7.20 m, powierzchnia dachu 140 m2, długość kalenicy 10 m?

Witaj Aguu

Z zawodu jestem elektrykiem z uprawnieniami do 1KV i uprawnieniami pomiarowymi do wykonywania min pomiarów rezystancji uziemień. Moja praktyka to 8 lat montażu instalacji odgromowych i przeciwprzepięciowych. Na tym etapie który wymieniłeś bezproblemowo tzn im wcześniej tym lepiej aby ukryć instalację pod ociepleniem , zawsze staram się jak najbardziej ukryć tą instalację ale jeżeli ocieplenie już istnieje to też nie ma problemu. Wykonujemy wtedy zwody pionowe tzw zejścia po rynnach. Najważniejsze jednak jest :

1. Z czego ma być wykonana instalacja ( do wyboru miedź lub ocynk)

2. Czy jest wykonane uziemienie (otok lub uziom fundamentowy)

3. Szacunkowy koszt wykonania mogę określić jeżeli prześlesz mi rzut dachu z wymiarami i kilka zdjęć budynku.

4. Z dojazdem do Sandomierza nie ma problemu.

Witam serdecznie

Do wyceny potrzebne mi są:

1.Zwymiarowany rzut dachu

2. Informacja czy zostało wykonane uziemienie (otok lub inny rodzaj uziomu)

3. Kilka zdjęć budynku (w celu ustalenia stopnia trudności montażu)

4. Z dojazdem do Krakowa nie ma problemu

Jeśli Pan jest zainteresowany to proszę o podanie tych informacji.

[email protected]