Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont - baaardzo proszę o pomoc przy projektowaniu :)

Besta77

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Bardzo liczę na Waszą pomoc :D

Czeka mnie remont dość dużego mieszkania w bardzo starej kamienicy i chciałabym posłuchać Waszych podpowiedzi co i jak można tam rozplanować (pewnie coś będzie można zburzyć, przesunąć itd, bo teraz jest tam stan fatalny i remont będzie naprawdę generalny).

Zależy mi na:

- 4 pokojach (1 typowo gościnny - przestronny, tylko kanapy i sprzęt rtv, sypialnia, pokój dla dziecka, i pokój do pracy),

- niezależnych wejściach do wszystkich pokoi,

- zamkniętej kuchni, chociaż ta oryginalna jest dość mała i niedoświetlona, bo okno balkonowe jest za tym dziwnym "zakrętem",

- wygospodarowaniu dość dużej garderoby, najlepiej przy sypialni (pomna wszelkich cennych uwag na forum przeczytanych skłaniam sie ku opcji "jak najmniej mebli, schować wszystko co się da = mniej sprzątania :wink: )

- kuszące jest pozostawienie tej "komórki" na piec do centralnego, pranie, suszenie, składzik itp, ale ostatecznie można z niej zrezygnować.

Nasza koncepcja 1 to:

- pokoje 1 i 2 - do pracy i dla dziecka, pokój 3 - gościnny

- przedłużenie przedpokoju i znaczne zmniejszenie pokoju 4, w którym będzie sypialnia z wewnętrznym wejściem do wielkiej garderoby i zrobienie niezależnych drzwi do pokoju 3 z przedpokoju, pozostawienie "komórki"

Koncpecja 2:

- połączenie kuchni z "komórką",

- przedłużenie przedpokoju i zmniejszenie pokoju 4 (osobne wejście do 3) i wygospodarowanie miejsca na składzik i osobną garderobę.

Na planie zaznaczyłam też piece - będą oczywiście wyburzone, ale kominy zostają :-? , mam nadzieję, że w pokoju gościnnym da się zrobić kominek.

Ogromny problem zostanie nam z wąską i długą łazienką, z tym śmiesznym trójkątem na końcu, w którym są okna - chciałabym tam zmieścić i wannę i kabinę.

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i podpowiedzi!

pozdrawiam

besta

Plan mieszkania (oby się pokazał :) )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1fa1c5196c265b0.html

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzięki za obrazek! :D

Wiedziałam, że mi się za pierwszym razem nie uda :oops:

Plan jest niestety amatorski, ale wymiary są raczej ok. Może poza tymi kątami w największym pokoju..., bo wydaje mi się, że bardziej proste. Niestety tam niektóre ściany mają po 30-50 cm grubości (czego nie potrafiłam ująć), budynek też jest jakiś rozjechany, i trudno znaleźć kąty proste.

Całe mieszkanie jest w opłakanym stanie (mieszkało tam dość specyficzne towarzystwo, które wyniosło wszystko co dało się sprzedać), piece również (ruszta też już poszły na przelew :roll: ) i na pewno będziemy robić centralne ogrzewanie gazowe, więc piec - jeden, zostanie raczej w charakterze kominka :)

A po co taki byczy przedpokój ?

Szczerze : zrobiłabym tak : Pokój 4 - salon. Wywaliłabym ściany pomiędzy kuchnią i komórką ( a po co komórka ?) - ale ja lubię przestrzenie :):)

W salonu wejście do sypialni (pokój 3) , po zlikwidowaniu drzwi pomiędzy 3 i 2 - miejsce na garderobę (szafa z przesuwnymi drzwiami)

Piec w pok. 4 stoi troszkę dalej ( tak wygląda więc zrobiłabym dwudtronny do supialni i już.

Kurde nie wiem czy to ma sens, bo ja się nie znam na projektowaniu :)

Wersja z pokojem kąpielowym, wielkim salonem - drzwi przesuwne z witrażem do sypialni. Kuchnia - aneks albo wyspa , albo ścianka mała może ?

Ale nie wiem czy to się do czegokolwiek nadaje... tak sobie maluję bez sensu :):)

http://images26.fotosik.pl/218/ae1f416f68e7a44emed.jpg

Koncepcja jest ciekawa :)

chociaż jak dotąd zapieram się, że wolałabym zupełnie osobną, zamkniętą kuchnię. Przestrzeń w łazience jest mocno kusząca! Aha! no i w łazience zostałby balkon :lol: Obawiam się tylko, że w zabudowanej szafie nie pomieścimy się ze wszystkim, dlatego zakładałam od początku wielką garderobę (w początkowej opcji 2,5 x 3 m), bo tam musi się zmieścić totalnie wszystko. Z mebli w salonie będzie tylko barek i coś na rtv, i ewentualnie szafa w przedpokoju na buty i wierzchnie ubrania.

no za choinkę nie potrafię zdjęcia wrzucić :cry: (a robię grzecznie z klawiatury)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aafc455abd5459b1.html

Strasznie daleko z kucni do salonu. Ja nie lubię marnowac metrów na przedpokój :):) Ale wiesz - każdemu według potrzeb :):)jeśli masz zwyczaj bycia w kuchni - i tam skupia się Wasze życie to duża kuchnia musi być. Ale jak nie masz tego zwyczaju... to go nie nabierzesz :)

kopiuję z paska adresu i nic ! muszę jutro kogoś mądrzejszego do szkolenia na miejscu zaangażować :)

z odległością z kuchni do salona masz absolutną rację. i troszkę mi "szkoda" tego największego pokoju na takie przeróbki, ale z kolei ten narożny jest chyba taki najbardziej reprezentacyjny i najlepiej doświetlony, ciekawie wygląda ten narożnik z oknami ze wszystkich stron, chociaż w praktyce jest na tyle mały, że nadaje się do postawienia tam jedynie kwiatów. i na pewno sporo czasu będziemy spędzać w kuchni, bo uwielbiam gotować :)