Besta77 23.05.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam wszystkich! Bardzo liczę na Waszą pomoc Czeka mnie remont dość dużego mieszkania w bardzo starej kamienicy i chciałabym posłuchać Waszych podpowiedzi co i jak można tam rozplanować (pewnie coś będzie można zburzyć, przesunąć itd, bo teraz jest tam stan fatalny i remont będzie naprawdę generalny). Zależy mi na: - 4 pokojach (1 typowo gościnny - przestronny, tylko kanapy i sprzęt rtv, sypialnia, pokój dla dziecka, i pokój do pracy), - niezależnych wejściach do wszystkich pokoi, - zamkniętej kuchni, chociaż ta oryginalna jest dość mała i niedoświetlona, bo okno balkonowe jest za tym dziwnym "zakrętem", - wygospodarowaniu dość dużej garderoby, najlepiej przy sypialni (pomna wszelkich cennych uwag na forum przeczytanych skłaniam sie ku opcji "jak najmniej mebli, schować wszystko co się da = mniej sprzątania ) - kuszące jest pozostawienie tej "komórki" na piec do centralnego, pranie, suszenie, składzik itp, ale ostatecznie można z niej zrezygnować. Nasza koncepcja 1 to: - pokoje 1 i 2 - do pracy i dla dziecka, pokój 3 - gościnny - przedłużenie przedpokoju i znaczne zmniejszenie pokoju 4, w którym będzie sypialnia z wewnętrznym wejściem do wielkiej garderoby i zrobienie niezależnych drzwi do pokoju 3 z przedpokoju, pozostawienie "komórki" Koncpecja 2: - połączenie kuchni z "komórką", - przedłużenie przedpokoju i zmniejszenie pokoju 4 (osobne wejście do 3) i wygospodarowanie miejsca na składzik i osobną garderobę. Na planie zaznaczyłam też piece - będą oczywiście wyburzone, ale kominy zostają , mam nadzieję, że w pokoju gościnnym da się zrobić kominek. Ogromny problem zostanie nam z wąską i długą łazienką, z tym śmiesznym trójkątem na końcu, w którym są okna - chciałabym tam zmieścić i wannę i kabinę. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i podpowiedzi! pozdrawiam besta Plan mieszkania (oby się pokazał ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1fa1c5196c265b0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 http://images26.fotosik.pl/218/a1fa1c5196c265b0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Wielkie dzięki za obrazek! Wiedziałam, że mi się za pierwszym razem nie uda Plan jest niestety amatorski, ale wymiary są raczej ok. Może poza tymi kątami w największym pokoju..., bo wydaje mi się, że bardziej proste. Niestety tam niektóre ściany mają po 30-50 cm grubości (czego nie potrafiłam ująć), budynek też jest jakiś rozjechany, i trudno znaleźć kąty proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Wielkie dzięki za obrazek! Wiedziałam, że mi się za pierwszym razem nie uda Nie ma za co (za drugim się uda - najpierw a potem - najlepiej z klawiatury :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Dlaczego chcesz wyburzyć piece ? Wrzuć zdjątko - może pozbywasz się najpiękniejszego elementu tego mieszkania...P.S. bardzo ładne mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Całe mieszkanie jest w opłakanym stanie (mieszkało tam dość specyficzne towarzystwo, które wyniosło wszystko co dało się sprzedać), piece również (ruszta też już poszły na przelew ) i na pewno będziemy robić centralne ogrzewanie gazowe, więc piec - jeden, zostanie raczej w charakterze kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 O rany, szkoda. No to będzie kominek też dobrze - ja bym zrobiła dwa - w salonie i sypialni :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Z dwoma byłoby super Ale obawiam się, że w sypialni będzie to niemożliwe, bo po przedłużeniu przedpokoju komin zostanie właśnie przed sypialnią. W tym gościnnym pokoju pewnie te przewody da się jakoś przeciągnąć (i hope so!) i może kominiarz da błogosławieństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 A po co taki byczy przedpokój ? Szczerze : zrobiłabym tak : Pokój 4 - salon. Wywaliłabym ściany pomiędzy kuchnią i komórką ( a po co komórka ?) - ale ja lubię przestrzenie :) W salonu wejście do sypialni (pokój 3) , po zlikwidowaniu drzwi pomiędzy 3 i 2 - miejsce na garderobę (szafa z przesuwnymi drzwiami) Piec w pok. 4 stoi troszkę dalej ( tak wygląda więc zrobiłabym dwudtronny do supialni i już. Kurde nie wiem czy to ma sens, bo ja się nie znam na projektowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Wersja z pokojem kąpielowym, wielkim salonem - drzwi przesuwne z witrażem do sypialni. Kuchnia - aneks albo wyspa , albo ścianka mała może ? Ale nie wiem czy to się do czegokolwiek nadaje... tak sobie maluję bez sensu :) http://images26.fotosik.pl/218/ae1f416f68e7a44emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Pod warunkiem, że nie wyrzuciłam ścian nośnych :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Koncepcja jest ciekawa chociaż jak dotąd zapieram się, że wolałabym zupełnie osobną, zamkniętą kuchnię. Przestrzeń w łazience jest mocno kusząca! Aha! no i w łazience zostałby balkon Obawiam się tylko, że w zabudowanej szafie nie pomieścimy się ze wszystkim, dlatego zakładałam od początku wielką garderobę (w początkowej opcji 2,5 x 3 m), bo tam musi się zmieścić totalnie wszystko. Z mebli w salonie będzie tylko barek i coś na rtv, i ewentualnie szafa w przedpokoju na buty i wierzchnie ubrania. no za choinkę nie potrafię zdjęcia wrzucić (a robię grzecznie z klawiatury) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aafc455abd5459b1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Pod warunkiem, że nie wyrzuciłam ścian nośnych :) jak się dzisiaj tam rozglądałam to większość na takie wygląda te między przedpokojem a pokojami i między niektórymi pokojami mają ponad 30 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 kopiujesz link z listwy na górze a nie ścieżkę z Właściwości zdjęcia :) http://images26.fotosik.pl/218/aafc455abd5459b1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Strasznie daleko z kucni do salonu. Ja nie lubię marnowac metrów na przedpokój :) Ale wiesz - każdemu według potrzeb :)jeśli masz zwyczaj bycia w kuchni - i tam skupia się Wasze życie to duża kuchnia musi być. Ale jak nie masz tego zwyczaju... to go nie nabierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/844094cae220b9ae.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/844094cae220b9ae.html na końcu ma być .jpg a nie .html :) Ćwicz ćwicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 kopiuję z paska adresu i nic ! muszę jutro kogoś mądrzejszego do szkolenia na miejscu zaangażować z odległością z kuchni do salona masz absolutną rację. i troszkę mi "szkoda" tego największego pokoju na takie przeróbki, ale z kolei ten narożny jest chyba taki najbardziej reprezentacyjny i najlepiej doświetlony, ciekawie wygląda ten narożnik z oknami ze wszystkich stron, chociaż w praktyce jest na tyle mały, że nadaje się do postawienia tam jedynie kwiatów. i na pewno sporo czasu będziemy spędzać w kuchni, bo uwielbiam gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.05.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 NIE KOPIUJ Z PASKA ADRESU wejdź na zdkęcie. Kliknij prawym przyciskiem myszy - wybierz "właściwości" i tak będziesz miała Adres. To kopiujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 23.05.2008 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 http://images23.fotosik.pl/217/ec362b1d327d819fmed.jpg to ten największy pokój, z piecem... nareszcie!! dzięki ogromne! to już prawie prawie jestem po szkoleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts