Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

APS 119 - AGOLA, czyli jak wykończyć dom i nie zwariować

Recommended Posts

Widzę, że świetnie urządziłaś domek. Sam projekt baardzo ładny i super zrealizowany!!! GRATULACJE!!!

Chciałabym się poradzić Was jako doświadczonych budowlańców. Strasznie spodobał mi się pomysł z Waszą łazienką, a mianowicie z kamykami w podłodze za szybą. Czy jest szansa, żebyście napisali, jak to należy rozegrać z wylewką? Czy trzeba już na tym etapie pomyśleć o takich cudeńkach?

• Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przejrzałam kilkadziesiąt dzienników domków szukając inspiracji. I już prawie się załamałam, bo stwierdziłam, że jestem okropnie niezdecydowana a niektórzy od razu wiedzą ze chcą styl włoski, glamour, nowoczesny albo rustykalny... a ja nawet nie wiem jaki jest mój styl. I wtedy trafiłam na Pani dziennik... domek idealny, wnętrza ciepłe, niebanalne ale też nie przesadzone. Do tego mamy podobne przemyślenia - mieszkamy teraz z meżem w 40m2 mieszkaniu w Warszawie, mamy wyprowadzic się na wies a ja umieram ze strachu jak to będzie! Nigdy nie mieszkałam w domu, jestem typowym mieszczuchem... ale mam nadzieje ze się przyzwyczaje. Dom jeszcze jest w stanie 0 wiec troche czasu mam. A tak w ogóle to piekny ogród!!!! :)

Dziękuję dziewczyny za miłe słowa pod adresem domu, ale żadna tam ze mnie dekoratorka, a tym bardziej ogrodniczka. Ale takie miłe komentarze mobilizują do prowadzenia dziennika. Jeszcze raz dzięki.

Co do WYLEWKI: przed wylewaniem zrobiony był szalunek z desek, z takim wgłębieniem, jakie chcieliśmy mieć. Wylali zaprawę, a tam została dziura, wygładzili powierzchnię. Daliśmy tam kafelki, na to kamienie, no i szyba zamówiona u szklarza.

Co do stylu domku, ja też nie miałam na początku pojęcia o tym, co to rustykalny, skandynawski, retro itp. Bardzo podobają mi się wnętrza ze starociami u kogoś, ale na co dzień źle bym się w nich czuła (chyba im człowiek starszy, tym mniej staroci lubi wokół siebie) . Lubię nowoczesność, ale trochę ocieploną. Zresztą urządzanie domku to ciągłe zmiany i każdy zrobi to tak, by czuł się w nim dobrze.

Po czterech latach mogę stwierdzić, że mieszkanie i dom mają swoje plusy i minusy. Ja też jestem typowym mieszczuchem, szybciej do domu przyzwyczaili się mąż i córka. Niekiedy dalej marudzę, że mieszkanko 3-pokojowe w zupełności by mi wystarczyło. Na pewno w mieszkaniu człowiek czuje się bezpieczniej, ma wokół siebie ludzi i nie trzeba spuszczać rolet antywłamaniowych, uzbrajać alarmu itp. U nas okolica niby spokojna, a w czasie wakacji doszło do włamań u sąsiadów. Sprawców nie złapano. Nasza córka nie jest już małą dziewczynką, ale nigdy nie chce zostać w domu sama wieczorem, a takiego problemu nie było w mieszkaniu. Córka sąsiadów po włamaniu do ich domu boi się zostać sama nawet w dzień, a gdy sąsiadka musi wyjść, niekiedy mała zostaje u nas w domu. Na pewno jest więcej pracy i obowiązków: sprzątania, zajmowania się ogrodem, mniej czasu dla siebie., więcej wydatków. Ale jest coś, co rekompensuje te wszystkie bolączki - OGRÓD wiosną i latem. I to mówię JA, która jeszcze cztery lata temu nie wiedziała, jak wsadzić cebulki krokusów, gdzie góra, a gdzie dół, a na myśl o grzebaniu w ziemi wzdrygałam się nerwowo. Człowiek naprawdę czuje się odpowiedzialny za to, co oswoi. I ja teraz czuję się odpowiedzialna za każdą posadzoną przez siebie roślinkę. I tak naprawdę to ten ogród bardziej mnie cieszy niż dom. Plusem jest to, że w domu życie towarzyskie rozkwita, po prostu jest więcej miejsca na przyjmowanie gości. Muszę kończyć, pa

• 1 month później...