Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na ziemi rolnej kiedy możliwa ?

xian123

Recommended Posts

Witam mam pytanko.

Chciałbym kupić działkę rolną o powierzchni 10 ha

Uwaga gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego a średnia powierzchnia gospodarstwa to około 10 ha.

Czy bez problemu, wybuduje tam dom ?

Chciałbym podkreślić, że za 1 rok skończę podyplomową szkołę rolniczą w Szkole Glównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Jeżeli, by się okazało, że brakuje mi np. hektar i dokupie go w innym miejscu, to czy też będę mógł się bez problemu wybudować ?

i czy wtedy ważne jest czy:

- co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana. Jeśli sąsiednia działka jest niezabudowana, nie można się budować. Trzeba poczekać, aż gmina sporządzi nowy plan.

- teren musi mieć dostęp do drogi publicznej.

- istniejące lub projektowane uzbrojenie działki musi być wystarczające do rozpoczęcia budowy.

Dziękuję i Pozdrawiam. Proszę o poradę.

- co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana. Jeśli sąsiednia działka jest niezabudowana, nie można się budować. Trzeba poczekać, aż gmina sporządzi nowy plan.

- teren musi mieć dostęp do drogi publicznej.

- istniejące lub projektowane uzbrojenie działki musi być wystarczające do rozpoczęcia budowy

Rozumiem, że to ma być zabudowa zagrodowa. Wobec tego:

- wykształcenie rolnicze, każde minimum średnie,

- nie obowiązuje "dobre sąsiedztwo" - czyli zabudowana sąsiednia działka,

- dostęp do drogi publicznej działka musi mieć tak czy siak i pewnie Twoja tez ma. Każdy "dostęp" spełnia te warunki.

- wystarczy "zapewnienie" lub umowa przedwstępna z ZE, oraz "dostęp" do wody, na zasadzie takiej jak ZE lub ujecie własne.

- musisz mieć co najmniej średnią wielkość gospodarstwa w danej gminie. "Mieć " czyli na własność lub dzierżawa.

Witam. Ja zamierzam tam postawić dom jednorodzinny. Dowiedziałem sie że za 1 rok gmina będzia miała pla. No więc sobie chciałbym zostawić ze 2-3 hektary, a resztę sprzedać. Czy tak będę mógł zrobić ? bo jak nabędę grunt, to chciałbym, żeby gmina umieściła go w Miejscowym Planie Zagospodarowania, jako tereny budowlane.

Dzięki Pozdrawiam.