Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Każdy producent podaje to w parametrach technicznych stropu. A Terriva nie równa sie Terrivie. Inna jest ta z betonowymi pustakami, inna z ceramiki poryzowanej, a jeszcze inna z gazobetonu. I uwaga na grubość nadbetonu. U mnie producent podał, że powinna wynosic 3-4 cm, tyle, że nie podał, że norma zużycia betonu była dla 4 cm. Policzcie teraz ile mi zostało jak zrobiłem 3 cm. na 100m2 :wink:

Wieńce i podciągi też sa bardzo ważne. Nawet grubośc zbrojenia czasami ma istotny wpływ na całość.

Sebastian.

Dzięki za informacje. Teraz mniej więcej wiem jaki koszt założyć na zrobienie stropu.

Ponieważ w moim projekcie był strop drewniany a ja zmieniam go na Terivę nie wyczytam tych danych z projektu a chcę być "mądrzejszy" przy kierowniku budowy i wykonawcach mam jeszcze pytanie:

Po co są żebra rozdzielcze?

Czy muszę je stosować jeżeli rozpiętość stropu wynosi ok. 4 metrów (długość 10-12)?

Według producenta żebra rozdzielcze powinno się robić od 4,20.

Ja zrobiłem przy rozpiętości 6,00. Miałem kawałek stropu 4,20 gdzie podarowałem sobie robienie żebra. Jeżeli chcesz mieć spokojną głowę to zrób bo może wystąpić zjawisko "klawiszowania stopu".

Sebastian

Nie zapominaj o kosztach związanych z drewnem przy terivie.

1. Stemple

2. Deski pod stemple

3. Kantówki 12x12

4. Deski do szalowania wieńca

5. Deski do szalowania ewentualnych podciągów zalewanych ze stropem

6. Deski do szalowania części stropu gdzie nie można dać belek teriva.