xian123 23.05.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam mam pytanko. Chciałbym kupić działkę rolną o powierzchni 10 ha Uwaga gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego a średnia powierzchnia gospodarstwa to około 10 ha. Czy bez problemu, wybuduje tam dom ?Chciałbym podkreślić, że za 1 rok skończę podyplomową szkołę rolniczą w Szkole Glównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jeżeli, by się okazało, że brakuje mi np. hektar i dokupie go w innym miejscu, to czy też będę mógł się bez problemu wybudować ? i czy wtedy ważne jest czy: - co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana. Jeśli sąsiednia działka jest niezabudowana, nie można się budować. Trzeba poczekać, aż gmina sporządzi nowy plan.- teren musi mieć dostęp do drogi publicznej.- istniejące lub projektowane uzbrojenie działki musi być wystarczające do rozpoczęcia budowy. Dziękuję i Pozdrawiam. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.05.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 - co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana. Jeśli sąsiednia działka jest niezabudowana, nie można się budować. Trzeba poczekać, aż gmina sporządzi nowy plan. - teren musi mieć dostęp do drogi publicznej. - istniejące lub projektowane uzbrojenie działki musi być wystarczające do rozpoczęcia budowy Rozumiem, że to ma być zabudowa zagrodowa. Wobec tego: - wykształcenie rolnicze, każde minimum średnie, - nie obowiązuje "dobre sąsiedztwo" - czyli zabudowana sąsiednia działka, - dostęp do drogi publicznej działka musi mieć tak czy siak i pewnie Twoja tez ma. Każdy "dostęp" spełnia te warunki. - wystarczy "zapewnienie" lub umowa przedwstępna z ZE, oraz "dostęp" do wody, na zasadzie takiej jak ZE lub ujecie własne. - musisz mieć co najmniej średnią wielkość gospodarstwa w danej gminie. "Mieć " czyli na własność lub dzierżawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xian123 23.05.2008 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam. Ja zamierzam tam postawić dom jednorodzinny. Dowiedziałem sie że za 1 rok gmina będzia miała pla. No więc sobie chciałbym zostawić ze 2-3 hektary, a resztę sprzedać. Czy tak będę mógł zrobić ? bo jak nabędę grunt, to chciałbym, żeby gmina umieściła go w Miejscowym Planie Zagospodarowania, jako tereny budowlane. Dzięki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts