Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Postument do bramy przesuwnej

Recommended Posts

Jak wykonać i ile może kosztować (robocizna) wykonanie postumentu pod bramę przesuwną. Mój wykonawca, który robi mi bruk i ogrodzenie stwierdził, że należą mu się za to dodatkowe pieniądze. Zapis w umowie jest taki "Kosztorys nie obejmuje wykonania bramy wjazdowej przesuwnej oraz furtki, a jedynie wykonanie słupów i ławy wjazdowej tak, aby umożliwiały ich zamontowanie bez zbędnych przeróbek". Według mnie, zamontowanie bramy przesuwnej nie jest możliwe bez postumentu, ale dla brukarza nie jest to jednoznaczne. Wzięłam jednego wykonawcę, który ma mi zrobić i bruk i ogrodzenie właśnie po to, aby takich "numerów" uniknąć...

Niech Ci wykopie doły powiedzmy na 90 cm. głębokie o wymiarach powiedzmy 40x40 cm. Zalejesz to betonem a w tym betonie obsadzisz dwie blachy o wymiarach 40x40 cm z zagiętymi wąsami. Jak zwiąże to przy odsadzaniu bramy przyspawasz do tych blach podstawy wózków i kłopot z głowy.

Trzy doły. jeden oporowy i dwa nośne w odległości od siebie 1/3 szerokości bramy.

I cała filozofia.

sorki ale pan graczyk poleciał z amatorką na maxa -może to i oszczędnośc .

Przyjdzie sroga zima i ci wózki sie rozejdą w osi albo ciężar bramy wyrwie fundament.

kopiesz dół poniżej strefy przemarzania min 120 cm głęboki dł zalezy od światła wjazdu mi 30% i szerokość 40 cm.

możesz wybrac oszczędnośc kilka worków cementu przytulisz i będziesz happy.