Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze-maczak-"Między sosnami M20"

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Witam w gronie budujących M20

Zaczeliśmy 17.09, a przeprowadzka ustawiona jest na 22.06, więc w tempie ekspresowym, co pewnie się okaże zgubne (błędy budowlańców), ale o tym nie chcę wiedzieć....

Jeśli chciałbyś zobaczyć M20 na żywo - zapraszam pod Toruń...

Jeśli mogę - przemyśl dobrze dodatkową ściankę w salonie, ciężko mi ją sobie wyobrazić patrząc po moim salonie i nie jest on aż taki wielki żeby go zadudowywać.

Ale to raczej na zasadzie dobrej rady niż mądrzenia się :wink:

A domek jest piękny!

Bardzo dziękuję za pierwszy komentarz: należą się goździki :lol:

Faktycznie ściankę w salonie muszę jeszcze przemyśleć.

Do Torunia mam kawałek drogi więc pewnie za czas jakiś mogę nawiedzić progi M20 Szanownego Kolegi.

Ten domek udało się nam wybrać po ok. 5000 innych projektów - a przy okazji wygrałem konkurs Muratora i zwrot kosztów, więc nie ma o czym mówić.

Życzę rychłego zamieszkania w wymarzonym domu.

• 2 weeks później...

witam

Ja również buduję wg tego projektu.

Nie chciałbym się wtrącać ale zmiany na dole wydaja mi się małym nieporozumieniem.

1. jak pisał TOM robiąc inaczej ściankę urządzisz sobie mały kącik (salon)

2.Jak będziesz otwierał drzwi do garażu z holu gdy będzie stał w nim samochód?. Bedzie bardzo niewygodnie. jedynie parkując tyłem w garażu masz szansę otworzyć te drzwi. a parując przodem będzie straszna lipa. Kierowca zawsze zostawia sobie więcej miejsca.

3. wydzielenie pomieszczenia w garażu to też pomyłka chyba że masz SMARTA:). A jak stoisz w garazu samochodem to i tak nie otworzysz tych drzwi:)

Krótko mówiąc (moim zdaniem oczywiście) część garażowo gospodarcza będzie ciasna i niewygodna.

Bardzo dziękuję za sugestie. Oczywiście kwestia ścianki w salonie jest dyskusyjna. W sumie i tak w tym obszarze lecą schody żelbetowe, więc tylko - moim zdaniem - wizualnie przestrzeń się zmniejszy. Jeszcze się nad tym zastanowię.

Co do garażu, to ścianka w garażu też może ale nie musi być- okaże się w życiu jak to zrobić. Wiem że na początku jej nie będzie. Co do wejścia do garażu to myślałem o drzwiach przesuwnych, ponieważ w kotłowni będę miał kocioł na paliwo stałe i duży zasobnik wodny. Z racji, że nie naruszam ścian nośnych, będzie to kwestia przemyślenia

ja też pojechałem po bandzie:):)

Jak się okaże że jestem łoś to trudno.

PODNIOSŁEM ŚCIANKĘ KOLANKOWĄ DO 90 CM.!!!!! (3 pustaki + winiec 15 cm.)

Jak widziałem w innych dziennikach nikt się jeszcze nie odważył na taką zmiane.

Jak zrobię pokrycie dachowe w lipcu wkleję zdjęcia to zobaczymy jaki potworek mi wyjdzie. Aczkolwiek mam nadzieję że nie będzie żle. Obliczenia mi na to wskazują.

Ale teraz z klitek na górze uzyskałem naprawdę fajną przestrzeń. To mnie cieszy.

Pozdr.

pi0tr

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
A ja sie nie będę wymądrzać na temat ścian, drzwi czy czego tam jeszcze :wink: , tylko spytam Sąsiada jak budowa? Ruszyła?

Bardzo dziękuję Sąsiadce za zainteresowanie. Budowa póki co nabiera mocy stwórczej, narazie mam wytyczone granice budynku przez geodetę. Zapraszam na wizję lokalną

• 2 weeks później...

Witam

i gratuluje poczynienia pierwszych kroków w tworzeniu swojego M20:) My też zakochaliśmy się w "Między sosnami"..ale póki co to zakupiliśmy działkę a budowę naszego M20 zaczynamy wiosną 2009. Załatwianie dokumentacji w urzędach już zaczęliśmy bo jak się potwierdza i w Waszym przypadku, urzędnikom należy dać czas :x Niebawem założę dziennik budowy..więc do usłyszenia miłośnicy M20 :wink:

• 3 weeks później...

No widzę, że budowa ruszyła. Trafiłeś w 10 z tym zalewaniem ław. Zalałeś w sobotę a dzisiaj deszczyk je pomoczył, trzeba mieć szczęście ......... żeby natura wykonywała robotę za Ciebie.

Pozdrawiam.

Aha - jak kupujesz w Cemhurcie to pilnuj cen i ostro się targuj. Bo jak przestaniesz pilnować to niektórym handlowcom z tej hurtowni wydaje się, że durania złapali i zaczynają podnosić ceny.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Dałem ciała z tym dziennikiem - zasuwam na 8 etatów żeby nie brać kredytu na zakończenie stanu surowego i zamknąc go. Nie jest łatwo, więc i komentarze idą jak krew z nosa. Zaprszam już wkrótce na relację zdjęciową z budowy - mam nadzieję że będzie ciekawie.

Dzięki wszystkim za kciuki i suszenie dysperbitu.